Καταπέλτης ήταν το συμπέρασμα της μεγάλης εκδήλωσης που διοργάνωσαν με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς-μέλη της εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, PEGA, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες: Το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή δεν πήρε απαντήσεις και στοιχεία αποτελεί άρνηση στη λογοδοσία προς τους νόμιμους εκπροσώπους του λαού, στο όνομα του οποίου ζητείται η λογοδοσία. Και αυτό αντίκειται στη Δημοκρατία, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση.
Ειδικότερα, στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν δημοσιογράφοι-θύματα παράνομων παρακολουθήσεων, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικοί στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, παρουσιάστηκαν συμπεράσματα από τις αποστολές της PEGA σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.
Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι από τις αποστολές «γυρίσαμε με περισσότερα ερωτήματα από ό,τι πήγαμε. Ωστόσο έγινε σαφές ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ένα πολιτικό κέντρο με τη γνώση και υπό τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου».
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Αν-Σοφί Πελετιέ παρατήρησε πως «στο Ισραήλ βρήκαμε μόνο κλειστές πόρτες. Προσπαθούμε να προχωρήσουμε την έρευνα μας αλλά οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να μας βοηθήσουν. Αν δε δώσουμε απαντήσεις στους πολίτες πως θα εμπιστευθούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όταν βλέπουν ότι δεν έρχονται αποτελέσματα από έρευνες για τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές που είναι αντίθετες στα θεμελιώδη δικαιώματα;»
Η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, μέλος της PEGA και των αποστολών της σε Κύπρο και Ελλάδα, Σάσκια Μπρικμοντ, δήλωσε ότι «χωρίς την ερευνητική δουλειά των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αλλού δεν θα υπήρχε η επιτροπή μας. Αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση ας μας φέρει τις αποδείξεις, αντί να απαξιώνει, να εκφοβίζει και να κάνει αγωγές SLAPP στους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις».
Αυτές οι πρακτικές και η παρεμπόδιση του έργου της PEGA, για τον καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλο, συναινούν σε κάτι πολύ πιο σοβαρό: «Ο μετασχηματισμός μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε μια ανελεύθερη δημοκρατία δε μοιάζει στις μέρες μας με την πορεία του Μουσολίνι με τους μελανοχίτονες προς τη Ρώμη. Έχει αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά και αναλύεται στα εξής βήματα: Μια κυβέρνηση που επιχειρεί αυτόν τον μετασχηματισμό, πρώτον προσπαθεί ασφυκτικά να ελέγξει τις μυστικές υπηρεσίες.
Το δεύτερο που κάνει είναι να προσπαθήσει να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές. Το τρίτο να σιγάσει τον πλουραλισμό στον Τύπο. Το τέταρτο είναι να αδρανοποιήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και το πέμπτο να απισχνάσει τη δικαιοσύνη. Και τα πέντε βήματα τα έχουμε δει στην Ελλάδα σαν να βγαίνουν από κάποια to-do-list. Δε λέω ότι γίνονται συνειδητά προσπάθειες για μετατροπή της χώρας σε ανελεύθερη δημοκρατία, αλλά δεν είναι τυχαίο και συμπτωματικό ότι αυτά τα βήματα, που πιστοποιούν αυτό το μετασχηματισμό, παρατηρούνται στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να μη το επισημάνω».
Για τον καθηγητή Ανδρέα Τάκη, το Κράτος Δικαίου φαίνεται να τελεί σε πραγματικό κίνδυνο γιατί απειλούνται από πρακτικές, όπως η χρήση spyware εναντίον των πολιτών, και τα θεμελιώδη δικαιώματα και η Δημοκρατία, που είναι τα δυο συστατικά στοιχεία του. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή, «σε συνθήκες συνταγματικής ομαλότητας, ο αριθμός των παρακολουθούμενων στην Ελλάδα είναι τεράστιος και επικίνδυνος, αν λάβουμε υπόψη την ταραχώδη πολιτειακή εμπειρία της χώρας μας τα τελευταία 50 χρόνια».
«Το ότι επιχειρήθηκε να παρακολουθηθεί το κινητό Ανδρουλάκη είναι διολίσθηση του κράτους δικαίου στη χώρα», σχολίασε ο κ. Τάκης επισημαίνοντας ότι από τέτοιες πρακτικές προκαλείται ανασφάλεια στους πολίτες και φόβοι ότι οι εγγυήσεις του Συντάγματος δεν αρκούν, κάτι που θέτει σε κρίση όλο το πολιτικό μας σύστημα.
Ο επικεφαλής του γραφείου Βαλκανίων και ΕΕ των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, Πάβολ Σαλάι, επεσήμανε πως από την χρήση παράνομων λογισμικών πλήττονται όχι μόνο δημοσιογράφοι αλλά οι πολίτες στο σύνολό τους. Αυτό γιατί η Δημοκρατία απειλείται όταν δεν υπάρχει λογοδοσία, όταν υπάρχει συμπαιγνία μεταξύ των αρχών, όπως εξήγησε, σημειώνοντας ότι αυτή η συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα και την Ουγγαρία. Εκπροσωπώντας τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ζήτησε από την ΕΕ μορατόριουμ στην πώληση, χρήση και κατοχή παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών, τουλάχιστον έως ότου μεταρρυθμιστεί επαρκώς το νομικό πλαίσιο.
Κατά την εκδήλωση τον λόγο πήραν ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος, από τους Reporter United, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τις έρευνες τους για τα παράνομα λογισμικά, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που ήταν θύμα παρακολούθησης με το Predator, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Έντουι Πλενέλ και Λενά Μπρεντού, από το mediapart, που επίσης έπεσαν στο παρελθόν θύματα παρακολούθησης εξαιτίας των ερευνών τους για ατασθαλίες της γαλλικής κυβέρνησης.
Τέλος, ο επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας ασφαλείας ενάντια στα παράνομα λογισμικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λούκα Ρετόρε, εξήγησε τη δράση που ανέλαβε η ομάδα του προκειμένου να θωρακίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τέτοιες επιθέσεις, και τονίζοντας ότι «ο ψηφιακός κόσμος έχει ευεργετήματα αλλά και κινδύνους», έδωσε συμβουλές αυτοπροστασίας στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Όπως εξήγησε ο κ. Ρετόρε, υπάρχουν απλά βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να αυξήσει τον βαθμό προστασίας του από παράνομα λογισμικά: «Να έχετε ενημερωμένες συσκευές. Να σας προβληματίζει ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα. Να μην ανοίγετε ποτέ συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία, που μπορεί να περιλαμβάνονται σε ένα τέτοιο μήνυμα, όσο αληθοφανή και αν φαίνονται. Να σβήνετε εφαρμογές και επαφές, που δεν χρησιμοποιείτε πια. Είναι από τα πιο τρωτά σημεία, που θα επιλέξει ο δράστης».
Ολόκληρη η εκδήλωση
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >