Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η κύβερνηση με την τρόικα των δανειστών, προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκε σήμερα με τους ελεγκτές και επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης προς το αίτημα αυτό. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη μεριά τους προειδοποιούν να «κατεβάσουν το διακόπτη» αν πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ.

Ads

Κατά τη συνάντηση Μπιρμπίλη-ελεγκτών εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες δεν απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εφόσον οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν παράλληλα ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.

Την άρνηση της κυβέρνησης να πουλήσει τις μονάδες είχε επισημάνει στην τρόικα και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας στελέχη του υπουργείου ρωτήθηκαν για το θέμα της ΔΕΗ παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά τόνισαν με νόημα πως αν και η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες έχει τεθεί από την τρόικα, παραμένει υπό εξέταση, καθώς η άρνηση της κυβέρνησης να το αποδεχθεί έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για εναλλακτικές προτάσεις.

«Είναι όπως το θέμα με τον 13ο και14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς παραθέσαμε τα επιχειρήματά μας και τελικά τους πείσαμε πως δεν είναι προς το συμφέρον του συνολικού σχεδιασμού η κατάργηση των μισθών. Αντίστοιχη διαπραγμάτευση γίνεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος», δήλωναν χαρακτηριστικά. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει απορρίψει επανειλημμένως και κατηγορηματικά την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παραθέτοντας όλα τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν την εφαρμογή της ασύμφορη, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ των Νέων.

Ads

Η ΓΕΝΟΠ έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις συστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για βίαιη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων (και ορυχείων) και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων, απειλώντας να προκαλέσει γενικευμένο μπλακ άουτ διαρκείας στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από την πλευρά του, χθες απέστειλε μήνυμα sms προς όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα όσα ακούγονται για τις απαιτήσεις των δανειστών για τη ΔΕΗ. «Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής της Ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ούτε εργοστάσια πουλάμε, ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας».

Επιπλέον, με δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία, ο κος Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν «πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ ή την πώληση ρεύματος σε τιμές κόστους και εάν το πράξει η κυβέρνηση, έχουμε τη δύναμη να θέσουμε αμέσως τις μονάδες της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας, και για μια τέτοια εξέλιξη την ευθύνη δεν θα την έχει η ΓΕΝΟΠ».

«Κόκκινες γραμμές» για την ομοσπονδία είναι τόσο η διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο του 51% της ΔΕΗ και η αποτροπή εισόδου στρατηγικού επενδυτή όσο και η εμπόδιση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού δραστηριοτήτων της επιχείρησης, της πώλησης οποιουδήποτε εργοστασίου. «Θα πάμε σε απεργία διαρκείας μέχρι να συλληφθεί και το τελευταίο συνδικαλιστικό στέλεχος», είναι η θέση της ΓΕΝΟΠ.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης αντιπροτάσεων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και στελέχη των αρμοδίων εποπτικών αρχών έχουν ήδη καταθέσει διάφορές εισηγήσεις σχετικές με :

  • Την πώληση εικονικής ισχύος μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών σε ιδιώτες.
  • Την συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.
  • Την διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).
  • Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας αποκλειστικά σε ιδιώτες.
  • Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικρατέστερη πρόταση εμφανίζεται αυτή της εικονικής πώλησης ισχύος, σε συνδυασμό με την δημοπράτηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης σε ιδιώτες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν και τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αποκρυσταλλωθεί η ρύθμιση του Μνημονίου για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Αναστέλλονται για 2 μήνες οι αυξήσεις της ΔΕΗ

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναστέλλει για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο την επιβολή ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Τους προηγούμενους επτά μήνες είχαν προηγηθεί ανατιμήσεις, με την επιβολή του φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τις δύο αυξήσεις στον ΦΠΑ, την επιβολή του ΔΕΤΕ και την προηγούμενη ανατίμηση λόγω ρήτρας καυσίμων. Σωρευτικά γύρω στα 40 με 45 ευρώ τον χρόνο υπολογίζονται αυτές οι επιβαρύνσεις, για μία συνήθη οικιακή κατανάλωση των 1.800 kWh.

Η ρήτρα, σημειώνεται, υπολογίζεται κάθε τρίμηνο και ανάλογα μπορεί να ανεβάσει ή και να κατεβάσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς έχει να κάνει με την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου.

Άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα της ΔΕΗ ζητά η ΝΔ

Άμεση ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για το θέμα που εγείρει η τρόικα για πώληση μονάδων της ΔΕΗ ζητά ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης. «Η ΝΔ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού, όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ. Αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές», αναφέρει.

Ακόμα, σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης, ακόμα σήμερα, καθυστερεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει, αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της Τρόικας».

«Η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσιο οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια», αναφέρει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του.

«Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν πρόκειται καν να ξεκινήσει, αν δεν απελευθερωθούν οι διακόπτες από τους δεσμώτες τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, η στρατηγικής σημασίας συμβολή της ΔΕΗ για το έθνος», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.