Το κυριότερο επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στις αποκαλύψεις για το παρακράτος των παρακολουθήσεων, ήταν μέχρι σήμερα η απουσία αποδείξεων.

Ads

«Φέρτε αποδείξεις» ήταν η μόνιμη απάντηση πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών στις κατηγορίες.

Η επίκληση είναι… πονηρή. Όχι γιατί δεν υπάρχουν οι αποδείξεις. Αλλά γιατί, όπως εξήγησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, όσοι τις επικαλούνται γνωρίζουν καλά ότι εκείνος που θα τις φέρει πρώτος θα έχει σοβαρές δικαστικές εμπλοκές.
Οχυρωμένοι λοιπόν πίσω από το ανύπαρκτο, όπως επιμένουν νομικοί και συνταγματολόγοι, απόρρητο και με την ασφάλεια ότι ούτε ο δημοσιογράφος Βαξεβάνης, ούτε κανείς άλλος θα τολμήσει να ανοίξει τα χαρτιά του για να υποστεί τις συνέπειες του νόμου, αμφισβητούν οι κυβερνητικοί κάθε αποκάλυψη για το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών.

Κατά τη συζήτηση όμως στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, το οποίο κατατέθηκε ακριβώς για να κατευναστούν οι αντιδράσεις, οι αποδείξεις που ζητούνται δόθηκαν με τον πιο εμφατικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο.
Ο έκδηλος εκνευρισμός του πρωθυπουργού από το διαρκές σφυροκόπημα του Αλέξη Τσίπρα και κυρίως η άτακτη φυγή του από τη συζήτηση προκειμένου να μην απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπεισαν και τον πιο δύσπιστο για την ενοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Για μια σειρά από λόγους.

-Πρώτα γιατί αν ο πρωθυπουργός έλεγε την αλήθεια και ήταν πράγματι αθώος για τις παρακολουθήσεις, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει ρητά και κατηγορηματικά στην ερώτηση του Τσίπρα αν παρακολουθούσε υπουργούς και αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ.

Το γεγονός ότι υπεκφεύγει συστηματικά να απαντήσει κι ακόμη περισσότερο η εικόνα του να εγκαταλείπει τη συνεδρίαση της Βουλής όταν πιέστηκε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ενοχής του.

-Δεύτερον γιατί αν ο Μητσοτάκης έλεγε την αλήθεια και ο Βαξεβάνης, που από τον πρωί μέχρι το βράδυ η κυβέρνηση τον αποκαλεί «εθνικό συκοφάντη», έλεγε ψέματα, τότε κάποιος από τους φερόμενους ως παρακολουθούμενους κυβερνητικούς θα είχε καταθέσει μήνυση για ψευδή κατασυκοφάντηση και η υπόθεση θα είχε κλείσει.

Το αδιάψευστο γεγονός ότι φοβούνται να περάσουν την πόρτα της εισαγγελίας, σε αντίθεση με όσους φέρονται ότι παρακολουθούνταν και δεν είναι κυβερνητικοί, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι φοβούνται μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου των αποκαλύψεων. Κι όλα αυτά, με δεδομένο ότι αν υπάρχει κάποιος που έχει όφελος να σταματήσει η σκανδαλολογία, αυτή είναι η κυβέρνηση. Αν συνεπώς μπορούσαν να τη σταματήσουν μηνύοντας όσους κατηγορούν σαν συκοφάντες, ασφαλώς και θα το είχαν κάνει.

-Τρίτον, αν ο πρωθυπουργός είναι αθώος για το παρακράτος των παρακολουθήσεων, τότε γιατί δεν αίρει το απόρρητο, όπως τον προκαλούν να κάνει όλοι, από τον Τσίπρα μέχρι τον Βενιζέλο, τον Καραμανλή και τον Σαμαρά, για να σώσει την τιμή τη δική του και της παράταξης που εκπροσωπεί; Γιατί προτιμά να σέρνεται η χώρα στον βούρκο και ο ίδιος και το κόμμα της ΝΔ στην αμφιβολία και την ανυποληψία, ενώ μπορεί με μια απλή κίνησή του να σταματήσει κάθε κατηγορία σε βάρος του;

-Τις τελευταίες μέρες όμως, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και μια σειρά από νέες αποκαλύψεις από την Εφημερίδα των Συντακτών για τον τρόπο που αγοράστηκε το κακόβουλο και παράνομο λογισμικό Predator από το ελληνικό δημόσιο. Αποκαλύψεις που υποστηρίζονται συγχρόνως και από αποδείξεις, καθώς υπάρχουν τα τιμολόγια αγοράς από μια εταιρεία μαϊμού, όπως αποκαλέστηκε.

Οι αποκαλύψεις αυτές ενισχύθηκαν από δημοσίευμα των New York Times, που ως γνωστό μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το κακόβουλο λογισμικό, έδωσε άδεια σε μια εταιρεία από αυτές που φέρονται να του το προμήθευσαν, εξαγωγής του στη Μαδαγασκάρη. Οι αποκαλύψεις αυτές δεν διαψεύστηκαν από κανέναν στην κυβέρνηση, ούτε βέβαια από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», όπως λένε.

Οι αποδείξεις που ζητιούνται μετ’ επιτάσεως δόθηκαν στη Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που της ζητά. Η άτακτη φυγή του οποίου και η επιμονή του να μην απαντήσει σε καμία κρίσιμη ερώτηση για την υπόθεση, όπως έχει υποχρέωση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι η καλύτερη απόδειξη της ενοχής του.

Τουλάχιστον όσον αφορά στις πολιτικές ευθύνες που αναμφίβολα πλέον έχει, για ένα σκάνδαλο που όπως συμφωνούν όλοι και κυρίως οι 3 πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής, Σαμαράς και Τσίπρας, αποτελεί δημοκρατική εκτροπή.

Μένει και η δικαιοσύνη να πράξει το χρέος της, ώστε να αποδοθούν και οι ποινικές ευθύνες σε εκείνους που τις έχουν.