Να υπεραμυνθεί της επιλογής του να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις-καρατομήσεις στον οργανισμό του Twitter, λίγες μέρες αφότου ανέλαβε τη διοίκησή του, επεχείρησε ο Έλον Μασκ.

Ads

Μάλιστα θεωρεί έχει κάνει το χρέος του απέναντι στους υπό απόλυση εργαζόμενους, καθώς τους έδωσε μισθούς τριών μηνών εν είδει αποζημίωσης.

“Δεν υπάρχει άλλη επιλογή αφού η εταιρεία χάνει πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα” επεσήμανε ο Μασκ με ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής θέλοντας να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν, προσθέτοντας ότι “σε όλους όσους αποχώρησαν δόθηκαν οι αποδοχές τριών μηνών, ποσό συνολικά μεγαλύτερο κατά 50% από ότι ο νόμος προβλέπει”.

Την ίδια στιγμή, λακωνικό και κυνικό ήταν το τελευταίο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο Μασκ στους εργαζόμενους στο Twitter που απολύθηκαν την Παρασκευή: «Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία», ανέφερε συγκεκριμένα  όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του BBC που επικαλείται τον αμερικανικό τεχνολογικό ιστότοπο Insider.

Στη συνέχεια εξηγούσε ότι θα λάβουν την αποζημίωσή τους μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2023. Το ποσό της αποζημίωσης θα τους κοινοποιηθεί εντός μίας εβδομάδας.

Οι ομάδες που απολύθηκαν

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ο Έλον Μασκ επέλεξε να απολύσει την ομάδα επιμελητών διατήρηση της πλατφόρμας από παραπληροφόρηση, τέσσερις μόλις ημέρες πριν της ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Δύο πρώην υπάλληλοι του Twitter και ένας νυν υπάλληλος προειδοποίησαν ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν χάος γύρω από τις εκλογές, καθώς πλήττουν ιδιαίτερα τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την επιμέλεια των trending θεμάτων και για τη μηχανική πλευρά της «υγείας των χρηστών», η οποία λειτουργεί με την εποπτεία περιεχομένου και την ακεραιότητα του ιστότοπου.

Οι περικοπές φάνηκε να επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους των οποίων η δουλειά ήταν να εμποδίζουν το Twitter να κατακλύζεται από απαγορευμένο περιεχόμενο, όπως συμπεριφορά μίσους και στοχευμένη παρενόχληση, ανέφεραν οι επτά πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Μεταξύ άλλων έχει απολυθεί ολόκληρη η ομάδα για το curation, ένα είδος συντακτών που συγκέντρωναν tweet που αφορούν ένα συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα, όπως μια φυσική καταστροφή ή μια τραγωδία. Στόχος τους ήταν να δώσουν «βάθος» στον χρήστη και την ικανότητα να παρακολουθήσει καλύτερα τι συμβαίνει.

Μια ομάδα κρίσιμης σημασίας που επίσης επηρεάστηκε από τις περικοπές, με πολλές απολύσεις, ήταν αυτή για τις συμβατές με την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ML Ethics, Transparency & Accountability). Η ομάδα διασφάλιζε ότι οι αλγόριθμοι δεν θα εισάγουν διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών ομάδων, όπως των μαύρων.

Ομαδική αγωγή

Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους κατέθεσαν ομαδική αγωγή την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο εις βάρος των απολύσεων κατηγορώντας τον Μασκ ότι δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως, κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου και της Καλιφόρνια.

Ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ (Worker Adjustment and Retraining Notification Act – WARN Act) απαγορεύει στις μεγάλες εταιρείες να πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις χωρίς τουλάχιστον 60 ημέρες προειδοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι με την αγωγή τους ζητούν από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που θα απαιτεί από το Twitter να υπακούσει στον νόμο WARN και θα της απαγορεύει να ζητά από τους υπαλλήλους της να υπογράφουν έγγραφα με τα οποία παραιτούνται από το δικαίωμά τους να συμμετέχουν σε νομικές αγωγές.

«Καταθέσαμε τη μήνυση σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να αποποιούνται των δικαιωμάτων τους και ότι έχουν μια οδό για να τα διεκδικήσουν», δήλωσε η Σάνον Λις-Ριόρνταν, η δικηγόρος που υπέβαλε την μήνυση.

Η ίδια είχε μηνύσει και την Tesla για παρόμοιες αξιώσεις τον Ιούνιο, όταν ο κολοσσός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Μασκ απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού του δυναμικού. Η Tesla είχε κερδίσει την εκδίκαση εκείνης της υπόθεσης, με δικαστική απόφαση που υποχρέωνε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους σε διαιτησία κεκλεισμένων των θυρών αντί σε ανοιχτό δικαστήριο.