Επανερχόμενο στη συζήτηση για το διαδίκτυο και την ανωνυμία, το tvxs.gr ζήτησε από γνωστούς bloggers την άποψή τους. Μετά τη δημοσίευση των απόψεων των SykoFantiS Bastoyni, Bασίλης Σωτηρόπουλος, Γιώργος Γκριτζάλας και Νίκος Δρανδάκης, αυτή της Σοφίας Γκιούσου, και τη χθεσινή του Πρέζα TV, σήμερα συνεχίζουμε με την άποψη του Σταύρου Κοντακτσή από το stakon.wordpress.com.
1. Διατυπώθηκαν τελευταία διάφορες απόψεις που περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για την blogόσφαιρα (ή ένα μέρος της) στην Ελλάδα. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές και, αν ναι, πού αποδίδετε την κατάσταση;
Διατυπώθηκαν οι ίδιες ακριβώς απόψεις που υπάρχουν και για άλλους τομείς της κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα για τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι παράλογο αν σκεφτούμε πως στο χώρο αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι που δραστηριοποιούνται και στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Οπότε λογικά έχεις να αντιμετωπίσεις τα ίδια φαινόμενα. Η Ελληνική blogoσφαιρα με τα καλά της και τα κακά της μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας είναι. Οπότε δεν βρίσκω παράλογο να ακούω περιγραφές που θυμίζουν τα όσα συμβαίνουν σε κάποια παραδοσιακά ΜΜΕ.
Προσωπικά όμως τραβάω μία γραμμή. Στη δική μου λογική το να αξιοποιήσεις την πλατφόρμα του blogger ή του wordpress για να “στήσεις” ένα ειδησεογραφικό site καλυμμένος πίσω από την ανωνυμία του μέσου δεν σε κάνει και blogger με την παραδοσιακή έννοια του όρου, ούτε κάνει και το site σου blog. Οπότε θεωρώ πως οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται δεν αφορούν κάποιους ανθρώπους που κάνουν το μεράκι τους και γράφουν 5-10 σκέψεις και απόψεις. Αφορά όλους αυτούς που θεώρησαν πως μπορούν να μεταφέρουν τον κιτρινισμό που αναδύουν κάποια παραδοσιακά μέσα στο διαδίκτυο και δεν πρέπει να βάζουμε τους κανονικούς blogger στο ίδιο σακί με τους “δημοσιογράφους-blogger”.
2. Μια από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την βελτίωση της κατάστασης είναι η συμφωνία γύρω από ένα κώδικα “δεοντολογίας” πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία δημοσιεύσεων- διαφάνεια- επωνυμία. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε και συμφωνείτε με το τρίπτυχο;
Συμφωνώ με τα βασικά σημεία. Όμως από την άλλη πιστεύω πως σε βάθος χρόνου το ίδιο το μέσο ξεκαθαρίζει από μόνο του, το καλό από το κακό. Δεν πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει κάποιος που να “προστατεύσει” τον αναγνώστη από το blogging επιβάλλοντας κώδικες δεοντολογίας όσο και αν θεωρώ πως οι αρχές που θέτει η πρόταση του κ. Ανδριωτάκη είναι ένα εξαιρετικό modus vivendi για τον οποιονδήποτε θέλει να φτιάξει κάτι αξιόλογο και να πει προς τα έξω την άποψη του.
Ο blogger όμως δεν είναι δημοσιογράφος, δεν ανήκει σε κάποιο φορέα γενικώς δεν λογοδοτεί, οπότε δεν μπορεί να του επιβάλλεις τα όσα σωστά κατά τα άλλα γράφει ο κ. Ανδριωτάκης.
3. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιπτώσεις (όπως η παραβίαση νόμου) στις οποίες θα πρέπει να αίρεται η ανωνυμία;
Το πιστεύω ακράδαντα. Σε περίπτωση που κάποιος προσβάλλει, συκοφαντεί, παρανομεί δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο πρέπει να παραμένει ανώνυμος. Είναι διαφορετικό πράγμα η ελευθερία της έκφρασης που παρέχει το μέσο και διαφορετικό η παραβίαση των νόμων και η αξιοποίηση του μέσου για παραβατικές συμπεριφορές. Στο κάτω κάτω της γραφής ζούμε σε ευνομούμενη κοινωνία και όποιος θεωρεί πως θίγεται από τα γραπτά κάποιου πρέπει να έχει το δικαίωμα να προασπίσει τον εαυτό του.
4. Αν συμβουλεύατε την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για το Ιντερνετ και τα blog, ποια θα ήταν αυτά;
Το διαδίκτυο δεν υπόκειται σε κανόνες που ορίζουν κυβερνήσεις. Είναι υπερτοπικό και ξεπερνά τα δικά μας όρια. Προσωπικά θα προτιμούσα η κυβέρνηση να έπαιρνε μέτρα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του διαδικτύου και με την διευκόλυνση της ασφαλούς πρόσβασης σε αυτό και όχι να θέσει κανόνες στα blogs.Τέλος θα έπρεπε να ήταν πιο ευέλικτη σε θέματα προσωπικών δεδομένων και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την δυνατότητα κάποιου να προασπίσει τα δικαιώματα του. Τέλος στο θέμα της ανωνυμίας απάντησα παραπάνω πως θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένες οι δυνατότητες κάποιου να ζητήσει την άρση της ανωνυμίας όταν θεωρεί πως θίγεται η προσωπικότητα του.
*Όποιος μπλόγκερ επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του, είναι ευπρόσδεκτος να μας στείλει τις απαντήσεις του info@tvxs.gr.
Διαβάστε επίσης:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >