Αιματηρό πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν συνιστούν οι μέχρι στιγμής τρεις νεκροί από την πυρκαγιά, το πρωί του Σαββάτου, στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με την Ρωσία, ως αποτέλεσμα ανατίναξης οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά.

Ads

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε έρευνα τον προσδιορισμό των αιτιών της έκρηξης και την εξάλειψη των συνεπειών, με την Μόσχα να προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας πως μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η γέφυρα θα επεναλειτουργήσει. 

Η σιδηροδρομική κίνηση στη γέφυρα θα αποκατασταθεί σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με το Reuters, από την έκρηξη κατέρρευσαν τμήματα του δρόμου που οδηγούσαν την κυκλοφορία προς μία κατεύθυνση, καταστρέφοντας μια κρίσιμη οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης 

Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πάντως πως αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη.

Ads

Η σημασία της γέφυρας

Η γέφυρα της Κριμαίας είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία, με μήκος 19 χιλιόμετρα. Το οδικό τμήμα της τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2018 και τον Δεκέμβριο του 2019, τα πρώτα τρένα πέρασαν το σιδηροδρομικό τμήμα.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

image

Κίεβο: «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί»

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

image

Ρώσοι αξιωματούχοι – κυρίως από την περιοχή της Κριμαίας – δεν κρύβουν την πεποίθησή τους ότι πίσω από την έκρηξη κρύβεται σαμποτάζ των Ουκρανών, ενώ η πρώτη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κρατά «ισορροπίες». Ειδικότερα η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στην τρομοκρατική φύση του Κιέβου που όμως αποδεικνύεται από την αντίδρασή του στο γεγονός και όχι από το γεγονός καθαυτό.

Αναφερόμενη εμμέσως στον Ποντόλιακ η Ζαχάροβα δήλωσε: «Η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελεί απόδειξη της τρομοκρατικής φύσης του».

Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Ποντόλιακ είχαν κάνει λόγο για καταστροφή της γέφυρας ήδη από τους περασμένους μήνες. Ενδεικτικά, το Μάρτιο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ντανίλοφ είχε κάνει λόγο για πρόθεση του Κιέβου να εξαπολύσει επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον απείλησε ότι «σε περίπτωση επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας, θα μπορούσε να γίνει στόχος της απάντησης της Ρωσίας». Ο απεσταλμένος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας από την Κριμαία Μιχαήλ Σερεμέτ είχε δηλώσει ότι η απειλή του Κιέβου για επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας είναι αυτοκτονία.

«Η γέφυρα της Κριμαίας προστατεύεται από σύγχρονα συστήματα αεράμυνας. Η γέφυρα έχει αξιόπιστη προστασία, επομένως δεν συμβουλεύω τους Ναζί του Κιέβου να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες. Σε αντίθετη περίπτωση, τις προκλήσεις και τα σχέδιά τους θα ακολουθήσουν κεραυνοβόλα αντίποινα» είχε προειδοποιήσει.

Άμεση απάντηση υποσχόταν η Μόσχα

Τον Αύγουστο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, μιλώντας για τη γέφυρα της Κριμαίας, σημείωσε ότι «τέτοια αντικείμενα πρέπει να καταστραφούν» γιατί κατασκευάστηκαν παράνομα. Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στη μεγάλη στρατηγική σημασία της γέφυρας. Ένας άλλος σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, ο Ολεξέι Αρέστοβιτς, είχε απειλήσει να επιτεθεί στις εγκαταστάσεις «μόλις είναι τεχνικά δυνατό». Ο Ουκρανός βουλευτής Αλεξέι Γκοντσαρένκο δήλωσε μάλιστα ότι συζήτησε σχέδια για επίθεση στη γέφυρα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας τον Ιούνιο.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα σε κάθε προσπάθεια του Κιέβου να επιτεθεί στη γέφυρα της Κριμαίας» απάντησε τότε ο πολιτικός αναλυτής Πάβελ Σιπίλιν, σχολιάζοντας τις απειλές από το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας.

Guardian: Ακόμα ένα πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν

Το πλήγμα στο φαραωνικό έργο που κατασκευάστηκε το 2018 και εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, η επίθεση στη γέφυρα του Στενού του Κέρτς, που ενώνει την Κριμαία με την Ρωσία, είναι ακόμα ένα πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν και της Μόσχας, πολύ περισσότερο, καθώς η Ρωσία με πολλούς τρόπους είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, αν η γέφυρα χτυπηθεί, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας The Guardian, για την σημερινή επίθεση.

Για αυτό και οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την εν λόγω γέφυρα, όταν εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η επίθεση έγινε όμως. Η έκρηξη που σημειώθηκε γκρέμισε ένα τμήμα της γέφυρας στη θάλασσα, ενώ τυλίχτηκαν στις φλόγες τα βαγόνια καυσίμων ενός τρένου που περνούσε εκείνη την ώρα από το σιδηροδρομικό τμήμα της.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η τεράστια σημασία της ζημιάς στη γέφυρα της Κριμαίας θα αρχίσει να γίνεται αισθητή τις επόμενες μέρες και ώρες και μένει να φανεί αν το Κρεμλίνο θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Πολλοί αναλυτές επεσήμαναν τη χρονική συγκυρία της έκρηξης, 24 ώρες μετά τα 70ά γενέθλια του Πούτιν κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν απέναντι στην αντεπίθεση των Ουκρανών στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας τους. Επίσης η επίθεση μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι το Κίεβο αγνοεί τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας.

Αλλά πέρα από τον υψηλό συμβολισμό της επίθεσης – αν κρίνει κανείς από τους υπαινιγμούς και τους πανηγυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων, που είπαν ότι η σημερινή έκρηξη ήταν μόνον η αρχή – η γέφυρα της Κριμαίας ήταν μια σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στην Κριμαία.

Η χερσόνησος, βέβαια, δεν έχει αποκοπεί. Υπάρχουν και άλλες γραμμές ανεφοδιασμού της Κριμαίας, από τα λιμάνια της. Εχει όμως μια στρατηγική σημασία, αυτό το πλήγμα, γιατί οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι ήταν εκτός του βεληνεκούς των ουκρανικών δυνάμεων.

Έπεσαν όμως έξω στους υπολογισμούς τους, όπως έδειξαν μεταξύ άλλων η βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο Απρίλιο και η επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι τον Αύγουστο, που ώθησε Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν άρον άρον τις παραλίες της Κριμαίας και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, το ερώτημα τώρα είναι πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην επίθεση στη γέφυρα του Κέρτς, στη σημερινή συγκυρία, όπως διαμορφώνεται με τις ανακαταλήψεις τεραστίων εκτάσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις και ενώ κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια στη Μόσχα, τόσο στο κρατικό απαράτους όσο και στο δημοσιογραφικό, από τις ήττες στα μέτωπα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει με σκληρά αντίποινα το Κίεβο από τον περασμένο Απρίλιο, σε περίπτωση που έβαζε στο σταυρόνημά του τη γέφυρα: «ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη πλήγματος κατά της γέφυρας της Κριμαίας. Ελπίζω να αντιλαμβάνεται ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων», είπε πει τότε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο απεσταλμένος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας στην Κριμαία Μιχαήλ Σερεμέτ είχε δηλώσει ότι οι απειλές των Ουκρανών για επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας είναι αυτοκτονία. «Η γέφυρα της Κριμαίας προστατεύεται από σύγχρονα συστήματα αεράμυνας. Η γέφυρα έχει αξιόπιστη προστασία, επομένως δεν συμβουλεύω τους Ναζί του Κιέβου να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες. Σε αντίθετη περίπτωση, τις προκλήσεις και τα σχέδιά τους θα ακολουθήσουν κεραυνοβόλα αντίποινα», είχε προειδοποιήσει.

Όπως και να ‘χει, η έκρηξη σήμερα στη γέφυρα αποτελεί, σύμφωνα με τον Guardian, μια τεράστια νίκη στο πεδίο της προπαγάνδας για τους Ουκρανούς και μια ένδειξη ότι δεν φοβούνται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν. Αντιθέτως πιστεύουν ότι θα νικήσουν.