Οι υψηλές θερμοκρασίες και η πολιτική ακινησία που παρατηρείται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, συμβάλλουν και φέτος στο προσωρινό πάγωμα των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων που κυοφορούνται. Τον περσινό δεκαπενταύγουστο εγκυμονούσε την παραίτηση, ουσιαστικά, της κυβέρνησης Καραμανλή μέσα από την προκήρυξη εκλογών. Στον φετινό έχουμε την προσωρινή ανακωχή κυβέρνησης- συνδικάτων, μετά τις σκληρές δηλώσεις της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που αντέδρασε στις πληροφορίες για την πώληση εργοστασίων της επιχείρησης και την καθησυχαστική δήλωση της κυρίας Μπιρμπίλη, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή κάποιου τμήματος της δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ads

Πιθανές απεργίες στις συγκοινωνίες

Όμως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται οι εχθροπραξίες να ξαναρχίσουν, τόσο για τις συγκοινωνίες, όσο όμως και για την ενέργεια. Το σημερινό «Έθνος» (όλα τα πρωτοσέλιδα εδώ) προαναγγέλλει μάλιστα «σαρωτικές αλλαγές» με αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, μετάταξη προσωπικού του ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στο Μετρό και παράλληλη μείωση των αποδοχών του, καθώς και περικοπές στις αμοιβές των εργαζόμενων στα λεωφορεία. Σε συνέντευξη του στην «Ελευθεροτυπία», ο αρμόδιος υπουργός Δ.Ρέππας επιβεβαιώνει εμμέσως τα προηγούμενα, με την προσθήκη και την μερική ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων (ΟΣΕ). Έτσι πιθανότατα το φθινόπωρο θα σημειωθούν απεργίες στα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Συμβολική μάχη με τα συνδικάτα

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αντιπαράθεση για την ΔΕΗ τείνει να πάρει συμβολικές διαστάσεις, καθώς σχετίζεται με την δύναμη του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και την δυνατότητα του να επηρεάζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Οι σημερινές εφημερίδες είναι γεμάτες από δημοσιεύματα για το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που εκφράζουν συνδικαλιστές όπως ο πρόεδρος κ. Φωτόπουλος. Μερίδα της κυβέρνησης θεωρεί την ήττα, αν όχι την συντριβή, της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ αλλά και των συνδικάτων στις συγκοινωνίες ως απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση των κυβερνητικών «μεταρρυθμίσεων».

Η πρωτότυπη εξορία της κυρίας Μπιρμπίλη

Συγχρόνως στον τομέα της ενέργειας επενδύουν μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα που δεν δείχνουν καθόλου ικανοποιημένα από τις δηλώσεις της κυρίας Μπιρμπίλη ότι δεν πρόκειται να πουληθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας. Ορισμένες σημερινές εφημερίδες θεωρούν μάλιστα σχεδόν σίγουρη την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και το φορτώνουν στην τρόικα, παρ’ ότι τα μέλη της τονίζουν σε συνεχείς συνεντεύξεις ότι δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο.

Ads

Μάλιστα, εν όψει του πιθανολογούμενου ανασχηματισμού, η «Καθημερινή» κάνει λόγο για υπουργούς της κυβέρνησης που «διακρίνονται από μια κρατικιστική και αντιεπιχειρηματική αντίληψη». Ένα βήμα πιο μπροστά, το σημερινό «Βήμα», το οποίο –πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο- είχε επιτεθεί προσωπικά στην υπουργό στο κύριο άρθρο του, προτείνει τώρα να είναι υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής: «παρά το γεγονός ότι παραμένει μια αδύναμη υποψηφιότητα, αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι αν προβληθεί με τον σωστό τρόπο, ως μια πολιτικός με έντονο περιβαλλοντικό στίγμα, ασυμβίβαστη με επιχειρηματικά και οικιστικά συμφέροντα… θα καταφέρει να κερδίσει»….