Οι αναφορές στην οικονομική κρίση κυριαρχούν στα μηνύματα των κομμάτων με την ευκαιρία της 36ης επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η οποία εορτάστηκε το πρωί του Σαββάτου στο προεδρικό Μέγαρο. Κριτική από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πολιτική τάξη.

Ads

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για πολιτική τάξη η οποία φέρει «κύρια ευθύνη για την ελληνική παρακμή» και από την άλλη πλευρά άσκησε κριτική σε όσους διαμαρτύρονται «με συντεχνιακό αυτισμό». Η Ελλάδα «έγινε δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία», ανέφερε και κάλεσε το κράτος, «τον μεγαλύτερο παραβάτη», να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι «η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια, ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους». Τότε μόνο, «παρά την κρίση και την φτώχεια που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο», συμπλήρωσε, ανάμεσα σε άλλα.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαρύνει κυρίως την πολιτική τάξη που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελιξεις και η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, αλλά στον πυρήνα της δίκαιη», καθώς και ότι «η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία».

«Η φετινή, 36η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το λαό μας. […] Βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα μιας κρίσης που οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν. […] Το κράτος, αντί να μετασχηματιστεί σε μέσο για την ανάπτυξη, για το συλλογικό καλό και για την κοινωνική δικαιοσύνη, μετατράπηκε σε μέσο εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων, ανήμπορο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές και στρατηγικές για τον τόπο. Η διαφθορά επικράτησε πλήρως και έγινε πολιτικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, αλλά και τρόπου ζωής», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας: «Σήμερα, 36 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κοινός μας αγώνας αφορά τη δημιουργία μιας καλύτερης, πληρέστερης, πιο ουσιαστικής Δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε. Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα, αποτελεί τον δικό μας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στη δικτατορία».

Ads

O πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει: «Στις 24 Ιουλίου 1974, η χούντα κατέρρεε κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της και η Δημοκρατία επέστρεφε στον τόπο που τη γέννησε. Τιμούμε, σήμερα, τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης, τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, όλους εκείνους που πάλεψαν – ο καθένας από τη δική του πλευρά – για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τα μεγάλα επιτεύγματα της περιόδου που ακολούθησε: Την εδραίωση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος και την ισότιμη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Αναγνωρίζουμε, όμως, και τα μεγάλα λάθη, που οδήγησαν στην έκπτωση του μεταπολιτευτικού μοντέλου: Τις αδυναμίες και τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν στο δημόσιο βίο, το δημόσιο τομέα, την οικονομία, το αναπτυξιακό πρότυπο. Μετά από 36 χρόνια, είμαστε, τώρα, μπροστά σε μια μεγάλη και πιεστική πρόκληση. Καλούμαστε να εργαστούμε για την έξοδο της χώρας μας, το ταχύτερο δυνατό, από την οικονομική κρίση. Καλούμαστε να εργαστούμε για μια νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στο χρεοκοπημένο παρελθόν και να εγγυάται μια νέα πορεία Προοπτικής και Ελπίδας, για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Είναι χρέος και δέσμευση που αναλαμβάνω, που αναλαμβάνουμε συλλογικά στη Νέα Δημοκρατία, με βαθιά αίσθηση ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα μας. Απέναντι στις σημερινές και τις αυριανές γενιές».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν γιατρεύεται. Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική και υποκριτική. Τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά. Στην πράξη οι εργαζόμενοι ζουν στο καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας, των διώξεων για συνδικαλιστική δράση, του αντικομμουνισμού, της πιο ανελέητης εκμετάλλευσης. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».

«Πριν από 36 χρόνια ο Ελληνικός λαός με κεριά στα χέρια γιόρταζε την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, την επάνοδο του Κ. Καραμανλή και του Α. Παπανδρέου λίγο αργότερα. Το θέμα είναι αν σήμερα, 36 χρόνια μετά, πιστεύουμε σε αυτή τη Δημοκρατία που οραματιστήκαμε. Ξεκινήσαμε με προσδοκίες, ελπίδες, οράματα και καταλήξαμε σε διαφθορά, πτώχευση, τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Καιρός είναι, έστω και αργά, να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα εκείνης της βραδιάς, σε μία Δημοκρατία αξιών και σεβασμού της προσωπικότητας και της ζωής των πολιτών», δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ τονίζει: «Η μέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας δεν είναι άλλη μια επέτειος που πρέπει να τιμήσουμε τυπικά. Είναι, πάνω από όλα, μια μέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δημοκρατία. Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ειδικά αυτή την εποχή, η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται. Η έλευση του ΔΝΤ στην χώρα μας μεταφράζεται σε μια πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, στην διάχυση της φτώχιας και την εκτίναξη της ανεργίας. Την ίδια στιγμή ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις με την παρουσία της Τρόικα, χωρίς την στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση συνιστά συρρίκνωση της δημοκρατίας, ενώ μέσω της περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων προωθείται ένα μοντέλο κοινωνίας τύπου ‘Όργουελ’».

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει: «Τριάντα έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας και τη μεταπολίτευση, η δημοκρατία μας διαβρώνεται από την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Η κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης βαθαίνει. Το πελατειακό κράτος που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από τις αδιαφάνειες και τη διαφθορά, που διασπαθίζει το δημόσιο αγαθό και τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία. […] Η ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, η αποκατάσταση της αξίας του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατίας και με αλλαγή των πολιτικών που ακολουθούνται. Με διεύρυνση της δημοκρατίας, δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου. Με την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας. Με δίκαια καθολικά φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα».

Στη φετινή γιορτή οι καλεσμένοι ανήθαν σε 1.300, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 είναι αγωνιστές της Αντίστασης, ενώ προσκλήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, η ηγεσία της Ιεραρχίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, μέλη του οικονομικού, πνευματικού και επιστημονικού κόσμου.

Στο πλαίσιο της απόφασης του προέδρου της Δημοκρατίας να προσκαλεί κάθε χρόνο πολίτες οι οποίοι έχουν διακριθεί στον τομέα τους, στη φετινή γιορτή παρευρέθηκε ο απόφοιτος Λυκείου με κινητικά προβλήματα, Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο «πρώτος των πρώτων» στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και να ακολουθήσει καριέρα πολιτικού. Προσκλήθηκαν, ακόμη, αριστούχοι φοιτητές και διακεκριμένοι νέοι επιστήμονες.