Ο κύριος Αριστοτέλης είναι συνταξιούχος φιλόλογος. Δούλεψε χρόνια στην εκπαίδευση και τώρα βρίσκεται στην τρίτη ηλικία, την ηλικία της σοφίας, όπως συνηθίζει να λέει.

Ads

«Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο ορθός λόγος, όλα περνούν τη βάσανο της αποδεικτικής διαδικασίας», είναι η φράση που αγαπά να επαναλαμβάνει.

Ο κ. Αριστοτέλης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Προτιμά να παραμένει ουδέτερος και να κρίνει κατά περίπτωση. Ακούγοντας επιχειρήματα και κρίνοντας τη βασιμότητά τους, αφού πρώτα τα έχει περάσει από τη βάσανο του του ορθού λόγου και της αποδεικτικής διαδικασίας.

Το 2015 ο κ. Αριστοτέλης ψήφισε δυο φορές ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εναντίον των μνημονίων της λιτότητας γιατί εξυπηρετούσαν, όπως συνηθίζει να λέει, μόνο τα συμφέροντα των δανειστών.

Ads

Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστεψε ότι ο Τσίπρας θα… έσκιζε τα μνημόνια.

Κι όταν δεν τα έσκισε, αλλά αντίθετα τα εφάρμοσε για να μας βγάλει από αυτά, θύμωσε μαζί του και δεν τον ξαναψήφισε.

Το 2019 ο κ. Αριστοτέλης ψήφισε Μητσοτάκη.

Η εξήγηση για την επιλογή του ήταν ότι ο Κυριάκος, λόγω οικογενειακής παράδοσης, είχε καλή σχέση με τους Αμερικανούς και με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και συνεπώς ήταν ο μόνος που μπορούσε να φέρει δουλειές στη χώρα.

Σε μια Ελλάδα χτυπημένη από τα μνημόνια, η ανάπτυξη που θα έφερναν οι επενδύσεις που υπόσχονταν ο Μητσοτάκης ήταν, στη λογική ενός ανθρώπου με δυο παιδιά σπουδαγμένα στην Ελλάδα που όμως ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, η μόνη διέξοδος για να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης.

Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, ο κ. Αριστοτέλης είναι πολύ δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πρώτα από όλα γιατί δεν έφερε επενδύσεις και δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, όπως υποσχέθηκε. Με αποτέλεσμα τα δυο παιδιά του να εξακολουθούν να εργάζονται στο εξωτερικό. Δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για την προκοπή μιας ξένης χώρας και όχι της πατρίδας τους, που δυστυχεί.

Δεύτερος λόγος για τον οποίο ο κ. Αριστοτέλης είναι δυσαρεστημένος με τον Μητσοτάκη είναι γιατί μας κορόιδευε στην πανδημία, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν περισσότερες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς από COVID να νοσηλευτούν είτε εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία, είτε ακόμη και στα σπίτια τους και να χάσουν έτσι άδικα τη μάχη με την πανδημία.

Ο τρίτος λόγος που ο κατά τα άλλα ουδέτερος πολιτικά κ. Αριστοτέλης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι γιατί ευνοεί, όπως λέει, τις λίγες μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας, σε βάρος των εκατομμυρίων καταναλωτών ρεύματος και βενζίνης που υποφέρουν από την ακρίβεια.

«Η σύνταξη κάποτε έφτανε για να ζήσουμε εγώ κι η γυναίκα μου», λέει. «Σήμερα όμως, η σύνταξη φεύγει το πρώτο δεκαπενθήμερο στους λογαριασμούς και στα ψώνια. Και μετά περιμένουμε να τελειώσει ο μήνας και να έρθει η επόμενη σύνταξη για να ζήσουμε», αφηγείται.

«Αντί ο Μητσοτάκης να πάρει μέτρα για να χαμηλώσει τις τιμές, όπως έκαναν στην Ευρώπη, αυτός αφήνει την κερδοσκοπία να αλωνίζει. Και αφού οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη, μας δίνει εκ των υστέρων επιδοτήσεις από τα δημόσια ταμεία, από τα δικά μας λεφτά δηλαδή. Οι οποίες, κι αυτές ακόμη, καλύπτουν μικρό μέρος μόνο των λογαριασμών που πρέπει να πληρώσουμε. Για να καταλήξουν οι επιδοτήσεις τελικά στα ταμεία των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων, με μόνους ζημιωμένους εμάς, τους καταναλωτές», συμπληρώνει.

«Αντί ο Μητσοτάκης να αξιοποιήσει τα φιλικά του οικονομικά συμφέροντα, όπως υπόσχονταν, για να δει άσπρη μέρα ο τόπος κι εμείς, εκείνος χρησιμοποιεί εμάς, τους φτωχούς, για να πλουτίσουν περισσότερο οι ήδη πλούσιοι φίλοι του».

Ο τέταρτος λόγος που ο κ. Αριστοτέλης δεν θα ψηφίσει Μητσοτάκη, είναι οι… γαλάζιες ακρίδες.

«Αντί να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν το δοκιμαζόμενο λαό», υποστηρίζει, «εκείνοι έχουν πέσει στα κρατικά ταμεία σαν τις ακρίδες και τα απομυζούν. Από τον βουλευτή της ΝΔ Μαραβέγια και τα εκατομμύρια που έδωσε στη σύζυγό του για να κάνει επιχείρηση χωρίς αρχικό κεφάλαιο, μέχρι τον βουλευτή Πάτση που πλουτίζει από τα κόκκινα δάνεια ξεσπιτώνοντας πολίτες και μέχρι τα δισεκατομμύρια ευρώ που μοιράζουν κάτω από το τραπέζι σε ημέτερους και κομματικούς φίλους, το κακό έχει παραγίνει. Δηλώνουν τάχα νεοφιλελεύθεροι που μισούν το κράτος, αλλά από αυτό σιτίζονται αποκλειστικά».

Πέμπτος λόγος που ο κ. Αριστοτέλης δεν θα ξαναψηφίσει Μητσοτάκη είναι οι αποκαλύψεις για το παρακράτος των… κοριών.

Στον κύριο Αριστοτέλη δεν αρέσει να τον κοροϊδεύουν. Είναι υπομονετικός με όλους και με όλα, αλλά γίνεται… Τούρκος όταν προσπαθούν να τον ξεγελάσουν.

Και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως υποστηρίζει, ο Μητσοτάκης υποτιμά τη νοημοσύνη μας και μας κοροϊδεύει συνεχώς.

«Πρώτα έλεγε ότι δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις και όσες υπάρχουν, γίνονται νομίμως» λέει ο κ. Αριστοτέλης.

«Στη συνέχεια, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη τα γύρισε και έλεγε ότι δεν ήξερε και ότι ήταν λάθος η παρακολούθησή του.

Αν όμως πράγματι δεν γνώριζε και δεν έχει ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, τότε γιατί με δική του πρωτοβουλία μεταφέρθηκε η ΕΥΠ υπό τον πρωθυπουργό;

Αν πράγματι δεν ήθελε να έχει την ευθύνη, δεν θα άφηνε την ΕΥΠ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκεί που βρίσκονταν τόσα χρόνια;

Και σαν να μη φτάνουν αυτά, ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι αν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν θα την επέτρεπε.

Τώρα όμως που ξέρει, γιατί δεν κάνει τίποτε για να χυθεί φως στις άλλες παρακολουθήσεις που ο Βαξεβάνης με το Documento, αλλά και τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ και ο Τάσος Τέλλογλου, συνεχώς αποκαλύπτουν;»

Εκεί όμως που θυμώνει περισσότερο ο κ. Αριστοτέλης, είναι όταν ο Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα βγουν όλα στο φως.

«Και την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί», λέει, «για να βυθίσει τις έρευνες στο σκοτάδι.

Κρύβεται πίσω από το απόρρητο, ενώ ακόμη κι ο Βενιζέλος και άλλοι συνταγματολόγοι του εισηγήθηκαν ότι δεν ισχύει.

Αν ήταν καθαρός ο Μητσοτάκης δεν θα κρύβονταν πίσω από το απόρρητο», λέει και ξαναλέει.

«Ούτε θα κρύβονταν από τον Τσίπρα, αποφεύγοντας να του απαντήσει στη Βουλή εδώ και 3 βδομάδες. Οι αθώοι δεν κρύβονται, καλά τα λέει ο Τσίπρας», συμπληρώνει.

Ο κ. Αριστοτέλης τα έχει όμως και με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

«Οι οποίοι», λέει, «όταν βλέπουν το φως αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι παρακολουθούνταν και οι ίδιοι, κατηγορούν τον Βαξεβάνη για συκοφάντη και παραμυθά. Κανείς τους όμως δεν πάει στην εισαγγελία να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για όλα αυτά.

Τι φοβούνται; Γιατί ο Ανδρουλάκης, ο Σπίρτζης κι ο Κουκάκης έτρεξαν να καταγγείλουν τις παρακολουθήσεις τους και όλοι αυτοί που κάθε Κυριακή ακούμε ότι παρακολουθούνταν παράνομα η ιδιωτική τους ζωή, δεν περνούν ούτε απ’ έξω από την εισαγγελία; Πως θα χυθεί άπλετο φως, όπως μας υπόσχονται, όταν οι ίδιοι συγκαλύπτουν το σκάνδαλο και κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη διερεύνησή του;» λέει θυμωμένος ο κ. Αριστοτέλης.

Εκείνο πάντως που τον θυμώνει περισσότερο από όλα, είναι που ο Μητσοτάκης και οι δικοί του ισχυρίζονται κάθε τόσο ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τη Δημοκρατία γιατί οι δημοσκοπήσεις, δήθεν, δεν επηρεάζονται πολιτικά από τη σοβαρή θεσμική εκτροπή που προκαλούν οι παρακολουθήσεις.

«Είτε είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για το παρακράτος», επιμένει να λέει ο κ. Αριστοτέλης, «είτε δεν είναι αλλά το ανέχεται, είναι ένοχος. Φταίει γιατί του εμπιστευθήκαμε τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου κι αυτός αντί να τα προστατεύει, τα καταπατά αφού τα έριξε βορά στους κατασκόπους».

«Όσο για το αν ενδιαφέρονται οι άνθρωποι για όσα τρομακτικά συμβαίνουν ή όχι, την απάντηση θα την λάβουν στην κάλπη», λέει οργισμένος. «Όλοι όσοι γνωρίζω που ψηφίσαμε Μητσοτάκη το 2019, δεν πρόκειται να τον ξαναψηφίσουμε γι’ αυτή του τη συμπεριφορά σε θέματα Δημοκρατίας», δηλώνει με έμφαση.

«Τσίπρα και πάλι Τσίπρα θα ψηφίσουμε», υποστηρίζει με πάθος ο κύριος Αριστοτέλης.

«Ο Μητσοτάκης μας εξαπάτησε, δεν τίμησε τις υποσχέσεις του, στήριξε μόνο τους πλούσιους και έκανε παιχνίδι με τους φίλους του, έφερε ακρίβεια και δυστυχία στους πολλούς και καταπάτησε ή άφησε να καταπατηθούν τα βασικά δημοκρατικά μας δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Βέβαια, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, ο κύριος Αριστοτέλης που δεν θέλει να τον κοροϊδεύουν είναι μικρή μειοψηφία. Αφού οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ο Μητσοτάκης, που επιμένει από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι είναι αθώος για τις παρακολουθήσεις αλλά δεν αίρει το απόρρητο, που κατηγορεί τον Βαξεβάνη για ψεύτη αλλά δεν πάει ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς δικός του στην εισαγγελία να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για όσα αποκαλύπτονται για να αποδείξει την αθωότητά του, εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής και πρώτη επιλογή για τις επόμενες εκλογές.

Εδώ είναι που ο ορθός λόγος του Αριστοτέλη, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, πάει περίπατο. Ακολουθώντας τη μέθοδο της… Περιπατητικής Σχολής του μεγάλου φιλοσόφου.