Με ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η κατάθεση της Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 1η Νοεμβρίου.
Η κ. Ράικου, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Δικαστηρίου και για τους λόγους των συχνών επισκέψεών της στο γραφείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και εάν αυτές σχετίζονταν με την επιθυμία της να παραταθεί η θητεία της, για τη λήξη της οποίας υπολείπονταν δύο μήνες.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν το ήθελε αυτό, αρνήθηκε ότι αυτός ήταν ο λόγος των επισκέψεών της στο γραφείο του Δ. Παπαγγελόπουλου, ωστόσο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την είχε καλέσει στο δικό της γραφείο για να τη ρωτήσει αν ήθελε τη θέση του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.
Η πρόεδρος παρατήρησε ότι επομένως μπορεί να υπάρχει «πρόταση από κάποιον που ο λόγος του περνάει» και συνέχισε: «Δυστυχώς, οι χιλιάδες δικαστές δεν έχουν ποτέ την τύχη να τους προτείνει κάποιος».
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τη ρώτησε αν ασχολούμενη με την υπόθεση που είχε να κάνει και με τιμολογήσεις φαρμάκων από υπουργούς είχε την αίσθηση, όπως άλλωστε γράφει και στους λόγους παραίτησής της, ότι μπορεί να προέκυπταν και ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και μήπως αυτό την έφερνε σε δύσκολη θέση και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε.
Η Ελένη Ράικου απάντησε ότι δεν φοβήθηκε κάτι τέτοιο και ότι εκείνη είχε συχνά στείλει αμελλητί στη Βουλή δικογραφίες που αφορούσαν υπουργούς. Η πρόεδρος επισήμανε ότι η ίδια η Ελένη Ράικου και πριν η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, προλάβει να διαβάσει το έγγραφο της παραίτησης, είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφους, δημιουργώντας θόρυβο γύρω από το θέμα αυτό.
Η μάρτυρας το παραδέχθηκε με τη δικαιολογία ότι οι δημοσιογράφοι είχαν πάει ήδη στο γραφείο της για άλλο λόγο και τους έδωσε το κείμενο. «Το ίδιο λέω κι εγώ. Ήταν όμως σωστό ένας δικαστής να λειτουργεί ως πολιτικός;», σχολίασε η Πρόεδρος.
Στη συνέχεια της διαδικασίας τέθηκε το θέμα του πώς προέκυψε η ανάμιξη του ονόματος του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος στη συνέχεια κλήθηκε σαν μάρτυρας, ενώ δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Και όπως υπενθύμισαν στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης, τόσο ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρκόπουλος όσο και η κ. Ράικου στην ουσία προκάλεσαν την πρόσκληση Αθανασίου.
Ο συνήγορος κ. Ροδουσάκης επανήλθε στο θέμα ότι ήταν δική της η αίσθηση ότι της ζήτησαν να κατασκευάσει στοιχεία. Στο σημείο εκείνο η πρόεδρος ρώτησε: «Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω με ποια νοητική διαδικασία το “έχεις και παραέχεις στοιχεία” (που φέρεται να είπε στο τηλέφωνο ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην Ελένη Ράικου) μπορεί να εκληφθεί ότι ζητούσε κατασκευή. Μήπως έπρεπε οπωσδήποτε να ακουστεί η λέξη κατασκευή λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας;».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και της Ελένης Ράικου, μέσω του οποίου αναδείχθηκαν οι στενές σχέσεις που είχαν οι δυο τους σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κ. Ράικου πως οι σχέσεις τους ήταν τυπικές.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε τον λόγο προκειμένου να θέσει ο ίδιος ερωτήσεις. «Κανονικά θα μπορούσα να υποβάλλω εκατοντάδες ή και χιλιάδες ερωτήσεις στην Ράικου, αλλά έχουν αναδειχθεί οι αντιφάσεις των καταθέσεών της» ανέφερε αρχικά ο Παπαγγελόπουλος και στη συνέχεια ξεκίνησε τον καταιγισμό ερωτήσεων προς την Ελένη Ράικου. Ακολουθούν οι διάλογοι, όπως τους δημοσιεύει το Documento:
Παπαγγελόπουλος: Είπατε ότι, με αποκαλούσατε Δημήτρη και σας αποκαλούσα Ελένη.
Ράικου: Ή, υπουργό
Παπαγγελόπουλος: Είναι σύνηθες φαινόμενο να αποκαλεί νεότερος αρχαιότερο του εισαγγελέα, τουλάχιστον 10 σειρές, με το μικρό του όνομα;
Ράικου: Παλιά υπηρετούσαμε στο ίδιο γραφείο
Παπαγγελόπουλος: Ξέρετε άλλον εισαγγελέα και κοντά στην επετηρίδα να με αποκαλεί Δημήτρη; Ξέρετε πως με αποκαλεί η κ. Τουλουπάκη, την οποία κατηγορήσατε ως όργανό μου και την καταστήσατε κατηγορούμενη; Kύριε εισαγγελέα με αποκαλεί..
Στη συνέχεια ο Δ. Παπαγγελόπουλος ρώτησε τη μάρτυρα για το πόσες φορές είχαν συναντηθεί στο παρελθόν και αν τον είχε επισκεφτεί στο σπίτι και το εξοχικό του μαζί με το σύζυγό της.
Παπαγγελόπουλος: Eίπατε ότι, έχουμε συναντηθεί μόνο δύο με τρεις φορές με συναδέλφους”
Ράικου: Nαι μόνο!
Παπαγγελόπουλος: Έχετε έρθει δυο με τρεις φορές στο σπίτι μου με τον σύζυγό σας, το Λάζαρο και εγώ στο δικό σας με τη σύζυγό μου;
Ράικου: Nαι
Παπαγγελόπουλος: Τότε γιατί λέτε ψέματα
Με την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου να παρεμβαίνει στο σημείο αυτό και να σημειώνει: «Κι εμείς έτσι ειδικά το καταλάβαμε ότι, είπατε πως δεν τον έχετε συναντήσει πέρα από δύο με τρεις φορές με συναδέλφους».
Ράικου: Έχω πάει μια φορά στο σπίτι του.
Πρόεδρος: Τώρα το λέτε αυτό, τώρα…
Ράικου: Δεν έχω πάει σε ταβέρνα μαζί του
Παπαγγελόπουλος: θα πάμε και στις ταβέρνες… Έχετε έρθει στο σπίτι μου:
Ράικου: Ναι και ήταν ο Ζαγοριανός και η Πατσουράτη..
Παπαγγελόπουλος: Έχετε έρθει στο σπίτι μου στην Ηλιούπολη και στο άλλο το εξοχικό, που μένω τώρα και χαϊδεύατε και το σκύλο μου; Nα σας θυμίσω και τα φαγητά που φάγαμε;
Ράικου: Nαι έχω έρθει..
Παπαγγελόπουλος: Άρα δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα φαγητά
Πρόεδρος: Aφού το δήλωσε
Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν από την πλευρά του Παπαγγελόπουλου…
Παπαγγελόπουλος: Έχουμε βγει σε πολλές ταβέρνες και ρεστοράν;
Ράικου: Ποτέ, σε καμία.
Παπαγγελόπουλος: Στον Κουρσάρο δεν έχουμε φάει; Στο Nόστος το μεζεδοπωλείο της Ηλιούπολής δε έχουμε φάει
Ράικου: Ποτέ
Παπαγγελόπουλος: θα τα αποδείξω όλα. Με πήγατε δύο φορές σε ταβέρνες κοντά στο σπίτι σας στη Λεωφόρο Πεντέλης;
Ράικου: Δεν ξέρω ταβέρνες στην Πεντέλη..
Παπαγγελόπουλος: Στη βάφτιση της αδελφής σας με καλέσατε και ήμουνα ο μοναδικός εισαγγελέας που καλέσατε?
Ράικου: Ήσασταν προϊστάμενός μου
Παπαγγελόπουλος: Με βάλατε στο ίδιο τραπέζι με τον Τραγάκη τον βουλευτή της ΝΔ, που λέτε ότι, δεν είχατε σχέση με πολιτικούς;
Ράικου: Δεν ήταν δική μου η βάφτιση. Ήταν της αδελφής μου
Παπαγγελόπουλος: Γκρίνιαξα που με βάλατε με πολιτικό; Άρα αφού το δέχτηκε να μην της θυμίσω και το θέαμα με τη γυμνή χορεύτρια Οριενταλ; Αυτός ήταν και λόγος που έφυγα…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >