Κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Ειδικό Δικαστήριο ο εκδότης του Documento και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ανέφερε λεπτομέρειες τόσο για την Εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου όσο και για την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και την αναφορά της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα σχετικά με τα «ξεχασμένα» έγγραφα στην υπόθεση του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Ads

Όπως κατέθεσε ο Κ. Βαξεβάνης «υπάρχει ένα άλμα λογικής για την κα Ράικου. Ενώ η κα Ζαμανίκα κάνει την αναφορά, η κα Ράικου υπερπηδάει το ενδεχόμενο να ήρθε στην κατοχή μας από οποιονδήποτε άλλο στην Ευελπίδων και πάει απευθείας στον Παπαγγελόπουλο».

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της έδρας Βασιλική Ηλιοπούλου, ο κ. Βαξεβάνης υποστήριξε πως «ουδέποτε έχω επικοινωνήσει ούτε με την κα Ράικου ούτε με την κα Τσατάνη», ενώ σημείωσε πως «δεν έχω πάει ποτέ στο γραφείο του κ. Παπαγγελόπουλου».

Στη συνέχεια ο Κ. Βαξεβανης αναφέρθηκε στον Πίτερ Κόλεριτζ μάρτυρα στην υπόθεση Λιακουνάκου και τα μηνύματα που είχε λάβει από τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο. Πρόκειται για τα μηνύματα που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα  Documento, με τα οποία ο Λιακουνάκος ενημέρωνε τον Κόλεριτζ για κινήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς την περίοδο που επικεφαλής της Εισαγγελίας ήταν η Ράικου.

Ads

«Ποιος διοικεί αυτή την εισαγγελία;» αναρωτήθηκε ο Κ. Βαξεβάνης αναφερόμενος στην περίοδο που επικεφαλής ήταν η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Επίσης ο Κ. Βαξεβάνης ανέφερε ακόμη πως «αυτό που συνέβη με την κα Ζαμανίκα και την κυρία Ράικου έχει συμβεί και με άλλη ανακρίτρια την κα Μπράτη. Η Εισαγγελία της Διαφθοράς ξέχασε να στείλει ένα σημαντικό έγγραφο με το οποίο φαινόταν ιδιοκτήτης offshore εταιρείας ο Λιακουνάκος».

«Έχουμε λοιπόν δύο περιστατικά που φαίνεται ότι η κα Ραικου δεν έκανε καλά τη δουλειά της« τόνισε ο Βαξεβάνης.

Ο κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε στη συνέχεια στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Novartis και ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Exactly όπου υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όπως είπε ο Βαξεβάνης σύζυγος της κας Ράικου εντοπίστηκε να λαμβάνει εμβάσματα για το φάρμακο Diovan το οποίο εντασσόταν στο πρόγραμμα Exactly.

«H κα Ράικου κατηγόρησε ανθρώπους που την ήλεγχαν» σημείωσε ο κ. Βαξεβάνης εννοώντας την κριτική που της ασκούσε για τους χειρισμούς της.

Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε επίσης και στο κατηγορητήριο που είχε στηθεί σε βάρος του για το οποίο απηλλάγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο.

«Τελικά είναι μια σκευωρία ή μια συνωμοσία απέναντι σε αυτούς που αποκάλυψαν ότι ανακάλυψαν αναρωτήθηκε ο Κ. Βαξεβάνης;»

Στη συνέχεια ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και τις αποκαλύψεις του Hot Doc από το 2012

«Το 2012 στο περιοδικό Hot Doc είχαμε δημοσιεύσει και αποκαλύψει με στοιχεία, έγγραφα κτλ. ότι ο Βγενόπουλος είχε αποκτήσει μία Τράπεζα στην Κύπρο. Ο κ. Βγενόπουλος δανειοδοτούσε offshore δικών του εταιρειών και πήγαιναν και έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη MIG» ανέφερε ο Κ. Βαξεβάνης.

Πρόεδρος: Εσείς από πότε ασχολείστε με αυτό το σκάνδαλο

Βαξεβάνης: Από το 2008. Ο Βγενόπουλος χορήγησε δάνεια 145 εκατ. ευρώ σε δύο offshore εταιρείες που είχε η Μονή. Με αυτά το Βατοπέδι αγόρασε ακίνητα που είχαν ανταλλαχθεί με ακίνητα του Δημοσίου αλλά και μετοχές του ΟΤΕ.

Πρόεδρος: Ο Παπαγγελόπουλος ανέλαβε το 2015

Βαξεβάνης: Ναι σωστά

Στη συνέχεια ο Κ. Βαξεβάνης αναφέρθηκε αναλυτικά πως έφτασε η υπόθεση Βγενόπουλου στην σκανδαλώδη αρχειοθέτηση από την πλευρά της εισαγγελέως Τσατάνη.

«Το 2012 ο Βγενόπουλος ξεκίνησε μία βιομηχανία μηνύσεις και μια αγωγή σε βάρος μου. Αθωώθηκα σε όλα και κατέθεσα σε βάρος του αγωγή. Το 2014 αφού έχω συγκεντρώσει ένα φάκελο στοιχείων πάω και τον καταθέτω στην Εισαγγελία για να ερευνηθεί. Ο Βγενόπουλος λίγο πριν έχει κάνει το εξής κόλπο: Έχει αυτομηνυθεί με σκοπό να κλείσει ο φάκελος στην Ελλάδα όπερ και εγένετο».

«Από το 2008 μέχρι που ψηφίστηκε ο νόμος που κουκουλώνει τα εγκλήματα του λευκού κολάρου η εφημερίδα συνέχισε να γράφει για αυτό το σκάνδαλο. Μια δημοσιογραφική έρευνα σχεδόν 10 χρόνων» υπογράμμισε ακόμη.

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνέχισε την κατάθεσή του περιγράφοντας πως αρχειοθέτησε με διάταξή της την υπόθεση Βγενόπουλου η εισαγγελέας Τσατάνη».

«Σε τρεις μέρες η κα Τσατάνη μελετά, γράφει συρράπτει και παραδίδει 821 σελίδες. Ένας άνθρωπος θα μπορούσε να γράψει αυτή την δακτυλογράφηση. Λέγεται Νόρμαλ Πέρεζ παγκόσμιο ρεκόρ δακτυλογράφος» σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης και συμπλήρωσε:

«Γιατί το έκανε η κα Τσατάνη; Γιατί την κρίσιμη ημερομηνία που κατέθεσε αυτή τη διάταξη ήταν να εξεταστεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος από Κύπριους. Όταν φτάνει η ανακριτική ομάδα των Κυπρίων, εμφανίζεται ο δικηγόρος του Βγενόπουλου και λέει δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα».

Πρόεδρος: Αυτό που θέλετε να πείτε είναι ότι εσπευσμένα βγήκε αυτή η διάταξη για να αθωωθεί ο Βγενόπουλος

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαξεβάνης ζήτησε από το Δικαστήριο να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα που κατέθεσε στο Δικαστήριο σε εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθεί από ποινικής πλευράς.

«Η κα Τσατάνη ελέγχθηκε πειθαρχικά αλλά όχι ποινικά ζητώ από το Δικαστήριο να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα σε εισαγγελέα για να ερευνηθεί ποινικά» ανέφερε ο κ. Βαξεβάνης.

«Γιατί δεν είναι κατηγορούμενος κανείς από το Πρώτο Θέμα που δημοσίευσε την αναφορά της Τσατάνη; Δεν μιλάμε για ένα δημοσίευμα ανυπόστατο, που στοχοποιεί την Τσατάνη σαν κακή εισαγγελέα» ανέφερε ο κ. Βαξεβάνης

Ερωτηθείς επίσης για το αν γνώριζε για το τι συνέβη μεταξύ Παπαγγελόπουλου και Ράικου ο Κ. Βαξεβάνης σημείωσε:

«Ούτε γνωρίζω ούτε έχω αποδείξεις τι διεμήφθη μεταξύ Παπαγγελόπουλου. Γνωρίζω όμως ότι είχε μια πάρα πολύ καλή σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ήταν το αγαπημένο του παιδί» σημείωσε ακόμη