Η πανδημία ανέδειξε stars από το χώρο της ιατρικής. Πανεπιστημιακοί και ερευνητές που εργάζονται στο εξωτερικό, τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συμβούλευαν το υπουργείο Υγείας, έγιναν οικεία πρόσωπα, μπαίνοντας καθημερινά στα σπίτια μας, μέσω της τηλεοπτικής παρουσίας τους.

Ads

Ποιον να πρωτοθυμηθεί κανείς; Παυλάκη, Μόσιαλο, Πρασσά, Σύψα, Βασιλακόπουλο, Γώγο, Σαρηγιάννη…

Η αναγνωρισιμότητα του Σωτήρη Τσιόδρα, για παράδειγμα, φτάνει στο 100% και η επιρροή του είναι τεράστια, εφόσον ο ίδιος θελήσει να την ασκήσει.

Ηταν μια ευχάριστη εξέλιξη ότι διακεκριμένοι επιστήμονες προβλήθηκαν και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών που είναι συνηθισμένοι να βλέπουν στη μικρή οθόνη και στο διαδίκτυο celebrities χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Ads

Διαμορφώθηκε, έτσι, μια συνθήκη που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για τη δημόσια υγεία.

Μάθαμε να ακούμε τους ειδικούς, να τους σεβόμαστε, να παίρνουμε σοβαρά τις υποδείξεις και τις απόψεις τους.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να τους ακούσουμε τώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί μια ριζική αλλαγή στο ΕΣΥ αποδυναμώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα του.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν βγει στο δρόμο για να σταματήσουν το νομοσχέδιο. Και η αντιπολίτευση στο σύνoλό της τους στηρίζει.

Οι «αστέρες» της πανδημίας που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πόσα χρωστάμε στο ΕΣΥ, με τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειές του, δεν θα μιλήσουν;

Εχουν βήμα όποτε το θελήσουν και κυρίως έχουν επιρροή. Αλλά για να πάρουν θέση αυτό που χρειάζεται είναι θάρρος και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Εχουν;