Δεύτερη μέρα ελέγχων των υπουργείων και δημόσιων οργανισμών από το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τα μέλη του κλιμακίου τρόικας, θα συνταχθεί ένα «νέο Μνημόνιο» το οποίο θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της μέχρι τώρα εφαρμογής της συμφωνίας με την τρόικα και επιπλέον τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ads

Οι περίπου 30 εμπειρογνώμονες των δανειστών, οι οποίοι χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το αντικείμενό τους, από σήμερα έως και την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν σειρά επαφών με υπουργούς, τον ΟΔΔΗΧ, τον ΣΕΒ, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στη συνέχεια θα συντάξουν την αναφορά με τα αποτελέσματα του ελέγχου και θα αναχωρήσουν στις 6 Αυγούστου από την Ελλάδα. Στις 23/8 η Ελλάδα θα υποβάλλει το επίσημο αίτημα για τη β’ δόση του δανείου, το οποίο θα εκταμιευθεί μετά από 15 εργάσιμες, μετά την έγκρισή του.

Οι ελεγκτές της τρόικας επισκέφτηκαν σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας και την υπουργό Λ.Κατσέλη και εξέτασαν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την υλοποίηση των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου, θέματα σχετικά με την λειτουργία της αγοράς και την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Η τρόικα φέρεται ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα και από τον υψηλό πληθωρισμό που καταγράφεται. Μάλιστα οι ελεγκτές έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν σημειώνεται μαζική μείωση τιμών παρά την ύφεση.

Ads

Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομίας υποστήριξε ότι «αν εξαιρεθεί η επίπτωση της αύξησης των φόρων ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19 % τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο», καθώς και ότι «υπάρχουν τομείς όπως τα τρόφιμα όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία – εστιατόρια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις».

Επιπλέον υποστήριξε ότι «ευθύνη για το υψηλό πληθωρισμό έχουν αφενός το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη), αφετέρου οι ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο και βιομηχανία – χονδρεμπόριο, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς».

Καταλήγοντας οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα φέτος θα είναι μικρότερη αυτή που αρχικά είχε προβλεφθεί».

Χθες, στο επίκεντρο της συνάντησης του κλιμακίου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκαν οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων και όπως αποφασίσθηκε, εντός του 2010, θα προχωρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ, ενώ θα οριστούν και ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ελεγκτές της τρόικας για την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του σχεδίου και επίτευξη του στόχου που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,1%για το 2010, ενώ η ύφεση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ -3% και -3,2%. Στο σχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών προκύπτει απόκλιση 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα και πλεόνασμα 4 δις ευρώ από τη μείωση των δαπανών.

Όπως σημειώνει σήμερα η Καθημερινή, «ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τους επιτελείς της τρόικας, τόνισε ότι εν όψει των μειώσεων των επιχορηγήσεων και του κόστους λειτουργίας των συγκοινωνιακών φορέων το 2011 θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ που παρουσιάζουν ελλείμματα. Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα αναφέρονται αναλυτικά σε ένα «νέο» Μνημόνιο που δεν θα αφίσταται του πρώτου, αλλά θα είναι προσαρμοσμένο στις εξελίξεις. Οπως αναφέρουν κοινοτικοί παράγοντες, το Μνημόνιο είναι ένα «δυναμικό» κείμενο, που θα ανανεώνεται κάθε τρίμηνο. Με αυτόν τον τρόπο, η τρόικα θα έχει τη δυνατότητα να δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις κυρίως σε ό, τι αφορά το περιεχόμενο ή και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ιδίως αυτών που θα κρίνει ότι δεν υλοποιούνται ικανοποιητικά από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ».

«Έχουμε επισημάνει από καιρό ότι τα μέτρα του μνημονίου, εκτός από αντικοινωνικά, είναι και αναποτελεσματικά. Η ύφεση στην οικονομία, η άνοδος του πληθωρισμού και η αύξηση της ανεργίας είναι μερικά από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνυπογράψει ένα νέο “μνημόνιο” που αποδομεί ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος και επιβάλλει νέα μέτρα στους αδύναμους», δήλωσε ο Χρήστος Στάικος, μέλος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

«Υπάρχει εναλλακτική προοδευτική διέξοδος από την κρίση προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτή δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την αναδιανομή του εισοδήματος, από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με παράλληλη δραστική μείωση των στρατιωτικών και άλλων αντιπαραγωγικών δαπανών, από την άμεση δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών με κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα, από την ενίσχυση των δημόσιων επιχειρήσεων και όχι την ιδιωτικοποίησή τους».

Διαβάστε σχετικά:
«Μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ και δαπάνες ζητά η τρόικα