Άδεια παραμένουν τα ράφια των φαρμακείων από βασικά φάρμακα, στην τρίτη εβδομάδα μετά τις εξαγγελίες Πλεύρη για απαγόρευση των εξαγωγών.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής μιλά για «το χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες», την ώρα που επιτήδειοι κάνουν κρούσεις σε φαρμακεία προκειμένου να αγοράσουν μαζικά φάρμακα και να τα εξάγουν παράνομα στο εξωτερικό. Μόνο που και αυτοί, συνήθως φεύγουν με… άδεια χέρια.
«Ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν να εξάγουν, παρά τις απαγορεύσεις, γιατί πουλάνε σε πολύ υψηλότερες τιμές. Στέλνουν λοιπόν ανθρώπους στα φαρμακεία προκειμένου να αγοράσουν μαζικά ό, τι μπορεί να εξαχθεί, προσφέροντας στον φαρμακοποιό τιμή μεγαλύτερη και από την λιανική», λέει φαρμακοποιός στο tvxs.gr. «Είναι οι λεγόμενες “σκούπες”, γιατί βγαίνουν να “σκουπίσουν” την αγορά. Μόνο που τώρα με τόσες ελλείψεις, δεν βρίσκουν να αγοράσουν τίποτα», προσθέτει.
Κ. Λουράντος: Στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες
Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις αλλά και κοινά φάρμακα, πολλά από τα οποία δεν είναι καν συνταγογραφούμενα. «Είναι σε έλλειψη το σιρόπι depon για παιδιά, εισπνεόμενα, αντιβιοτικά, φάρμακα για διαβητικούς. Άνθρωπος που μένει στην επαρχία στέλνει τώρα κούριερ για να παραλάβει φάρμακο που έτυχε να έχω εγώ», λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος. «Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες και πάμε ολοταχώς για το ακόμα χειρότερο», επισημαίνει.
«Οι ελλείψεις αφορούν πολλούς κωδικούς και όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Ξεκινούν από πολύ κοινά φάρμακα όπως παυσίπονα και αντιεμετικά αλλά επεκτείνονται μέχρι ‘ορφανά’, όπως τα λέμε, που αφορούν πολύ σπάνιες παθήσεις. Οι ελλείψεις μπορεί να οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές, σε προβλήματα παραγωγής και σε διακοπή κυκλοφορίας από τον κάτοχο άδειας», είχε πει στο tvxs.gr η Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
Ρωτήσαμε τον κο. Λουράντο τί θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων. «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε φάρμακα μέσω του ΕΟΦ (σ.σ Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Εφόσον τώρα μιλάμε για τέτοιες ελλείψεις, είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ό, τι απαιτείται. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε», απάντησε ο πρόεδρος του ΦΣΑ.
Ο υπουργός εξαγγέλλει μέτρα, με τί αποτέλεσμα;
Σε επίπεδο εξαγγελιών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει κάνει αρκετές κατά το τελευταίο 20ήμερο. Στις 21 Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Νάντιας Γιαννακοπούλου, ο υπουργός είπε στη Βουλή ότι παράλληλα με την επικαιροποιημένη λίστα με σκευάσματα των οποίων η εξαγωγή απαγορεύεται, η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε τρία ακόμη μέτρα. Πρώτον, στην αναγραφή της δραστικής ουσίας σε όλα τα ελλειπτικά φάρμακα ώστε οι ασθενείς να αναζητούν γενόσημα, δεύτερον σε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) να γίνει εισαγωγή μεγάλης ποσότητας φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη και τρίτον, υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων.
Την επομένη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει πέντε πολυεθνικές που φέρονται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι «κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».
Δεκαεπτά ημέρες αργότερα, τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων δεν έχουν γίνει γνωστά και οι ελλείψεις στα φάρμακα επιδεινώνονται. «Οι εξαγωγές δε συμφέρουν τις πολυεθνικές εταιρίες. Εξαγωγές κάνουν κυρίως φαρμακαποθήκες. Όχι τόσο οι συνεταιριστικές, αλλά κάποιες που ανήκουν σε ιδιώτες και στοχεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους», σημειώνει πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Σε μία από αυτές τις έταιρίες μάλιστα, πληροφορίες θέλουν να είναι μέτοχος ξάδελφος υπουργού της κυβέρνησης.
Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου, διέρρευσε στον Τύπο ότι ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον ΕΟΦ να λάβει από όλες τις φαρμακαποθήκες άμεσα όλα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή και να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Ωστόσο η κίνηση αυτή του υπουργού δεν καταγράφηκε σε επίσημη ανακοίνωση που θα συνιστούσε μία ακόμη δέσμευση.
Εν τω μεταξύ γονείς πασχίζουν να βρουν φάρμακα για τις ιώσεις των παιδιών που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο και χρόνια πάσχοντες αγωνιούν. «Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εντείνουν το ήδη έντονο κλίμα ανασφάλειας για τους χρόνιους ασθενείς. Πολλοί αναγκάζονται να κάνουν κυριολεκτικά το γύρο της πόλης για να βρουν ένα φάρμακο και σε ορισμένες περιπτώσεις συνταγές μένουν τελικά ανεκτέλεστες, ακόμα και για μήνες», είχε πει η κα. Βακουφτσή.
Το ίδιο το Δημόσιο έκανε εξαγωγές;
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ακόμα δεν έχει πέσει φως στην υπόθεση που αφορά ευρήματα για εξαγωγές φαρμάκων από το ίδιο το ΙΦΕΤ, τον ινστιτούτο δηλαδή του ΕΟΦ, κι άρα του Δημοσίου, που οφείλει να φέρνει στην Ελλάδα όσα φάρμακα δεν εξασφαλίζονται μέσω της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας να διερευνηθεί εάν η διοίκηση του Ινστιτούτου είχε προβεί σε παράνομες ενέργειες.
Η μηνυτήρια αναφορά στηριζόταν σε έκθεση εσωτερικού ελέγχου που αφορούσε το διάστημα Αύγουστος 2021 – Ιανουάριος 2022 και στην οποία γίνεται λόγος για «εξαγωγή/εκποίηση φαρμακευτικών προϊόντων έκτακτης και μόνιμης κάλυψης χωρίς την τήρηση διαδικασιών», μια δραστηριότητα που προσομοίαζε «περισσότερο με εμπορική δραστηριότητα που δεν αποτελεί καταστατικό σκοπό του ΙΦΕΤ» και «χωρίς να απομείνει απόθεμα στις αποθήκες για εγχώρια χρήση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >