O φωτογράφος ντοκιμαντέρ Clement Chapillon μας μιλάει για το νησί της καρδιάς του, γι αυτό τον έρωτα που κρατάει πάνω από 20 χρόνια και έγινε εικόνες, έκθεση, βιβλίο και το ψυχικό του καταφύγιο.

Ads

Η συνέχεια σύντομα στην Ελλάδα με το έργο του Les rochers fauves (Οι καστανοκόκκινοι βράχοι), τη δική του ματιά για την Αμοργό.

Είναι ισορροπημένη ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα. Είναι η ριζική και απόλυτη προέλευση. Είναι μια φυλακή, φευγαλέα και φωτεινή. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να χαθεί και να αποκαλυφθεί. Δεν είναι ούτε εντελώς εδώ, ούτε εντελώς αλλού. Το νησί είναι ένα θραύσμα, μια συντομογραφία του κόσμου.

Ο Clement Chapillon είναι φωτογράφος με έδρα τη νότια Γαλλία. Το έργο του εξερευνά τις περιοχές, τους ανθρώπους και τους δεσμούς που τους ενώνουν μέσα από ένα προσωπικό στυλ δανεισμένο από τον “ποιητικό ρεαλισμό”.

Ads

Έκανε το πρώτο του  ντοκιμαντέρ σε Ισραήλ-Παλαιστίνη με τίτλο “Promise me a Land” .Η σειρά δημοσιεύτηκε σε ένα ομώνυμο βιβλίο, εκδόθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, κέρδισε το βραβείο Leica στην Arles το 2017 και εκτέθηκε σε διάφορα ιδρύματα.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ του είναι για την Αμοργό, λέγεται “Les rochers fauves” (Οι καστανοκόκκινοι βράχοι)  βραβεύτηκε  το 2019, κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Dunes Éditions και παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Παρίσι.

Ήταν, λοιπόν, έρωτας με την πρώτη ματιά;

Απόλυτα. Λίγα μέρη στον κόσμο μου έδωσαν αυτή την ενέργεια και αυτή τη γοητεία.

Όλα ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια, όταν ταξίδευα από νησί σε νησί και όταν πάτησα για πρώτη φορά τα πόδια μου στο λιμάνι των Καταπόλων.

Από τότε πόσες φορές έχεις επιστρέψει;

Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά πάνω από 15-20 φορές τουλάχιστον. Πέντε φορές για την παραγωγή της σειράς φωτογραφιών.

Έχεις ζήσει 2 χρόνια στην Αμοργό. Τι κρατάς στην μνήμη;

Πολλά συναισθήματα. Δεν έμεινα 2 χρόνια συνεχώς, αλλά πηγαινοέρχομαι αρκετές φορές από το 2018 έως το 2020, ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αισθάνομαι ότι αυτό το νησί ζει κάπου στο μυαλό μου ακόμα και αν δεν είμαι εκεί, είναι’ σαν ένα ψυχικό καταφύγιο. Είναι ένα μέρος που είναι σημαντικό για την ισορροπία μου, πρέπει να ξέρω ότι η Αμοργός είναι ακόμα εκεί όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Είναι η φύση, το τοπίο, οι άνθρωποι ή κάτι άλλο που σε γοήτευσε περισσότερο;

Είναι ένα μείγμα από όλα, δεν μπορείς να πάρεις μόνο ένα από τα συστατικά του νησιού, είναι ένα ολόκληρο φαινόμενο που έρχεται μαζί. Ακόμα και οι μυρωδιές, αυτές οι ιδιαίτερες μυρωδιές, είναι κάτι που είναι σημαντικό για να εξηγήσω γιατί το νησί με γοητεύει. Μπορώ να πω ότι η ψυχή αυτού του τόπου είναι ένα μείγμα των κατοίκων του, του τοπίου του, των χρωμάτων του και των θορύβων του (ο άνεμος, πάντα αυτός ο άνεμος), οι μυρωδιές… όλα μεταφέρουν το σώμα σου σε ένα άλλο επίπεδο αφύπνισης.

Λες χαρακτηριστικά για το Les rochers fauves: « Είναι μια ιστορία στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, για τα αντιφατικά συναισθήματα που προκαλεί η απομόνωση μιας βραχώδους, άνυδρης και άγριας περιοχής». Η ζωή δεν είναι πολλές φορές μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια, αλλά συνήθως η φαντασίωση προέρχεται από πολύ λίγες στιγμές της ζωής και το 99% της ζωής μας είναι μια μεγάλη καθημερινή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Αυτό το μέρος είναι διαφορετικό, γιατί όπου και αν κοιτάξεις, βλέπεις σχεδόν ένα φάντασμα, από παλιά, σαν μια μυθολογία στο σήμερα. Για παράδειγμα, όταν κοιτάζω τα βουνά και βλέπω αυτούς τους πολύ παλιούς βραχώδεις τοίχους και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, σχεδόν ζω στο παρελθόν, σκέφτομαι τις παλιές εποχές και τους  ανθρώπους που ένιωθαν ίσως τα ίδια πράγματα με εμένα εκεί.

Αυτό το νησί είναι σαν μια πόρτα των αντιλήψεων, όταν μπαίνεις μέσα στην πόρτα, αισθάνεσαι και σκέφτεσαι ενδεικτικά πράγματα που σε μεταφέρουν σε ένα μέρος μέσα σου όπου αισθάνεσαι διαφορετικά πράγματα με χρόνους, μυστήρια και θάνατο. Συνήθως λέω ότι η Αμοργός είναι το βήμα όπου αποδέχομαι ότι η ζωή μου θα τελειώσει μια μέρα, σαν ένας κύκλος ζωής.

Αναφέρεσαι στην απομόνωση. Είναι μόνο θετική έννοια;

Η απομόνωση μπορεί να είναι ταυτόχρονα θετική και αρνητική και αυτό είναι το ωραίο της. Η απομόνωση δημιουργεί έναν άλλο ψυχικό χώρο όπου αισθάνεσαι βαθύτερα τα πάντα: τη φιλία, τη θρησκευτικότητα, τη φαντασία, τη σχέση με τα ζώα… προστατεύει τη ζωή και προστατεύει την παλιά κουλτούρα και τις τελετουργίες των νησιωτών. Αλλά είναι επίσης κάτι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις όταν ζεις όλη σου τη ζωή και όλο το χρόνο στο νησί χωρίς να φεύγεις.

Το νησί είναι αρκετά μικρό, οπότε πρέπει να αποδεχτείς ότι οι μέρες θα είναι παρόμοιες, ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους και πρόσωπα, και ότι δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε όλα όσα σου δίνει η ηπειρωτική χώρα (πολιτισμοί, τέχνες, πόλεις,…) Χρειάζεται να έχεις μια πολύ δυνατή εσωτερική ζωή και επίσης να ζεις με τον εαυτό σου και να έχεις μια σύνδεση με τη φυσική και απλή ζωή. Πρέπει να επιστρέψεις στις ρίζες των πραγμάτων.

Σε ένα άλλο σημείο λες: “Είναι μια φυλακή, ασύλληπτη και φωτεινή. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να χαθεί, να αποκαλυφθεί. Δεν είναι ούτε τελείως εδώ, ούτε τελείως αλλού”. Γιατί φυλακή; Ακούγεται καταθλιπτικό…

Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν συνηθίσει να ζουν σε ένα μικρό κομμάτι γης που περιβάλλεται από τη θάλασσα θα μπορούσαν να ζήσουν πολύ δύσκολες στιγμές στα νησιά. Αυτή η απέραντη θάλασσα γύρω σου σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ μόνος, μερικές φορές ασφυκτικά, και κάποιοι άνθρωποι που ήρθαν στο νησί πριν από 30 χρόνια μου είπαν ότι μετάνιωσαν που ήρθαν μια μέρα γιατί παγιδεύτηκαν και δεν μπορούσαν να φύγουν μακριά από αυτή την ομορφιά και αυτή την ψυχή.

Αλλά άλλοι είπαν ότι ποτέ δεν το ένιωσαν αυτό, είναι πραγματικά κάτι που έχεις μέσα σου: θα νιώθεις παγιδευμένος κάθε μέρα ή θα νιώθεις ελεύθερος σε αυτόν τον μικρό κόσμο; Πρέπει να το βιώσετε για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα. Μια μέρα μπορεί να είναι παράδεισος, μια άλλη μέρα μπορεί να είναι κόλαση. γι’ αυτό μπορείς να αποκαλύψεις τον εαυτό σου αλλά και να χάσεις τον εαυτό σου. Προσωπικά, βίωσα και τα δύο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μου περιόδων στην Αμοργό.

Στο Παρίσι αυτό είναι δύσκολο;

Φυσικά. Για μένα είναι αδύνατο να νιώσω αυτή την ενέργεια στο Παρίσι. Έφυγα πέρυσι από το Παρίσι για να ζήσω στη νότια Γαλλία, επειδή δεν μπορούσα να νιώσω αρκετή σύνδεση με το έδαφος και τη γη. Έτσι, ήρθα να ζήσω σε ένα μικρό χωριό της νότιας Γαλλίας, στο βουνό “Montagne Sainte Victoire”, που κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με τον βράχο της Αμοργού.

Πες μου περισσότερα για το Promise me a land. Ποιο ήταν αρχικά το κίνητρο;

Ήταν μια άλλη αναζήτηση για να καταλάβω τι σημαίνει η “γη της επαγγελίας” στις μέρες μας, έχει ακόμα ιδιαίτερο νόημα; Πήγα λοιπόν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη για να το ψάξω και να σκάψω στη γη με τους ανθρώπους και το τοπίο για να αμφισβητήσω αυτή την έννοια της γης της επαγγελίας το 2016. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μια σύνδεση με την Αμοργό: ένα μοναστήρι στην έρημο της Ιουδαίας όπου έχουν μια εικόνα της Χοζοβότισσας επειδή οι μοναχοί έφυγαν από εκεί για να έρθουν στην Ελλάδα με ένα είδωλο, το είδωλο χάθηκε στη θάλασσα και βρέθηκε πίσω στην Αγία Άννα στην Αμοργό γι’ αυτό και έχτισαν ακριβώς το ίδιο μοναστήρι ένα απόκρημνο σύνορο. Το μοναστήρι στην Παλαιστίνη ονομάζεται Άγιος Γεώργιος, μοιάζει με της Αμοργού.

Ισραήλ/Παλαιστίνη- Αμοργός… με την πρώτη ματιά φαίνονται εντελώς διαφορετικά μέρη, ιστορίες. Τι τα συνδέει;

Αυτα δύο έργα έχουν πολλά κοινά : είναι τόποι όπου οι άνθρωποι αισθάνονται μια ιδιαίτερη σχέση με τη γη, όπου όλη η ταυτότητα επηρεάζεται από το περιβάλλον. Για αυτά τα δύο μεσογειακά μέρη, προσπάθησα να εξερευνήσω τις διάφορες διαστάσεις της σύνδεσης με τη γη, φυσικά το Promise me a land έχει ένα πιο γεωπολιτικό υπόβαθρο και το les rochers fauves έχει ένα πιο προσωπικό και ποιητικό. Αλλά όπως σας είπα την ιστορία των μοναστηριών, πρόκειται για δύο μέρη που σε κάνουν να νιώθεις μια σύνδεση με την αιωνιότητα και δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα δύο μέρη ήταν εκεί όπου οι μοναχοί αποφάσισαν να εγκατασταθούν για να ζήσουν μια πνευματική εμπειρία. Στη μέση της ερήμου ή στη μέση ενός βραχώδους βράχου.

Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;

Θα παρουσιάσω τρεις εκθέσεις των ” les rochers fauves ” (Βρετανία, Βρυξέλλες και Αθήνα) και μια έκθεση του Promise me a  land  κοντά στη Γενεύη. Επίσης την προώθηση του βιβλίου μου ” les rochers fauves ” με τις εκδόσεις Dunes. Τέλος σχεδιάζω νέες δουλειές στη Μασσαλία και στο Luberon, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω. 

Σε εμπνέει, όπως έχεις πει, η ποίηση. Ποιους ξεχωρίζεις;

Εμπνέομαι πολύ από την ποίηση και είναι μέρος του έργου “les rochers fauves”. Βρήκα ένα μαγικό κείμενο γραμμένο από τον Gaston Deschamps το 1892, ο οποίος ήταν αρχαιολόγος στην Αμοργό. Επέλεξα να ζωγραφίσω μερικές λέξεις στην ίδια σελίδα για να δημιουργήσω ένα είδος μικρών ποιημάτων που κάνουν αντήχηση με τις εικόνες μου. Διαβάζω πάντα κάποια ποιήματα από τον αγαπημένο μου Γάλλο συγγραφέα Lorand Gaspar που έζησε στην Πάτμο και την Ιερουσαλήμ. Οι  αγαπημένοι μου Έλληνες ποιητές είναι ο Σεφέρης και ο Καβάφης οι οποίοι ήταν πολύ σημαντικά αναγνώσματα όταν ζούσα στην Αμοργό.

Τι ποιητικό έχει η σύγχρονη ζωή;

Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο σημείο που δεν θα μπορέσω να συνοψίσω σε λίγες γραμμές. Αλλά πρέπει να πω ότι ακόμα και αν πολλά πράγματα πάνε πολύ άσχημα με την οικονομία, την πολιτική κ.λπ… η Γαλλία είναι ακόμα μια χώρα που μπορείς να εξερευνήσεις απεριόριστα. Μπορείς να δεις τα άδεια γυαλιά, αλλά εγω προτιμώ να βλέπω τις φωτεινές πλευρές, όχι με μια αφελή προοπτική, αλλά περισσότερο με την αναζήτηση ενός συγκεκριμένου ιδανικού στη ζωή. Και αν δεν μπορώ να βρω το ιδανικό σήμερα, θα προσπαθήσω να το ψάξω στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί ένδειξη για το επόμενο μακροπρόθεσμο έργο μου, το οποίο πιθανότατα θα συνδέεται με το παρελθόν της οικογένειάς μου στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε να ζούμε στις ίδιες  μεγαλουπόλεις  ή ακόμα χειρότερα σε μια ίδια ψηφιακή ζωή, θα είμαστε όλοι ίδιοι και θα χάσουμε τις διαφορές μας που για μένα είναι το πιο όμορφο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των ανθρώπων. Οι τόποι μας δίνουν την έμπνευση για να δημιουργήσουμε ποίηση, τέχνες, μυθοπλασίες, πίνακες ζωγραφικής… και το χρειαζόμαστε αυτό στη ζωή μας για να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να δημιουργούμε ομορφιά.