Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είναι ανάμεσα στις πρώτες εφημερίδες που μετέδωσαν την είδηση του σκανδάλου Qatargate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε αποκλειστική συνέντευξη με τον Κρίστιαν Μαυρή, της ΕΡΤ, ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Κλαούντιο Τίτο (Claudio Tito), μίλησε για το χρονικό του σκανδάλου, για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της υπόθεσης ακόμα πιο ψηλά, αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην φήμη των Ευρωπαϊκών θεσμών στα μάτια των πολιτών.
Η La Repubblica ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που μετέδωσαν λεπτομέρειες για το Qatargate. Πώς βιώσατε τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης του σκανδάλου;
Οι πρώτες ώρες ήταν αρκετά σπασμωδικές, γιατί αντικειμενικά η πρώτη που έδωσε την πληροφορία ήταν η βελγική εφημερίδα Le Soir, με την οποία έχουμε μια σχέση συνεργασίας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι εξελίξεις διαδέχονταν η μία την άλλη και ευτυχώς εμείς, μαζί με τον συνάδελφό μου Adriano Foschini, καταφέραμε να πάρουμε εκ των προτέρων κάποιες βασικές ειδήσεις, τόσο μέσω της συνεργασίας μας με τη Le Soir όσο και μέσω των επαφών μας στη βελγική εισαγγελία και στις ιταλικές αρχές που εμπλέκονταν.
Με τρία επίθετα, πώς έγινε αντιληπτή η είδηση της έρευνας στις Βρυξέλλες από θεσμικά όργανα και δημοσιογράφους;
Σίγουρα εκπληκτική, εξαιρετική και, ίσως το πιο σημαντικό, αποθαρρυντική.
Αρχικά, οι πληροφορίες έρχονταν με το σταγονόμετρο, αλλά σχεδόν αμέσως άρχισε να γίνεται λόγος για μια υπόθεση «α λα Ιταλικά». Δέκα ημέρες αργότερα, συμφωνείτε με αυτόν τον ορισμό;
Προς το παρόν, ναι, διότι στην έρευνα της βελγικής εισαγγελίας, βασικά εμπλέκονται σχεδόν αποκλειστικά Ιταλοί. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, η οποία όμως είχε οικογενειακό δεσμό με έναν Ιταλό, δηλαδή τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι υπό κράτηση εδώ στις Βρυξέλλες. Αντικειμενικά υπάρχει “μπόλικη Ιταλία”, και αυτό είναι κάτι που δεν είναι ευχάριστο. Ταυτόχρονα, έχω την εντύπωση ότι όλο αυτό (αυτή η υπόθεση) δεν θα σταματήσει μόνο στην Ιταλία.
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το σκάνδαλο Qatargate περιλαμβάνει το Μαρόκο και πως ενδέχεται να διευρυνθεί. Γνωρίζετε άλλες χώρες που εμπλέκονται; Αν ναι, μπορείτε να προβλέψετε κάποια;
Από την άποψη της δραστηριότητας που θεωρείται διαφθορά – τουλάχιστον από τους δικαστές – οι δύο χώρες είναι το Κατάρ και το Μαρόκο. Με την εμπλοκή ορισμένων μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης, πρώτα απ’ όλα, της βελγικής μυστικής υπηρεσίας. Σαφώς η βελγική μυστική υπηρεσία δεν εμπλέκεται στη διαφθορά, αλλά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Επισήμως όχι, επισήμως δεν υπάρχουν άλλες χώρες, τουλάχιστον προς το παρόν, εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα – την Ελλάδα για την Eva Kaili. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, διότι αυτή η έρευνα, ιδίως με την ομολογία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, παρουσιάζει την πολύ υψηλή πιθανότητα να επεκταθεί. Πότε θα συμβεί και προς τα που, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε προς το παρόν.
Πιστεύετε ότι το σκάνδαλο μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά;
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάει ψηλότερα. Σίγουρα υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και άλλων ευρωβουλευτών. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να φτάσει σε ένα περαιτέρω επίπεδο, είτε στο Κοινοβούλιο είτε σε άλλα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά μου φαίνεται ότι η ερευνητική δραστηριότητα της βελγικής εισαγγελίας, κατά κάποιο τρόπο, στοχεύει να φτάσει ακόμη πιο ψηλά από ό,τι μέχρι τώρα.
Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το πιο εξέχον όνομα που εμπλέκεται στην έρευνα. Ο σύντροφός της, Francesco Giorgi, βοηθός του Panzeri, φαίνεται να είναι το επιχειρησιακό δεξί χέρι στην υπόθεση, και μάλιστα προσπάθησε να αθωώσει την Ελληνίδα σύντροφό του. Υπό το πρίσμα των πληροφοριών που έχετε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, ποια είναι η άποψή σας για το ρόλο και των δύο;
Σίγουρα ο ρόλος του Francesco Giorgi είναι πολύ ενεργός. Δεν ήταν μόνο ένας πολύ στενός συνεργάτης, βοηθός του Antonio Panzeri. Αυτή τη στιγμή είναι βοηθός ενός άλλου Ιταλού ευρωβουλευτή, του Andrea Cozzolino. Φυσικά υπάρχει μια οικογενειακή σχέση μεταξύ του Giorgi και της Εύας Καϊλή που σίγουρα επηρέασε και τους δύο. Kαι για τη Βελγική εισαγγελία, το γεγονός ότι βρήκαν πολλά μετρητά στο σπίτι τους ( 600000 ευρώ ) και σταμάτησαν τον πατέρα της Εύας Καϊλή με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, θέτει την Εύα Καϊλή στο επίκεντρο της έρευνας. Μένει να δούμε αν η ομολογία του Giorgi, η οποία μάλιστα αποσκοπεί στην αθώωση της συντρόφου του, θα θεωρηθεί αξιόπιστη από τους δικαστές. Αυτό είναι ένα από τα ερωτηματικά αυτών των ημερών.
Στα μάτια των πολιτών, πόσο αντίκτυπο θεωρείτε ότι έχει αυτό το σκάνδαλο όσον αφορά τη ζημία στην εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Με τεράστιο τρόπο, για έναν θεμελιώδη λόγο: τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, στα μάτια όλων των χωρών της Ένωσης, ως προκεχωρημένο φυλάκιο ηθικής, κανείς δεν αμφισβήτησε τον κίνδυνο να υπάρχει διαφθορά στις Βρυξέλλες, στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Βέβαια, σε πολλές από τις χώρες μας, επεισόδια διαφθοράς συνέβαιναν συχνά, αλλά οι Βρυξέλλες φαίνονταν απρόσβλητες από αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό προκαλεί ένα σημαντικό άλμα προς τα πίσω και στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΕΡΤ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >