Το ενεργειακό βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αστάνα του Καζακστάν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του την πρόθεσή του να κάνει την Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου.

Ads

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Yeni Safak, ο Πούτιν δεσμεύτηκε πως θα στείλει στην Ευρώπη φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, αφού αποτελεί την ασφαλέστερη οδό.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών γι’ αυτόν τον κόμβο, που θα δημιουργούσαμε μαζί, θα μπορούσε να είναι πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «σήμερα οι τιμές είναι υψηλές, θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

Έσπευσε παράλληλα να βάλλει κατά της Ευρώπης, καθώς όπως είπε, «προσπάθησε να προκαλέσει δολιοφθορά στον TurkStream, την οποία προλάβαμε». Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο ίδιος ο Πούτιν είχε εκφράσει από το βήμα του συνεδρίου Moscow Energy Week την άποψη ότι «οι σαμποτέρ στον Nord Stream επιδιώκουν να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και να αποδυναμώσουν την Ευρώπη».

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα ουκρανικά σιτηρά και υποσχέθηκε τα ρωσικά σιτηρά να μεταφερθούν σε υπανάπτυκτες χώρες μέσω Τουρκίας.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τη μεταφορά των σιτηρών, τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τα περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην τουρμπίνα Ακουγιού λέγοντας, πως «το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα κάνει έναν διαφορετικό ήχο στον κόσμο». Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε, πως θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία εγκαίρως για την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε βοήθεια τόσο για τη συνέχιση της υφιστάμενης συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών όσο και για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία, όπως είπατε, σε φτωχές χώρες μέσω της Τουρκίας. Μπορούμε να συνεργαστούμε επειδή δίνουμε [μεγαλύτερη] σημασία στις φτωχές χώρες από ό,τι στις αναπτυγμένες. Αν το εφαρμόσουμε αυτό, μπορούμε να αλλάξουμε την ισορροπία υπέρ των φτωχών χωρών. Είμαι βέβαιος ότι τα κοινά μας βήματα θα ανησυχήσουν ορισμένες πλευρές και ορισμένες χώρες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι. Οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις μας θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις, θα ενισχύσουν τις σχέσεις μας».