Ένσταση αντισυνταγματικότητας έθεσε το ΚΚΕ, με την οποία συμφώνησαν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο ΛΑΟΣ, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η ένσταση κρίθηκε με ψηφοφορία δι’ ανεγέρσεως, κατά την οποία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας.

Ads

Βάση του σκεπτικού της ένστασης, υπήρξε η πρόβλεψη των άρθρων 72 και 29 του Συντάγματος, ότι οι νόμοι που διέπουν τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών και αιρετών για την τοπική αυτοδιοίκηση, συζητούνται μονάχα στην Ολομέλεια. «Οριακά συνταγματική» χαρακτήρισε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Να το αποσύρετε και να το ξαναφέρετε με τα χέρια κάτω και το κεφάλι επάνω!» αξίωσε από την κυβέρνηση ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει συζητήσεις που παραβιάζουν ωμά και κυνικά το Σύνταγμα». Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό».

Ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίον, τα ζητήματα συνταγματικότητας των νομοσχεδίων, λύνονται με ψηφοφορία. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε πως το νομοσχέδιο αναφέρεται στις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «οι οποίοι αποτελούν ιδιαίτερες θεσμικές οντότητες. Το Σύνταγμα, πουθενά δεν απαγορεύει την συζήτηση θεμάτων που αφορούν τους συνδυασμούς στα Θερινά Τμήματα της Βουλής – και αυτός είναι ο λόγος που η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις συνταγματικότητας».

Ads

Επίσης, ο κ. Ραγκούσης υποσχέθηκε να επιφέρει αύριο αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, που θα άρουν τις οιεσδήποτε νομικές αμφισβητήσεις της υπερψήφισής του.