Στην απόσυρση των κατηγοριών κατασκοπείας και των υπόλοιπων πλημμελημάτων για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.

Ads

Eίχε προηγηθεί σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα που έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, με το δικαστήριο να δέχεται ότι ήταν αόριστο το αδίκημα της κατασκοπείας, ενώ αναγνωρίστηκε από όλους, και από τις τρεις γυναίκες δικαστές, ότι το παραπεμπτικό βούλευμα θα έπρεπε να επιδοθεί (όπου επιδόθηκε, γιατί δεν επιδόθηκε σε όλους) στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων, όπως μεταδίδει το τοπικό Stonisi.gr.

Η απόσυρση αφορά επίσης στα πλημμελήματα της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων. Η εκδίκαση των συγκεκριμένων αδικημάτων είχε προχωρήσει έπειτα από πέντε χρόνια (από το 2018) λόγω κινδύνου παραγραφής τους και έπειτα από σειρά αναβολών. Mε την ένσταση των συνηγόρων να γίνεται δεκτή, οι κατηγορίες πλέον θα παραγραφούν λόγω παρέλευσης του χρονικού διαστήματος. 

Εκκρεμεί ακόμα η έρευνα για τις κακουργηματικές κατηγορίες κατά των 24 (μεταξύ άλλων σύσταση και υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μεταναστών, απάτη), η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και η Σάρα Μαρντίνι, η οποία έχει βραβευθεί πολλάκις για την ανθρωπιστική της δράση, ενώ η ιστορία της οποίας έγινε πρόσφατα ταινία από το Netflix.

Όπως τόνιζε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος στο tvxs.gr, «Έχετε δει την ταινία του Netflix, “Τhe Swimmers”; Είναι η αληθινή ιστορία δύο κοριτσιών από την Συρία που τον Αύγουστο του 2015 δραπέτευσαν από την χώρα τους. Στα ανοιχτά του Αιγαίου, η βάρκα τους έπαθε βλάβη, αυτές βούτηξαν στη θάλασσα κι έσωσαν 18 συνταξιδιώτες τους, τραβώντας το σκάφος που βυθιζόταν σε ασφαλές σημείο της Λέσβου. Πήραν άσυλο στη Γερμανία και μετά από 1 χρόνο, η μια αδερφή, η Σάρα Μαρντίνι, επέστρεψε στη Λέσβο ως εθελόντρια. Εκεί λοιπόν το ελληνικό κράτος τη συνέλαβε και τη δικάζει ως κατάσκοπο και διακινήτρια. Ακούγεται ως τρολιά, αλλά δυστυχώς είναι ο τραγέλαφος της ελληνικής πραγματικότητας».

Παρέμβαση του ΟΗΕ

Νωρίτερα, το Γραφείο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητούσε την απόσυρση των κατηγοριών κατά των 24 εθελοντών.

Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, η Ελίζαμπεθ Θρόσελ, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε μια ενημέρωση στη Γενεύη, τονίζει τα εξής:

«Την τρίτη, ξεκίνησε στη Λέσβο στην Ελλάδα μια πολυαναμενόμενη δίκη 24 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούνται για το ρόλο τους στη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

»Δίκες όπως αυτή είναι βαθιά ανησυχητικές επειδή ποινικοποιούν την εργασία που σώζει ζωές και δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Πράγματι, υπήρξε ήδη ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αναγκάζονται να σταματήσουν το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

»Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να απορριφθούν οι κατηγορίες κατά των 24. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τις ενέργειές τους για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα και περιλαμβάνουν πολλά υποτιθέμενα πλημμελήματα που σχετίζονται με τη διευκόλυνση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

»Όσοι δικάστηκαν ήταν όλοι μέλη ή εθελοντές μιας ελληνικής ΜΚΟ που ονομάζεται Emergency Response Centre International ή ERCI, η οποία βοήθησε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να φτάσουν σε ασφάλεια και παρείχε στους επιζώντες ιατρική και άλλη βοήθεια στο ελληνικό νησί της Λέσβου από το 2016 έως το 2018.

»Έκτοτε, η ERCI αναγκάστηκε να κλείσει τις δραστηριότητές της, ενώ οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την προοπτική να δικαστούν για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

»Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν πρέπει ποτέ να ποινικοποιούνται ή να διώκονται. Τέτοιες ενέργειες είναι, πολύ απλά, μια ανθρωπιστική και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτακτική ανάγκη.

»Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει επίσης μακροχρόνιες ανησυχίες ότι η νομοθεσία κατά του λαθρεμπορίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και εκείνων που τους βοηθούν. Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου μεταναστών βασίζεται τελικά στην ενίσχυση ασφαλών οδών για τακτική μετανάστευση.

»Παρά την κρίσιμη ανάγκη για σωτήρια βοήθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου σχεδόν 500 μετανάστες έχουν πεθάνει ή αγνοούνται από το 2021 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δεν υπάρχουν σήμερα οργανώσεις έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα.

»Σημειώνουμε ότι σε διαδικασίες σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη της Λέσβου, όπου διεξάγεται η δίκη, η Εισαγγελία εισηγήθηκε την ακύρωση ορισμένων από τις κατηγορίες.

»Θα καλωσορίζαμε τέτοιες εξελίξεις, αλλά επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να αρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον όλων των κατηγορουμένων».