Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε μια αγγελία του Reuters για πρόσληψη δημοσιογράφου, στη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου του γραφείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

Στο κείμενο της αγγελίας το Reuters ασκεί κριτική στη διακυβέρνηση Ερντογάν, αναφέροντας πως επί προεδρίας του, η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τις κοσμικές παραδόσεις, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί την πορεία της οικονομίας της χώρας.

«Ο Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία κατά τις δύο δεκαετίες εξουσίας του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τη θέση, το Reuters ζητά ένα άτομο «με ισχυρές δεξιότητες γραφής και με γνώσεις, που θα μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την υποστήριξη της ομάδας του πρακτορείου, η οποία καλύπτει μία κρίσιμη συγκυρία της κυβέρνησης Ερντογάν, λόγω και του εκτροχιασμένου πληθωρισμού και την υποτίμηση της λίρας, παραγόντες που ενδέχεται να απειλούν και την επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου του 2021» σημειώνει.

Ads

«Η Τουρκία είναι μια σύνθετη και γρήγορα αναπτυσσόμενη ιστορία. Ο επιτυχημένος υποψήφιος θα είναι ένας ισχυρός ρεπόρτερ και συγγραφέας με μάτι για μια συναρπαστική αφήγηση και με την ικανότητα να διαχωρίζει μια συχνά συγκεχυμένη εικόνα για να πει μια καλά πλαισιωμένη και ισορροπημένη ιστορία, αποτυπώνοντας την πολιτική και οικονομική σημασία των γεγονότων και τις διεθνείς προεκτάσεις τους», καταλήγει στην αγγελία του το Reuters.

Η ενόχληση Ερντογάν

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, εξέφρασε την ενόχληση Ερντογάν λέγοντας ότι το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων φαίνεται να «απομακρύνεται από τα γεγονότα».

«Το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη προοπτική σχετικά με το τι συνέβη με τις ‘σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις’ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις θα είχαν νόημα μόνο σε ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο», έγραψε ο Αλτούν στο twitter, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 

Τονίζοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά «δεν ήταν δημοσιογραφία», ο Αλτούν είπε ότι ένα μέσο ενημέρωσης «πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους επί τόπου για τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι έχει συμβεί και το χρησιμοποιήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ειδήσεις».

Αντίδραση και από το TRT World

 
Το αγγλόφωνο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας, το TRT,  σε «απάντηση» δημοσίευσε αγγελία γραμμένη με παρόμοιο τρόπο που ζητά εργαζόμενο στο Λονδίνο.

Η αγγελία ξεκινάει τονίζοντας την πολιτική αστάθεια και τα οικονομικά προβλήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θίγοντας μάλιστα το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να κυβερνάται από έναν μονάρχη τον 21ο αιώνα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την «αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να ανταποκριθούν σε προκλήσεις όπως ο κορονοϊός, το Brexit και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, που άφησαν τη Βρετανία σε πολιτική αναταραχή. Οι βραχύβιες κυβερνήσεις έθεσαν το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου εν αμφιβόλω, απομακρύνοντάς το από την Ευρώπη».

Οι πιθανοί υποψήφιοι και όσοι προσληφθούν για τη θέση εργασίας, όπως γράφει, πρέπει επίσης «να παρέχουν υποστήριξη στην υψηλών επιδόσεων ομάδα μας, καθώς ξεκινούν την κάλυψη σημαντικών ζητημάτων όπως η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και η απειλή που συνιστά για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εκτροχιασμένος πληθωρισμός και η υποτιμημένη λίρα συνδυάζονται για να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασταθή πολιτική κατάσταση της Βρετανίας».