Η εκ μέρους της Πολωνίας απαγόρευση εισόδου στην χώρα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρώφ έριξε νέο λάδι στην φωτιά της έντασης και της τοξικότητας στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό, καθότι είχε και συνέχεια — χωρίς να μιλάμε βέβαια για τα αντιρωσικά αισθήματα των Πολωνών, που με μία εσάνς χιούμορ θα λέγαμε ότι κάνουν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μοιάζουν με ρομάντζο φιλίας και αγάπης.

Ads

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ εδώ στην Βαρσοβία, τέθηκε από την πλευρά της Ουκρανίας θέμα υπερψήφισης μίας τροπολογίας για την αναστολή της ιδιότητας ως μέλους σύσσωμης της ρωσικής αντιπροσωπίας. Μιλάμε για τον μόνο Οργανισμό όπου συμμετέχουν οι Ρώσοι και υπάρχει μία κάποια επαφή μαζί τους, δεδομένου μάλιστα ότι το κλίμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει στους Ρώσους ούτε κάν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις. Μέσα από πρωτοφανείς αντιπαραθέσεις, η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε και ο Ουκρανός αντιπρόσωπος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ως προς την Πολωνία, είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι η κατάσταση εκφεύγει των ορίων της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και της έχθρας προς την Ρωσία. Όπως επισήμανε το “Politico”, η Πολωνία μετατρέπεται σε μεγάλη στρατιωτική δύναμη, διαθέτοντας ήδη περισσότερα τανκς και οβίδες από την Γερμανία. Δεν απέχει πολύ από τον στόχο να φθάσει ο στρατός της τις 300.000 προσωπικό και οι δαπάνες για εξοπλισμούς κατευθύνονται προς τον στόχο του 5% επί του ΑΕΠ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ανανέωσε μόνο το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει πριν δύο χρόνια εγκεφαλικά νεκρό, αλλά και εκτόξευσε τις δαπάνες για συμβατικά όπλα σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτή η έκρηξη των συμβατικών εξοπλισμών είναι που ξαναφέρνει στην συζήτηση μετά από πολλές δεκαετίες την χρήση των πυρηνικών όπλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ανθρωπότητας. Όσο για την διπλωματία, με την συμβατική ή την κοινοβουλευτική της μορφή, μπορεί να περιμένει…..

Ads

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.