Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν το αίτημα των 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν δεν θα συμπεριλάβει το αίτημα αυτό στη νέα νομοθεσία για την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται στον σχεδιασμό.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εν όψει και της συνόδου των υπουργών Ενέργειας, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ-Γιόργκενσεν, στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν θα προχωρησει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά αντιθέτως θα παρουσιάσει ένα «non-paper» με προτάσεις για από κοινού αγορές αερίου.
Οι πρεσβευτές αντέδρασαν, με έναν από αυτούς, που είχε την στήριξη των συναδέλφων του από τις άλλες χώρες, να σημειώνει ότι «ένα non-paper στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις».
Επιπλέον, τρεις διπλωμάτες μιλώντας στο Politico, είπαν ότι πίσω από την απόφαση της Κομισιόν βρίσκεται η Γερμανία, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ειδικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, για να μην φτάσει η πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα ήταν πιο δύσκολο να αποτραπεί η εφαρμογή του.
Επίσης, το Politico τονίζει πως η Γερμανία προτιμά μια λύση για εθνικές επιδοτήσεις στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το φυσικό αέριο, καθώς η ίδια έχει εξασφαλίσει το φυσικό αέριο της για τον χειμώνα.
Το Βερολίνο στηρίζει την θέση του, λέγοντας πως εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη.
Παράλληλα, άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση, οδηγώντας σε ελλείψεις.
Τέλος, όπως αναφέρει το Politico, μέλη της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί με από κοινού αγορές, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία της πλειοδοσίας και δεν θα ανέβαζαν τις τιμές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >