Αναπάντητο παραμένει στην πράξη το φλέγον πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, δύο σχεδόν μήνες μετά την πρώτη τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη Βουλή για το θέμα και ενώ οι ιώσεις «θερίζουν», ειδικά στις παιδικές ηλικίες. Οι φαρμακοποιοί μιλούν για πρωτόγνωρη έκταση του θέματος, γονείς δηλώνουν ότι ανησυχούν ενώ οι χρόνια πάσχοντες αγωνιούν για το αν θα έχουν έγκαιρα το επόμενο κουτί φαρμάκων που θα τους κρατήσει μακριά από τον κίνδυνο.
«Το τηλέφωνό μου χτυπάει συνεχώς, γνωρίζω ασθενείς οι οποίοι δυσκολεύονται αρκετά να βρουν το ένα ή το άλλο φάρμακο. Κι εγώ η ίδια η έχω έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα, χρειάστηκε να ψάξω πολύ για να βρω ένα συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο ήταν σε έλλειψη», είπε στο tvxs.gr η Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα.
Στην συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος μίλησε για την χειρότερη κατάσταση όσον αφορά στην επάρκεια φαρμάκων των τελευταίων 44 ετών που ασκεί το επάγγελμα και τόνισε ότι ο Σύλλογός του έχει υποδείξει το πρόβλημα στο υπουργείο Υγείας ήδη έναν χρόνο πριν.
«Προς το παρόν υπάρχει κατανόηση. Αλλά και αυτό θα εξαντληθεί γιατί είναι φάρμακα χωρίς τα οποία δεν μπορεί να ζήσει ο άλλος. Είναι αντιπηκτικά, είναι για το ζάχαρο, είναι για την πίεση», λέει φαρμακοποιός στα βόρεια προάστια, που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους της γειτονιάς του.
Ψυχραιμία συστήνει ο Πλεύρης, ανησυχούν οι γονείς
Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Υγείας είπε ότι ουσιαστικό πρόβλημα υπάρχει μόνο στα εισπνεόμενα που είναι αποκλειστικά εισαγόμενα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει επάρκεια σε παρακεταμόλη και αντιβιώσεις, στις εκδοχές των γενοσήμων που παράγονται από την εγχώρια βιομηχανία. Ο Θάνος Πλεύρης παρέπεμψε εκ νέου στον διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος, χωρίς να δώσει ωστόσο ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την βελτίωση της κατάστασης.
Στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει προ ημερών για το θέμα, είχε συστήσει ψυχραιμία, ωστόσο μιλώντας με πολίτες και δη γονείς, η ανησυχία είναι έκδηλη. «Φυσικά και ανησυχώ. Άν δεν βρίσκεις το βασικό φάρμακο που πρέπει να έχεις στο σπίτι αν ανεβάσει το παιδί πυρετό μέσα στην νύχτα, πώς γίνεται να μην ανησυχώ;», λέει μητέρα δύο μικρών παιδιών.
«Οι φαρμακοποιοί μου το έχουν πει για το εισπνεόμενο που παίρνουν τα παιδιά, ‘μην το ψάχνεις, δεν πρόκειται να το βρεις’», μεταφέρει άλλος γονιός. Και αυτά συμβαίνουν ενώ όλο και περισσότερα παιδιά νοσούν από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, με την πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία να αυξάνεται συνεχώς.
Ένα υπαρκτό διεθνές πρόβλημα αλλά…
Όπως σε πολλά άλλα ζητήματα, η ερμηνεία ενός προβλήματος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις ως δικαιολογία. Πόσο μάλλον όταν το πρόβλημα έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία.
Η έλλειψη φαρμάκων είναι όντως διεθνές πρόβλημα. Με μεγάλο μέρος των πρώτων υλών να προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία, οι φαρμακοβιομηχανίες παραλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες και ενδεχομένως με καθυστερήσεις. Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο δεν μπορούν να μετακυλήσουν στους καταναλωτές – όπως γίνεται στα περισσότερα εμπορεύματα – εξαιτίας του ισχυρού κρατικού παρεμβατισμού που εύλογα υπάρχει στον χώρο του φαρμάκου στις περισσότερες χώρες.
Θα μπορούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν κάποια από τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών για να περάσει ηπιότερα η τρέχουσα κρίση; Πιθανότατα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Συνεπώς η ευθύνη για την επάρκεια των φαρμάκων πέφτει στις κυβερνήσεις.
Τα μέτρα που παίρνονται χωρίς αποτέλεσμα
Το υπουργείο Υγείας έχει επιβάλει επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα ελλειπτικά φάρμακα, δηλώνει ότι κάνει ελέγχους στις φαρμακαποθήκες για τυχόν «στοκαρίσματα» και θεωρητικά μέσω του ΙΦΕΤ εντείνει τις προσπάθειες προμήθειας εισαγόμενων σκευασμάτων που αποδεικνύεται αδύνατο να έρθουν μέσω της εμπορικής οδού.
«Αυτή την στιγμή τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν είναι προς την λάθος κατεύθυνση, ωστόσο κάθε παρέμβαση της Πολιτείας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Συνεπώς θα κρίνουμε την επάρκειά τους το αμέσως επόμενο διάστημα», σχολίασε σχετικά η κα. Βακουφτσή, από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
Ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει λάβει μέτρα από τις 22 Νοεμβρίου, το πρόβλημα των ελλείψεων σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς συνεχίζει να εντείνεται, αντί να έχει αμβλυνθεί. Τότε ο Θάνος Πλεύρης είχε ανακοινώσει ότι ο ΕΟΦ θα έλεγχε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που ήταν πιθανό να εισάγουν ποσότητες φαρμάκων μικρότερες από αυτές που υποχρεούνταν για την την κάλυψη του πληθυσμού, ενώ είχε ήδη επικαιροποιηθεί η λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, είχε δρομολογηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων, καθώς και η αύξηση των εισαγωγών.
Κι όμως, σχεδόν πενήντα ημέρες αργότερα, οι πολίτες συνεχίζουν να ψάχνουν τα φάρμακά τους από φαρμακείο σε φαρμακείο. Ποιός θα πάρει την ευθύνη;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >