Το Qatar-gate έφερε στην επιφάνεια, μεταξύ των άλλων, τις πρακτικές διαφθοράς που ακολουθούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες  του Περσικού Κόλπου. Χωρίς δημόσιους μηχανισμούς ελέγχου, οι πλούσιες χώρες της περιοχής χρησιμοποιούν τα πετροδολάρια για να αγοράσουν επιρροή και δυτικούς αξιωματούχους. Επιμένει άραγε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να υποβάλλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, με την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο; 

Ads

H πρόταση ζυμώνεται παρασκηνιακά εδώ και μήνες. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιος είχε την ιδέα, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός την υποστήριζε θερμά. Εχει άλλωστε αναβαθμίσει τις σχέσεις με το Ριάντ, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία. Τον Ιούλιο, η Αθήνα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφτηκε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Τον Οκτώβριο, στο 9ο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ  (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου)  στην Αρχαία Ολυμπία ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μάνος Σταραμόπουλος, ανέφερε ότι ο «Μπιν Σαλμάν έχει πάρει το ΟΚ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό  και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελ Φαταχ Ελ Σίσι, για να προχωρήσει τις διαδικασίες». Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Σαουδάραβας υπουργός Τουρισμού Αχμέντ Αλ Χατίμπ το επιβεβαίωσε: «Εξετάζουμε μια προσφορά με την Ελλάδα και την Αίγυπτο και ευχόμαστε να είναι μια κερδοφόρα προσφορά». 

Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι κοινή διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου από Σαουδική Αραβία, Ελλάδα και Αίγυπτο

Ads

Για τη Σαουδική Αραβία το κέρδος είναι δεδομένο, καθώς κάνει μια προσπάθεια ανάλογη με του Κατάρ, για τη βελτίωση της διεθνούς της εικόνας, μέσω της φιλοξενίας αθλητικών εκδηλώσεων. Το ίδιο ισχύει και για το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ με δύο χώρες που έχουν να επιδείξουν τα χειρότερα ρεκόρ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των γυναικών; 

Tο χρήμα είναι το κλειδί, ρωτήστε και την Εύα Καϊλή. Η ελληνική δεξιά δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει την απλοχεριά του περιβόητου πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ, που έφτασε το 1965 στην Αθήνα με 12 συζύγους, 15 πρίγκιπες, 12 πριγκίπισσες και κατέλαβε το πολυτελές ξενοδοχείο Καβούρι. Σε κάθε έναν που τον πλησίαζε έδινε από ένα χρυσό ρολόι ή μοίραζε γενναία φιλοδωρήματα. 

Οι αρχές του απέδιδαν τιμές αρχηγού κράτους, το 1966 άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια το τζαμί στο Μοναστηράκι για να προσευχηθεί και πολλοί πολιτικοί επεδίωκαν να τον συναντήσουν. Αποτελεί την πηγή έμπνευσης για την κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ»(1966)  με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά. Μάλλον την έχουν δει στο Μέγαρο Μαξίμου (βίντεο στο τέλος του άρθρου)

Διαβάστε επίσης: O Ερντογάν, ο Μπάιντεν, o Mητσοτάκης και ο πρίγκιπας

H έκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας για την κατάσταση στην Αίγυπτο είναι καταπέλτης: «Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, φοιτητών, πολιτικών της αντιπολίτευσης, ιδιοκτητών επιχειρήσεων και ειρηνικών διαδηλωτών, παραμένουν παρανόμως υπό κράτηση. Δεκάδες καταδικάστηκαν μετά από κατάφωρα άδικες δίκες ή από δικαστήρια έκτακτης ανάγκης..

..Οι εξαφανίσεις και τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν αμείωτα. Οι συνθήκες κράτησης παραμένουν σκληρές και απάνθρωπες και οι κρατούμενοι στερούνται επαρκή υγειονομική περίθαλψη, η οποία οδήγησε ή συνέβαλε σε τουλάχιστον 56 θανάτους κρατουμένων. Θανατικές ποινές και εκτελέσεις..».

Οσο για τη Σαουδική Αραβία, αρκεί μόνο η άγρια δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, τον οποίο έκοψαν σε κομμάτια μέσα στο σαουδοαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την ίδια τη CIA, ήταν ο πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν που τη διέταξε. 

Διαβάστε επίσης: Αν χορεύεις με τον δολοφόνο, ίσως σε μαχαιρώσει

«Η Ελλάδα θα μπει στο στόχαστρο για τη δική της στάση έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστών, ενώ θα συσχετισθεί  με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δύο άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε στο site Politico ο Μινκυ Γουόρντεν,  διευθυντής στην οργάνωση Human Rights Watch.

Δεν είναι σαφές αν μετά το Qatar-gate η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι τότε πρωθυπουργός, αλλά θα έχει δεσμεύσει τη χώρα με μία ακόμη κίνηση αμαύρωσης της εικόνας της.  Αν επιμείνει πάντως μπορεί να προτείνει και το κεντρικό σύνθημα των αγώνων, που εκφράζει και τις 3 χώρες. ΒΥΚ: Βασανιστήρια, Υποκλοπές, Κατακρεουργήσεις.