«Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Πρόκειται για μία ακόμα εκφορά της εικόνας που θέλουν να παρουσιάζουν στο Μαξίμου, την εικόνα μιας κυβέρνησης που ήρθε για να αλλάξει την χώρα μέσα από μεταρρυθμίσεις και έχει ήδη παραδώσει έργο.
Τα βασικά σημεία αυτού του «success story» απαρίθμησε πριν μερικές εβδομάδες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και εδώ επιχειρούμε, με τη βοήθεια ειδικών, να εξετάσουμε κατά πόσο τα «επιτεύγματα» αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βοήθησαν όντως την κοινωνική πλειοψηφία.
Οι παρατηρήσεις τους αμφισβητούν καίρια την εικόνα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και δίνουν τις πραγματικές διαστάσεις των επιμέρους ζητημάτων.
Τί ισχύει ακριβώς για όλα αυτά;
► «Η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από την υπόλοιπη ΕΕ – εν μέσω δύο mega κρίσεων (υγειονομική-ενεργειακή)»
Σχολιάζει ο οικονομολόγος και διδάσκων στο ΕΚΠΑ, Νίκος Στραβελάκης: Πρόκειται για μια ανάπτυξη-φούσκα. Έχει μεγάλη σημασία η διάρθρωση ΑΕΠ σε πληθωριστικές περιόδους. Ο δημόσιος τομέας και αυτός του real estate δημιουργούν σημαντικές στρεβλώσεις στην εικόνα. Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει γενικό αποπληθωριστή 8,8% την ώρα που ο πληθωρισμός για το real estate είναι πάνω από 20%. Έτσι προκύπτει ένα ποσοστό μεγέθυνσης που έχει μέσα του και πληθωρισμό. Ο κλάδος του real estate επίσης περιλαμβάνει και τεκμαρτά ενοίκια που αφορούν όσους κατοικούν σε ιδιόκτητα σπίτια. Στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη κι έτσι εμφανίζονται αυξημένα τεκμαρτά εισοδήματα που ενισχύουν τον ρυθμό μεγέθυνσης, την ώρα που τα πραγματικά εισοδήματα παραμένουν αμετάβλητα.
Δεν είναι η πρώτη φορά οι ρυθμοί μεγέθυνσης του Ελληνικού ΑΕΠ είναι παραπλανητικοί. Ανάλογα φαινόμενα είχαμε και στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και με την είσοδο στο ευρώ όταν όλοι πανηγύριζα για το θαύμα της ελληνικής οικονομίας που έγινε θρύψαλα το 2008.
Σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Δημουλάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου: Παράλληλα με την μεγέθυνση του ΑΕΠ έχουμε αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας. Το χάσμα φτώχειας ήταν 25,8 το 2019 και έφτασε 27,1 το 2021. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε αύξηση του συντελεστή Gini που μετρά την άνιση κατανομή του εισοδήματος, από 31 το 2019, καταγράφηκε 32,4 το 2021.
«Στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και η ανεργία έχει μειωθεί κατα 5,5 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ»
Σχολιάζει ο κ. Δημουλάς: Η υποστήριξη του πολιτικού λόγου με τεκμήρια είναι μια σωστή προσέγγιση, όμως συχνά γίνεται επιλεκτική χρήση των στοιχείων. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι 250.000. Ενδεχομένως το στοιχείο αυτό να προέρχεται από την ΔΥΠΑ και να αποτυπώνει τις θέσεις που επιδοτήθηκαν. Ωστόσο από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η καθαρή αύξηση της απασχόλησης την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Οκτώβριος 2022 είναι 219.000. Ως ανεξάρτητη αρχή, η ΕΛΣΤΑΤ θεωρείται πιο αξιόπιστη πηγή από τα δεδομένα της Διοίκησης. Επιπλέον η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού διεξάγεται με τη μέθοδο και την εποπτεία της Eurostat που εγγυάται την εγκυρότητα και αξιοπιστία της.
Για το ίδιο διάστημα καταγράφεται μείωση των ανέργων κατά 267.000 και μείωση των ανενεργών πολιτών εργάσιμης ηλικίας κατά 55.000. Φαίνεται δηλαδή ότι 72.000 άνθρωποι έπαψαν να είναι άνεργοι ή ανενεργοί χωρίς να έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς κάποια νέα θέση εργασίας. Ένα ποσοστό από αυτούς πιθανώς συνταξιοδοτήθηκε και κάποιο άλλο πιθανώς απορροφήθηκε από τη μετανάστευση αλλά ο υπουργός δεν έκανε καμία σχετική αναφορά. Η εικόνα λοιπόν είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται στην εν λόγω ανάρτηση.
► «Οι Ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν πλέον το 40% του ΑΕΠ της χώρας μας»
Σχολιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο, κ. Δημουλάς: Ενώ είναι αλήθεια ότι έχουμε σημαντική αύξηση των εξαγωγών, παράλληλα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών και άρα μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Το 2019 το εμπορικό έλλειμμα ήταν 21,864 δις ευρώ και το 2021 έφτασε τα 25,407 δις με περαιτέρω επιδείνωση κατά το 2022, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ αφορά στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, δείχνει ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι εύθραυστες και το παραγωγικό πρότυπο που ακολουθείται δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα αυξάνει την ανάγκη δανεισμού και τα χρέη υπονομεύοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα που επιτεύχθηκε με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού από το 2009 και μέχρι σήμερα.
► «Η ψηφιοποίηση του Ελληνικού κράτους έχει κάνει άλματα με 1000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές το 2022 μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων και ελληνικού δημοσίου που εξοικονομούν περίπου 100 ώρες ελεύθερου παραγωγικού χρόνου για τον καθένα μας ετησίως».
«Η ψηφιακή μετάβαση έχει βοηθήσει πολύ, όμως τα προβλήματα είναι τόσα που συχνά επισκιάζουν την πρόοδο που έχει γίνει. Ενώ πολλές διαδικασίες γίνονται πλέον ψηφιακά, πουθενά δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο χρήστης. Δεν υπάρχει help desk και όπου υπάρχει, οι υπαλληλοι σπάνια είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι», είχε πει στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος της επιτροπής λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ηλίας Χατζηγεωργίου.
«Δεν γίνεται να μιλάμε για ‘ψηφιακή επανάσταση’ αλλά ο πολίτης να πρέπει να μπαίνει σε τόσες διαφορετικές πλατφόρμες. Το Δημόσιο έχει όλα τα στοιχεία για να ενοποιηθούν όλες οι διαδικασίες. Γιατί δεν τα χρησιμοποιεί;», είχε επισημάνει από τη μεριά του ο φοροτεχνικός Απόστολος Αλωνιάτης στο σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr.
► «Το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο 46-48% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα»
Στο παρακάτω διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ καταγράφεται όντως μια σημαντική αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όμως τα ποσοστά για τα τελευταία τρία χρόνια είναι 29,1%, 32,3% και 38,9% αντίστοιχα και όχι 46-48% που αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας. Ειδικοί λένε πως μάλλον συνυπολογίζει και την παραγωγή από μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, εξέλιξη σαφέστατα θετική για την προστασία του περιβάλλοντος, συνέβη μαζί με την αύξηση της εξάρτησης της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Με την τιμή του τελευταίου να έχει εκτιναχθεί από το καλοκαίρι του 2021, το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέβηκε κατακόρυφα, στοιχείο που προφανώς παρέλειψε να αναφέρει ο κ. Σκέρτσος στον απολογισμό του.
«Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι επιπόλαια και βίαια. Οι άστοχες και βεβιασμένες κυβερνητικές αποφάσεις του 2019 οδήγησαν σε αδιέξοδο και αναδίπλωση και έδειξαν ότι η άσκηση ενεργειακής πολιτικής με όρους επικοινωνίας έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να έχουν ήδη εδώ και καιρό χαμηλότερες τιμές ενέργειας», είχε πει στο tvxs.gr ο κ. Φαραντούρης, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και διευθυντής Μεταπτυχιακών στον τομέα «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομία» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
► «Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ 20ετίας»
Σχολιάζει ο οικονομολόγος, κ. Στραβελάκης: Έχετε ακούσει εσείς να ανοίγουν εργοστάσια ή άλλες επιχειρήσεις που θα απασχολούν χιλιάδες ή έστω εκατοντάδες εργαζόμενους; Η κυβέρνηση υπολογίζει ως ξένες άμεσες επενδύσεις το real estate και τις αγοραπωλησίες ξενοδοχείων. Αυτά δεν τα λέω εγώ. Τα λένε και οικονομολόγοι που ανήκουν στην οικονομική ορθοδοξία, όπως ο κ. Γιαννίτσης και ο κ. Προβόπουλος στο πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του κ. Βενιζέλου. Να μιλά κάποιος για επενδύσεις όταν πάνω από 90% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στην κατανάλωση, παγκόσμιο ρεκόρ και αυτό, μόνο μειδίαμα προκαλεί.
► «Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ανοίγοντας το δρόμο στην χρηματοδότηση της οικονομικής και επενδυτικής επανεκκίνησης».
Τα κόκκινα δάνεια έχουν όντως μειωθεί δραστικά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά ως πρόβλημα συνεχίζουν να μαστίζουν την κοινωνία, όπως αποδεικνύεται από τους χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν εκτελεστεί η προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες. Όσο για την χρηματοδότηση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας, η ρήση του κου. Σκέρτσου παραμένει στο επίπεδο της ευχής, όπως αποδεικνύουν τα τεράστια κέρδη των τραπεζών για το 2022 και το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.
► «Η Ελλάδα […] κατάφερε να κινηθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δυο πιο κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και τον δείκτη του εμβολιασμού του πληθυσμού».
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2021 βρισκόταν σταθερά στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τόσο στους θανάτους από covid, όσο και στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Στο παρακάτω διάγραμμα από τον ιστότοπο ourworldindata.org φαίνεται καθαρά πως η υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 30% σε κάθε κύμα έξαρσης του κορονοϊού. Ο ιστότοπος δεν δίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον συγκεκριμένο δείκτη, όμως είναι φανερό ότι η Ελλάδα σίγουρα βρίσκεται πολύ πάνω από αυτόν.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό, η φράση του κου. Σκέρτσου είναι τυπικά ορθή. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως η Ελλάδα υστερεί σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιών, των πλέον ευάλωτων δηλαδή, και καλύπτει «λογιστικά» τη διαφορά με τα καλά ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφει στις νεότερες ηλικίες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >