Την τυπική «ταφόπλακα» στα περί «συμφωνίας» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τους Βρετανούς έβαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, μεταθέτοντας την «επιστροφή» για μετά τις εκλογές, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Ads

Κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κ. Μητσοτάκης είπε, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των Γλυτπών, ότι «δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε (…)».

Έτσι, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του tvxs.gr, ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ότι «….παρά τις προσδοκίες που εντέχνως είχαν δημιουργηθεί από τη ΝΔ – δεν αναμένεται να υπάρξει καμία συμφωνία έως τις βουλευτικές εκλογές».

Άλλωστε, όπως αποκάλυπτε τότε ο βρετανικός Τύπος («Daily Μail»), ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος, που εμποδίζει έως σήμερα την μετακίνηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Ads

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός φερόταν ενοχλημένος από τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τ. Όσμπορν απευθείας με τον Κ. Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αρνήθηκε να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στο τελευταίο διήμερο ταξίδι του στο Λονδίνο.

Στο ίδιο ταξίδι ο ¨Ελληνας πρωθυπουργός, πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα τον είχαν συναντήσει επίσης για το επίμαχο θέμα ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης. Οι συναντήσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν από το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχείρησε να αμβλύνει την υπαναχώρηση από το «πανηγυρικό» κλίμα που είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει το Μαξίμου γύρω από τα Γλυπτά, κάνοντας λόγο για «πολύ συστηματική, αθόρυβη προσπάθεια της κυβέρνησης να επανεργοποιήσει τον εθνικό στόχο της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, της επιστροφής τους, δηλαδή, στο Μουσείο της Ακρόπολης.».

«Αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε, πιστεύω, με μεγάλη μεθοδικότητα και έχουμε ήδη να επιδείξουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιστροφές πρώτων θραυσμάτων, όπως το “θραύσμα Fagan”, αλλά και θραύσματα τα οποία κατέχει το Βατικανό, επιστρέφουν μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχουμε ακόμα μία πολύ καλή απόφαση της UNESCO, αλλά το σημαντικότερο, κυρία Πρόεδρε, έχουμε πλέον μια πολύ σημαντική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που έχουν άποψη για το ζήτημα αυτό, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι πια ανοιχτά επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Θα εξακολουθούμε, λοιπόν, να εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου».