Αντεγκλήσεις ανταλλάσσουν Δύση και Ρωσία μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά, καταγγέλλοντας μπαράζ επιθέσεων με drones κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Ads

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν, πλέον, εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει σήμερα με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».

Η Πολωνία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η ίδια και η Ε.Ε. είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία για μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής, όμως, πέρα από τις κατηγορίες κατά της Μόσχας, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Ads

Το ζήτημα έχει προκαλέσει νέο γύρο ανησυχίας, καθώς εκφράζονται εκ νέου φόβοι για ξέσπασμα μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που η Ρωσία ανακοινώνει ότι έχει συγκεκριμένα στοιχεία για την επίθεση με drones.

Τα drones, η Ουκρανία και η… Βρετανία

Το Κρεμλίνο δείχνει το δάχτυλο κατά της Βρετανίας, ανακοινώνοντας ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Ουκρανία, αλλά με τη βοήθεια και τον συντονισμό ειδικών από το βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο». «Τα θαλάσσια μη επανδρωμένα κινούνταν στη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου των σιτηρών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ανακτήθηκαν τα συντρίμμια τους.

Ορισμένα από αυτά είχαν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής και ένα ενδέχεται να εκτοξεύτηκε «από ένα από τα πολιτικά πλοία που έχει ναυλώσει το Κίεβο ή οι Δυτικοί αφέντες του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι 16 τηλεχειριζόμενα σκάφη επιτέθηκαν στον στόλο της κοντά στη Σεβαστούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ότι Βρετανοί «ειδικοί» του Βασιλικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό αυτής της «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως την αποκαλεί. Το Λονδίνο διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτόν.

Το Κίεβο, ωστόσο, επιμένει σε πιο σκοτεινές θεωρίες, με αξιωματούχους να αφήνουν να εννοηθεί ότι για τις εκρήξεις μπορεί να ευθύνεται η ίδια η Ρωσία και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Η απάντηση της Μόσχας στην Ουάσιγκτον

Μετά το μπαράζ αμερικανικών δηλώσεων για την κατάρρευση της συμφωνίας, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

«Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη», έγραψε ο Ανατόλι Αντόνοφ στην εφαρμογή Telegram. «Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος. Όλες οι ενδείξεις πως Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί», είπε ο Αντόνοφ.

«Βαθιά ανήσυχος» ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά και μάλιστα καθυστέρησε το ταξίδι του στο Αλγέρι για τη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου κατά μία ημέρα για να επικεντρωθεί στο θέμα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού την Κυριακή.

Το Reuters αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric είπε σε δήλωση: “Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να έχει έντονες επαφές με στόχο τον τερματισμό της αναστολής της ρωσικής συμμετοχής. Η ίδια προσπάθεια στοχεύει επίσης στην ανανέωση και πλήρη εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία, καθώς και την άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων”.

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ζητούν επιστροφή στη συμφωνία

Η Ε.Ε. προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο κ. Μπορέλ προσθέτει ότι «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Κάλεσμα απηύθυνε και το ΝΑΤΟ, με την εκπρόσωπο της Συμμαχίας, Οάνα Λουνγκέσκου, να δηλώνει σχετικά «ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία. Καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανανεώσει τη συμφωνία κατεπειγόντως, επιτρέποντας να φτάσουν τα τρόφιμα σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο. Αυτές οι εξαγωγές βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων σε όλον τον κόσμο».