Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία, αντί της μεταφοράς τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από την συμφωνία για την εξαγωγή δια θαλάσσης των ουκρανικών σιτηρών.

Ads

«Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (…) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω ενός συστήματος που δεν μας ρίχνει στα χέρια και την καλή διάθεση, ή, στην περίπτωσή μας, την κακή διάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Μαρκ Φενό.

Το Σάββατο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διακόπτει επ’ αόριστον την συμμετοχή της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

Ads

Παρά την αποχώρηση της Μόσχας, η Τουρκία και η Ουκρανία επέμειναν στην εφαρμογή της συμφωνίας και συμφώνησαν επί σχεδίου διέλευσης 16 πλοίων, την Δευτέρα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία δήλωσε την Δευτέρα ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να γίνουν ποτέ στρατιωτικός στόχος ή όμηροι, υπογραμμίζοντας ότι «η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί» βάσει της συμφωνίας από την οποία αποσύρθηκε η Ρωσία το Σαββατοκύριακο.

Η ανάρτηση στο Twitter του Αμίρ Αμπντουλά, του συντονιστή της πρωτοβουλίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, έγινε αφού Τουρκία και Ουκρανία κατέληξαν με τον ΟΗΕ σε ένα σχέδιο για τα πλοία που αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας.

Η Ρωσία από την πλευρά της ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία «επ’ αόριστον» διότι δεν μπορεί «να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων», μετά την επίθεση που δέχθηκε ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα.

Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε την αντίδραση της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ ο ΟΗΕ και η Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν τη συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο.

Την Κυριακή δεν υπήρξε καμία κίνηση φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι συμφώνησε με την Ουκρανία και την Τουρκία να μετακινηθούν 16 πλοία σήμερα – δώδεκα αναμένεται να αναχωρήσουν από ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα άλλα να κατευθυνθούν προς αυτά.

Ήδη δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine traffic.