Την ώρα που πραγματοποιείται η άτυπη σύνοδος των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα, για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δίχως μεγάλες προσδοκίες, η Ευρώπη βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς απειλείται με πάγωμα τόσο στην μεταποίηση και την βιομηχανία όσο και στα νοικοκυριά αυτόν τον χειμώνα.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Reuters, αφενός η Γηραιά Ήπειρος είναι αναγκασμένη ταυτόχρονα να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG (κυρίως από τις ΗΠΑ) και να μειώσει την κατανάλωση, προσευχόμενη για έναν ήπιο χειμώνα, αφετέρου αρκεί ένα ακόμη σαμποτάζ στα δίκτυα αερίου ή ακόμη και νέες μειώσεις στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου για να καταστήσουν την επιβολή «δελτίου» αναπόφευκτη, για μεγάλους καταναλωτές και νοικοκυριά.
«Ακόμη και αν η Ευρώπη καταφέρει να μείνει ζεστή και να έχει ρεύμα αυτό το χειμώνα, θα έχει μπροστά της μία πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για του χρόνου, να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματα αερίου, για τα οποία φέτος ο στόχος της ΕΕ ήταν το 80% του δυναμικού των χωρών μελώνκαι ξεπεράστηκε φτάνοντας το 90%», τονίζει το διεθνές πρακτορείο. «Το πάγωμα της ροής αερίου μέσω του Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία άφησε κενό, παρά τις αυξημένες εισαγωγές από άλλες πηγές».
Αναλυτές προσδιορίζουν ήδη σε σχεδόν 15% το μέσο έλλειμμα μεταξύ διαθέσιμων και ζήτησης στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα, ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί από την μείωση κατανάλωσης, σε μία εποχή που κορυφώνονται οι ανάγκες θέρμανσης. Ταυτόχρονα, η διεθνής αγορά LNG οδεύει επίσης σε άλμα της ζήτησης, λόγω του έντονου φαινομένου Λα Νίνια στην Ασία.
Ήδη τον Σεπτέμβριο ένα κύμα κρύου έστειλε την κατανάλωση αερίου στη Γερμανία στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο και η ζήτηση είναι περίπου 14% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2022. Και η Ρωσία μπορεί να πιέσει κι άλλο την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αν υλοποιήσει τις κυρώσεις κατά της ουκρανικής Naftogaz, το αέριο της οποίας διακινείται μέσω του τελευταίου εν λειτουργία ρωσικού δικτύου αγωγών προς την ΕΕ. Σήμερα, οι ρωσικοί αγωγοί στέλνουν στην Ευρώπη 86 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως, μέσω Πολωνίας και Ουκρανίας, όταν πέρυσι ο μέσος όρος ήταν 360 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.
Οι εκτιμήσεις θέλουν την Ευρώπη να έχει υπό τις παρούσες συνθήκες έλλειμμα 155 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, με βάση τον μέσο όρο ζήτησης 2017-2021 για 930 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Αν επιτευχθεί η μείωση κατανάλωσης κατά 15%, στο τέλος του χειμώνα τα αποθεματικά θα έχουν συρρικνωθεί σε μόλις 55 δισ. κυβικά μέτρα. Η αναπλήρωσή τους για τον επόμενο χειμώνα χωρίς εισροή ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι «περίπλοκη», όπως αναφέρει το Reuters.
Στην ΕΕ και ειδικά στη Γερμανία οι βιομηχανίες και η μεταποίηση είτε μειώνουν δραστηριότητες είτε αναζητούν λιγότερο ενεργοβόρες εναλλακτικές. Αλλά οι απλοί πολίτες, τα νοικοκυριά, καταναλώνουν αέριο με ρυθμό μη βιώσιμο, όπως παραδέχθηκε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας -αυτή που θα κληθεί να επιβάλει «δελτίο» αν χρειαστεί.
Στη Γαλλία τα γηραιά πυρηνικά εργοστάσια και προβλήματα ψύξης των αντιδραστήρων λόγω της λειψυδρίας το καλοκαίρι έχουν στείλει σε βουτιά την γαλλική παραγωγή ενέργειας.
Και η Βρετανία, που επίσης εισάγει ενέργεια από την Ευρώπη, έχει επίσης προειδοποιήσει για διακοπές παροχής ενέργειας αυτό τον χειμώνα, λόγω των ελλείψεων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >