Η στάγδην απώλεια αίματος μιας κακοήθειας, οδηγεί σε χρόνια αναιμία, εξασθένηση κι αργό θάνατο. Αντιθέτως, καλοήθη αίτια (πχ μια γαστρορραγία) μπορούν ενίοτε να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο από οξεία αναιμία. Στον αληθινό κόσμο δεν ακούστηκε ποτέ η παραδοξολογία του χρονίως αιμάσσοντος από κακοήθεια, ευτυχώς που δεν είχαμε καμιά γαστρορραγία…

Ads

Η ιατρική παρομοίωση αφορά στους άτοπους πανηγυρισμούς και στην κήρυξη λήξης συναγερμού, όσον αφορά τις τεκτονικές μετατοπίσεις που προκαλεί η υπόθεση των υποκλοπών. Οι «ιατροί» Μαξίμου και περιχώρων κάνουν ότι αγνοούν πως η αιμορραγία θα συνεχιστεί μέχρι και την δύση του ηλίου την ημέρα των εκλογών. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό…

Metron Analysis

Τους πανηγυρισμούς προκάλεσε το εύρημα της Metron Analysis για αύξηση της διαφοράς κατά 0.8% σε σχέση με την πρόβλεψη της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα. Το εύρημα, που είναι στα περιθώρια του στατιστικού λάθους, προκάλεσε παρανοϊκά συμπεράσματα ότι τάχα οι Έλληνες επικροτούν το παρακράτος.

Ads

Είναι ανηθικότητα και λαϊκισμός το να θέτεις το καταφανώς άδικο υπό την βάσανο της δημοφιλίας αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για φιλελευθέρους τύπου Sali Berisha. Ας αρκεστούμε λοιπόν σε μερικές τεχνικές παρατηρήσεις:

Κατ’ αρχάς η ερμηνεία ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα ηθικό πλεονέκτημα για να το χάσει και γι’ αυτό δεν υπάρχει ανατροπή πολιτικού σκηνικού, είναι ατελής. Πράγματι το «δεδομένο» κοινό της εθνικοφροσύνης είναι εθισμένο σε παρακρατικές λογικές αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον κρίσιμο μεσαίο χώρο, τις νεότερες ηλικίες και τους περισσότερο μορφωμένους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Είναι περιττό να επαναλάβουμε αυτό που γνωρίζει πλέον όλη η Ευρώπη σχετικά με την κατάσταση της ενημέρωσης εν Ελλάδι. Όταν όμως κάποιος μπορεί να ελέγξει όχι μόνο την παρεχόμενη ενημέρωση αλλά και την δημιουργία της πολιτικής ατζέντας, έρχεται με τις δημοσκοπήσεις απλώς να μετρήσει το πόσο αποτελεσματικά συσκότισε και χειραγώγησε.

image

Για παράδειγμα, ρίχνει κανείς μια δημοσιογραφική ομοβροντία «ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΑΦΟΡΗΤΑ ΟΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ» κι από τα ίδια πόστα παραγγέλνει μια δημοσκόπηση με το ερώτημα: πιστεύετε ότι κούρασαν οι υποκλοπές; Κάτι που θα είχε μια θετική απάντηση κατά 20% εκτινάσσεται αυτομάτως στο 40%! Στην συνέχεια, το συμπέρασμα αυτό με το μανδύα της επιστημονικής παρατήρησης περιφέρεται ως φιλική συμβουλή ή κι ως πολιτικό πρόσταγμα υπεράνω πάσης αμφισβήτησης αφού το έχει πει ο Λαός αυτοπροσώπως. Και μπορεί να μην κλέβει ο δημοσκόπος στο ζύγι και πράγματι να το έχει πει ο λαός αλλά το είπε δια της χειραγώγησης.

Ο κ Ανδρουλάκης τύποις συνεχίζει τον διμέτωπο ωστόσο ξεκαθάρισε ότι με τον κ Μητσοτάκη δεν θέλει πια ούτε καλημέρα. Η διευκρίνιση αυτή δεν  ήταν ανώδυνη. Προκάλεσε μια μετάγγιση ψηφοφόρων φιλομητσοτακικών που παρέμεναν μέχρι πρότινος δημοσκοπικά στο ΚΙΝΑΛ αλλά αυτή η εξέλιξη δεν τους ικανοποίησε, οπότε προσχώρησαν ασμένως στο κυβερνητικό δίλημμα. Δεν βρίσκουν πια λόγο να είναι μητσοτακικοί εμμέσως, δια του Λοβέρδου, και προσχωρούν στην ‘πανστρατιά’ του παρία που επαγγέλλεται παντοδυναμία. Αυτοί όμως αργά η γρήγορα θα το έκαναν γιατί αποτελούσαν στρατηγική εφεδρεία κι έδωσαν την τελευταία ανάσα από το «συγχωρεμένο» αντισύριζα μέτωπο που ψευδώς πανηγυρίζεται ως οριστική διάσωση.

Η ζωή τέλος δεν είναι μονοθεματική Το momentum των υποκλοπών δεν άλλαξε από τα μέτρα ελεημοσύνης της ΔΕΘ αλλά από την κορύφωση της έντασης στο Αιγαίο. Αυτό το βεβαιώνουν και τα ποιοτικά στοιχεία της ίδιας της δημοσκόπησης. Το ερώτημα είναι: γιατί αυτός ο συντελεστής αποδεικνύεται τόσο ισχυρός;

ΣΥΡΙΖΑ

Στην διαφορά εκφράζεται αυτοτελώς και η πειστικότητα ή μη του ΣΥΡΙΖΑ! Ό,τι χάνει η ΝΔ δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά θα το κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στο ταμείο των πολιτικών απωλειών της ΝΔ για τις υποκλοπές, εκ των πραγμάτων πρώτο θα φθάσει το ΠΑΣΟΚ.

image

Πολλοί εστιάζουν στην συριζαική έλλειψη αυτοκριτικής, στην έλλειψη προγραμματικού διαλόγου με τους ενδεχόμενους συμμάχους, στην πλήρη ανυπαρξία κόμματος ή στην έλλειψη ανανέωσης, με τα ίδια πρόσωπα να παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

Διατυπώνονται ακόμη ως ερμηνείες και οι συνήθεις αλληλοκατηγορίες των φραξιών όπου πάντα φταίνε οι «άλλοι». Διατυπώνονται δηλαδή παραινέσεις του τύπου «πιο δεξιά το στράτευμα Κουροπάτκιν» (*)

«ΕΘΝΙΚΑ»

Για όλα τα πάγια στοιχεία μειονεξίας η μακρά συζήτηση συνεχίζεται αενάως. Αυτό που χρήζει όμως άμεσης διαχείρισης και το υπογραμμίζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, είναι το στοιχείο μειονεξίας στον λόγο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσον αφορά στο σύμπλεγμα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής

Η ενοχική  παράδοση της Αριστεράς προέρχεται από τον καιρό των τυχοδιωκτισμών του ντεφετισμού στην Μικρά Ασία και του Μακεδονικού στον Μεσοπόλεμο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που ανάγκασε την δεξιά να απολογείται μονίμως (είμαι δεξιός αλλά πατριώτης …) το πέτυχε ακριβώς γιατί δεν ένιωθε αυτό το βάρος στην πλάτη του, αν κι ως νεαρός τροτσκιστής πιθανώς διαπνεόταν από παρόμοιες απόψεις.

image

Υπενθύμιζε συχνά ότι η κυριαρχία της εθνικοφροσύνης διαχρονικά είχε ως αποτέλεσμα εθνικές τραγωδίες και ακρωτηριασμούς, πράγμα που επιμελώς  έκρυβε κάτω από παχιά λόγια. Μόνο έτσι έπαψε να θεωρεί η δεξιά τα λεγόμενα ‘εθνικά’, ως προνομιακό της πεδίο. Όποιος εκ των δύο ενδιαφερομένων, επιθυμεί σήμερα να αποτελέσει κληρονόμο της παράδοσης του Α.Π. από αυτό πρέπει να αρχίζει.

Ο «απρόβλεπτος» Τσίπρας έχει σαφώς δυτικό προσανατολισμό (Αλεξανδρούπολη, Συμφωνία Πρεσπών, APACHE στην Λάρισα, αναβάθμιση των F-16 viper τώρα κι όχι το 2026 …) Ωστόσο δεν είναι πιόνι και δεν θα συναινούσε σε μια ανιστόρητη πολιτική φυλακίου προφυλακής, δηλαδή αφύλακτου και αναλώσιμου. Το οποίο κήρυξε και τον πόλεμο στην Μόσχα χωρίς να της το πει.

Αν η ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε αυτό το πεδίο είναι μια δυσχερής υπόθεση δεδομένης της συγκυρίας, καθίσταται αδύνατος με τον διπολικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, το ΥΠΕΘΑ σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς μεγαλουργεί. Την μια λέει για στράτευμα-κεφαλοτύρι, την άλλη απαξιώνεται ο αρχηγός Στόλου αδιαμαρτύρητα και την τρίτη παιζουν τις κουμπάρες στην Κύπρο ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο ΥΠΕΘΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολίασε…

Αντιθέτως, η πρόσφατη ανακοίνωση της «Ομπρέλας» κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφεται κι από τον τομεάρχη Άμυνας, δηλαδή τον καθοδηγητή της εφαρμογής μιας πολιτικής που δηλώνει ότι δεν τον εκφράζει. Ήρθε κουτί για να επιβεβαιώσει την κυβερνητική απειλή ότι έτσι, στην κρίσιμη στιγμή θα συνεδριάζουν … όπως έκαναν στο Μάτι.

(*) σχόλια αποστράτων στο καφενείο Ζαχαράτου της πλατείας Συντάγματος για τους χειρισμούς του τελικώς ηττηθέντος Ρώσου στρατηγού Κουροπάτκιν στην Ασία στο ρωσοιαπωνικό πόλεμο (1904)