Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που στέλνει η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis της 1 NASA, καθώς το διαστημικό σκάφος Orion, βρίσκεται στην έκτη ημέρα της αποστολής του στη Σελήνη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις πλησιέστερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από σκάφος που θα μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους, μετά το Apollo, καθώς το Orion βρέθηκε 80 μίλια, ήτοι 128 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας το οπτικό σύστημα πλοήγησης του Orion, το οποίο καταγράφει ασπρόμαυρες εικόνες της Γης και της Σελήνης σε διαφορετικές φάσεις και αποστάσεις. Αυτή η ζωτικής σημασίας επίδειξη τεχνολογίας στη δοκιμή πτήσης Artemis I θα βοηθήσει στην απόδειξη της αποτελεσματικότητάς της για μελλοντικές αποστολές με πλήρωμα, αναφέρει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Το Orion πέρασε επίσης πάνω από τα σημεία προσγείωσης των Apollo 11, 12 και 14 και βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια μακρινή ανάδρομη τροχιά, μια τροχιά μεγάλου υψομέτρου που κινεί το Orion προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που η Σελήνη ταξιδεύει γύρω από τη Γη.
Στην πρώτη από τις τέσσερις φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, φαίνεται μια κοντινή ασπρόμαυρη φωτογραφία της επιφάνειας της Σελήνης που δείχνει κρατήρες διαφόρων μεγεθών να διαστέλλονται στην επιφάνειά της. Η Σελήνη εμφανίζεται σε αποχρώσεις του γκρι στα αριστερά της εικόνας, με το μαύρο διάστημα στα δεξιά της εικόνας.
Η τέταρτη και τελευταία φωτογραφία είναι μία ακόμα πιο κοντινή άποψη της Σελήνης, όπου απεικονίζονται ξεκάθαρα πια κρατήρες, ενώ η υφή της Σελήνης φαίνεται σημαδεμένη από κρούσεις μετεωριτών και αστεροειδών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >