Ο οικότοπος της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου περιλαμβάνεται στους 11 προστατευόμενους υγροβιότοπους της χώρας, έχοντας ενταχτεί στη σύμβαση Ραμσάρ και στο δίκτυο Natura 2000. Παρά ταύτα από 12 χιλιάδες τετραγωνικά στρέμματα που ήταν, σήμερα έχει μειωθεί σε 4 χιλιάδες δηλαδή έχει μειωθεί σε έκταση κατά 8 χιλιάδες εξαιτίας της διάβρωσης εκβολών φερτών υλικών.

Ads

Ιστορικό

Το πρόβλημα το ανέδειξε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) Δυτικής Ελλάδας και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας που εξέπεμψαν κώδωνα κινδύνου για άμεση απειλή εξαφάνισης της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου. Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συλλογικοτήτων μίλησαν μαζί μου, αναφέροντας μου σημαντικές πτυχές του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Β. Παπαδόπουλο από το ΕΛΚΕΘΕ οι παράγοντες που συντελούν στη διάβρωση των ακτών και στη χρόνια εξασθένηση της λουρονησίδας είναι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις:
α) οι ποταμο-χειμάρροι χύνονται στη λιμνοθάλασσα λόγω παροχετεύσεων για ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών,

Ads

β) έργα επί της ακτής, όπως το αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Παντελεήμονα, τα οποία έχουν ανασχέσει την παράκτια μετακίνηση των ιζημάτων,

γ) οι αμμοληψίες από τις παραλίες της περιοχής για οικοδομικές εργασίες.

Υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση για τη σωτηρία του

Μετά από 6 ολόκληρους μήνες και με συνεχή παρακολούθηση και παραστάσεις μου, επιτέλους υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και του Δικτύου Πόλεων (ΔΕΠΑΝ) για την υλοποίηση των δράσεων-έργων: α) Εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων β) Σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης γ) Υλοποίηση διαχειριστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της αμμολωρίδας Κοτυχίου-αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας του οικοτόπου».

Στο προοίμιο της σύμβασης αναφέρονται οι μεγάλοι κίνδυνοι εξαφάνισης του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, όπως τους είχαμε αναδείξει στις 3 Ιουλίου.

Η σύμβαση καταλήγει στην εξειδίκευση του έργου: «υλοποίηση διαχειριστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της αμμολωρίδας, που τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η λύση που τελικά προτείνεται είναι αυτή της τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής με φερτά υλικά». Πιθανολογώ ότι θα γίνει όπως είχα γράψει, «από τον Πηνειό, στο Αγραπιδοχώρι Πηνείας που σωρεύονται χονδρόκοκκα ιζήματα».

Υπενθυμίζω ότι το σύνολο του μεγάλου αυτού έργου χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Δηλαδή, ο Δήμος δε θα βάλει ούτε 1 ευρώ!

Παντελής αδιαφορία, έως εμπαιγμός

Από Περιφέρεια και Περιφερειάρχη Φαρμάκη, που όπως πάντα κάνουν, έβγαζαν φωτογραφίες και Δελτία Τύπου, μετά όμως εξαφανίστηκαν τελείως. Είναι εξηγήσιμο γιατί κανένα έργο υποδομών δε καταγράφεται από την Περιφέρεια…

Από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Αμυρά, που ήλθε και απήλθε από τον τόπο μας, βγάζοντας φωτογραφίες με ωραίες παραλίες…

Από τους βουλευτές της ΝΔ, ιδίως την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Αυγερινοπούλου, που περνούν από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, μόνο για παλαιοκομματικού τύπου επαφές…

Εύσημα στους συντελεστές της θετικής εξέλιξης

Στον Γιάννη Μητσόπουλο, Γενικό Διευθυντή ΟΦΥΠΕΚΑ, που συνάντησα στην Αρχαία Ολυμπία στο συνέδριο της διαΝΕΟσις και επιβεβαίωσε την πρόθεση του Οργανισμού για την αναγκαιότητα-επίσπευση του έργου

Στην Γεωργία Καραμπέρου, Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, που είχε άοκνη και έντονη δράση για το έργο.

Στον Βασίλη Παπαδόπουλο, υπεύθυνο του Γραφείου ΕΛΚΕΘΕ, που χρηματοδοτεί το έργο.

Στον Θωμά Κουτρούμπα, δραστήριο στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, που με ενημέρωσε εμπεριστατωμένα για την αναγκαιότητα του έργου.

Στον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα, που αφενός δεν άκουσε τις φωνές που χλεύαζαν την πρωτοβουλία μου και αφετέρου, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, αποδέχτηκε με συνέπεια την αναδοχή του έργου. Σημειώνω, επίσης ότι ο Δήμαρχος, στη κοινή μας συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ έθεσε και τα άλλα δομικά προβλήματα του Κοτυχίου, όπως η εκβολή ποταμών και χειμάρρων με συνέπεια τη διάβρωση-ρύπανση από φερτά υλικά στη λιμνοθάλασσα, ζητώντας να επανέλθουν στη φυσική τους εκβολή, στον Κυλλήνιο Κόλπο.

Τέλος καλό, όλα καλά; Ναι, αλλά με εγρήγορση για την εντός του εύλογου χρονοδιαγράμματος μηνών να αρχίσει η ολοκλήρωση του έργου!

• Σειρά δράσης έχει τώρα το Αντλιοστάσιο Μυρσίνης-Λεχαινών, για να συνέλθει ο Κυλλήνιος Κόλπος από τους πολλαπλούς βιασμούς που υπέστη και να επανακτήσει την ομορφιά του…