Σήμερα Τετάρτη οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών αρχών οι τέσσερις συλληφθέντες του σκανδάλου διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο με χρηματισμό από το Κατάρ για να αποφασισθεί αν θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως την έναρξη της δίκης ή όχι. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Μέτσολα: Απάντηση σε Καϊλή με «αιχμές» για τα περί «εντολών» στο Κατάρ

Ωστόσο, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα ζητήσουν αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, στο δικαστήριο του Βελγίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στη φυλακή ή όχι.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο που μίλησε στον Σκάι, σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι στο δικαστήριο του Βελγίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στη φυλακή ή όχι και για το λόγο αυτό υπάρχει καθυστέρηση της απόφασης. «Θα μπορούσε να βγει η απόφαση ερήμην της» ανέφερε ο δικηγόρος της ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι «τη συμβούλεψε να βρίσκεται στο δικαστήριο και να δώσει η ίδια τη μάχη της». Επανέλαβε ότι η ίδια δεν γνώριζε ότι υπήρχαν χρήματα σπίτι της και όταν τα ανακάλυψε είπε στο σύντροφό της «να μεταφερθούν και να πάνε στον ιδιοκτήτη τους».

Ads

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις συλληφθέντες, εκτός από την Εύα Καϊλή, πρόκειται για τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, έναν λομπίστα και τον Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτή επί 15 χρόνια. Και οι τέσσερις θα οδηγηθούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες.

Οι συλληφθέντες, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκαν χρηματικά ποσά που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά.

Σημειώνεται πως η Εύα Καϊλή, που αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως ουδέποτε έλαβε χρήματα και δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση για το Κατάρ, απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ, διεγράφη από την ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών και καθαιρέθηκε και από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις και τις επαφές που είχε με την ηγεσία του Κατάρ, η Εύα Καϊλή στις πρώτες δηλώσεις της μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, εμπλέκει τον Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και τονίζει ότι όλα αυτά τα γνώριζε η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα. Χαρακτηριστικά λέει ότι οι δύο πρώτοι που έθεσαν θέμα η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει συνεργασία με το Κατάρ ήταν ο Μπορέλ και η Γιόχανσον. Για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, η Εύα Καϊλή μέσω του δικηγόρου της ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με αυτά και πως είναι ο σύντροφός της που «θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ποιον αφορούσαν».

Ποια η διαδικασία για την προφυλάκισή της ή όχι

Υπενθυμίζεται, ότι το βελγικό δίκαιο έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το ελληνικό, μια τέτοια σημαντική είναι το καθεστώς της προφυλάκισης. Σε ανάλυση του τρόπου και των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί το βελγικό δίκαιο, προχώρησε ο Βασίλης Μπούσης δικηγόρος στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, που έχει ισχύ πέντε εργάσιμων ημερών, ο κατηγορούμενος βρίσκεται ενώπιον ενός δικαστικού συμβουλίου, το οποίο εγκρίνει ή όχι το ένταλμα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπούση, «στο δικαστικό συμβούλιο υπάρχει ένας δικαστής, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο. Επίσης υπάρχει ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ζητάει από το δικαστήριο την έγκριση του εντάλματος που δόθηκε από τον ανακριτή και σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο φυσικά συμμετέχει ο ανακριτής, ο οποίος θα κάνει μια έκθεση από ό, τι έχει κάνει έως τώρα για την έρευνά του. Λοιπόν, όταν καλείται κανείς να πάει σε αυτό το δικαστικό συμβούλιο, έχει τη δυνατότητα μία μέρα εργάσιμη πριν πάει στο Συμβούλιο αυτό να μελετήσει τον φάκελο μαζί με τον δικηγόρο του».

Ως προς το θέμα της πιθανής προφυλάκισης, ανέφερε ότι: «Εδώ είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχήν το δικαστήριο που θα γίνει την Τετάρτη θα εξετάσει αν τηρήθηκε τυπικά ο νόμος, δηλαδή οι προθεσμίες, αν το ένταλμα εκδόθηκε στις 48 ώρες κλπ κτλ. Εφόσον έχουν τηρηθεί αυτά και πιστεύω ότι με την εμπειρία που έχουν πλέον εδώ οι ανακριτές, πρέπει να πω ότι δεν φαντάζομαι σε τέτοια υπόθεση να υπάρχει τέτοιο θέμα. Θα εξετάσουν απλά εάν γίνεται να ελευθερώσουμε τον ύποπτο και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να το κάνουμε. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα ή δεν υπάρχει πιθανότητα αυτός ο ύποπτος να παραβιάσει την έρευνα που γίνεται με ποιο τρόπο, είτε αφαιρώντας κάποια στοιχεία απόδειξης, είτε έχοντας κάποια κάποιες επαφές με άλλους ύποπτους. Φαντάζομαι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα αποφασίσουν να αφήσουν ελεύθερο τον κάθε ύποπτο, διότι η έρευνα συνεχίζεται».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση κράτησης ανέφερε ότι «εάν αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο να κρατηθεί ο οποιοσδήποτε τρίτος είτε η κ. Καϊλή, είτε κάποιος άλλος, έχουν μέσα στις 24 ώρες της απόδοσης της απόφασης την ευκαιρία να κάνουν μία έφεση. Αυτή η έφεση θα δικαστεί μέσα σε 15 εργάσιμες μέρες και θα πρέπει μέσα σε αυτό το περιθώριο να έχει βγει και η απόφαση. Εάν φυσικά αποφασίσουν ότι ελευθερώνεται κάποιος, τελειώνει εκεί. Αν όμως αποφασίσουν ότι δεν ελευθερώνουν τον ύποπτο, τότε αυτή η απόφαση έχει μία νέα ισχύ για ένα μήνα.»

Σχετικά με τους όρους για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας. «Εξαρτάται από το δικαστήριο. Μπορεί να αφήσει κάποιον ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους ή μπορεί να θέσει περιοριστικούς όρους ή ακόμη αυτό που λέμε και βραχιολάκι. Φαντάζομαι ότι εάν αποφυλακιστεί κάποιος χωρίς όρους, σημαίνει ότι οι αρχές δε φοβούνται το να εξαφανιστεί.»

Σχολιάζοντας το αν η ύπαρξη του ανήλικου παιδιού μπορεί να παίξει ρόλο για να μην κρατηθεί η κ. Καΐλή ή ο σύντροφός της, είπε ότι: «Μου φαίνεται λίγο δύσκολο να είναι το μόνο επιχείρημα. Ίσως να είναι ένα επιχείρημα που η υπεράσπιση ισχυριστεί… Εξαρτάται φυσικά από το τι περιέχει ο φάκελος, αλλά μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ένα παιδί δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να επηρεάσει μια απόφαση απελευθέρωσης».

Οι πιθανές ποινές

Τέλος, μιλώντας για τις πιθανές κατηγορίες που θα διατυπωθούν και για τις ποινές που αναλογούν, όπως στις περιπτώσεις της δωροδοκίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ο κ. Μπούσης δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι λίγο πρόωρο να μιλάμε για τις ποινές, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος.»

«Οι ποινές που προβλέπονται είναι πολύ θεωρητικές, με την έννοια ότι παράδειγμα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εξαρτάται η ποινή και από το τι ενέργεια έχει ο καθένας μέσα σε αυτή τη σύσταση, δηλαδή έχει ηγετικό ρόλο, δεν έχει ηγετικό ρόλο, οπότε χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι περιέχει ο φάκελος, είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε μια πρόβλεψη στις ποινές, αλλά υπάρχει σίγουρα ποινή φυλάκισης. Διάβασα ότι λένε από τρία έως πέντε χρόνια, ενδεχομένως θα μπορεί να είναι και παραπάνω ή και παρακάτω», είπε.

Και προσέθεσε ότι «όλα αυτά που βρίσκονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τα χρήματα κτλ θα κατασχεθούν, αλλά μπορεί να κατασχεθούν και άλλα στοιχεία της περιουσίας, εφόσον αποδειχθεί ότι προέρχονται από αυτές τις δράσεις, για τις οποίες απασχολεί τη δικαιοσύνη».