Με τη νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλιας» και του συνασπισμού Ακροδεξιάς – Δεξιάς ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ιταλία.

Ads

Η χώρα – εκτός απροόπτου – θα έχει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία. Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ένα μεταφασιστικό κόμμα θα βρεθεί στην ηγεσία της Ιταλίας.  

Η νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία έρχεται λίγες ημέρες μετά την επικράτηση της ακροδεξιάς και στη Σουηδία. «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλιας» Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναμένεται να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός. Η επικεφαλής του ακροδεξιού συνασπισμού επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) επικράτησε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα, περίπου στο 26%, να εξελίσσεται δηλαδή στο πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της χερσονήσου.

Ads

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 44% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Στον αντίποδα το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς, πέφτοντας κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018).

►Για τη Βουλή και τη Γερουσία τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συμμαχία Ακροδεξιάς – Δεξιάς 44%
  • Κεντροαριστερά 26%
  • Πέντε Αστέρια 15,5%
  • Κεντρώος Πόλος (Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα) 7,8%

►Επί μέρους τα κόμματα των συμμαχιών λαμβάνουν:
Συμμαχία Ακροδεξιάς

  • Αδέλφια της Ιταλίας 26%
  • Λέγκα 9%
  • Φόρτσα Ιτάλια 8%
  • Μετριοπαθείς 1%

Συμμαχία Κεντροαριστεράς:

  • Δημοκρατικό Κόμμα 19%
  • Οικολόγοι και Αριστερά 3,5%
  • Περισσότερη Ευρώπη 3%
  • Προσπάθεια Πολιτών 0,60%

Βάσει αποτελεσμάτων ο ακροδεξιός συνασπισμός θα έχει ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι, επιβεβαιώνοντας πως επιδιώκει να είναι η ίδια η νέα πρωθυπουργός της χώρας.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Για «βραδιά θλίψης για τη χώρα» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική Βουλή Ντέμπορα Σερατσιάνι. «Κέρδισε η δεξιά, είναι βραδιά θλίψης. Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα. Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη», πρόσθεσε.

«Και στο εσωτερικό της δεξιάς υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε, ιδίως «σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Λέγκα. Παράλληλα, ο κεντρώος πόλος των Ρέντσι και Καλέντα, δεν πέτυχε το ποσοστό που είχε θέσει ως στόχο», σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος του PD. Για την Ντέμπορα Σερατσιάνι «το κόμμα της πρέπει να ανταποκριθεί στον σημαντικό του ρόλο, διότι η δεξιά χάρη στον εκλογικό νόμο είναι πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι και στην ιταλική κοινωνία».

Και ενώ στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός, η ακροδεξιά στην Ευρώπη πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα. Πολιτικοί του ευρύτερου χώρου, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της.

«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλεύτρια της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», πέταξε. 

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε επιγραμματική ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε «Συγχαρητήρια (στην) Τζόρτζια Μελόνι».

Ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, που ανήκει στον RN της Μαρίν Λεπέν, έκρινε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες έχουν «εργαλεία» για να αντιδράσουν εάν η Ιταλία παραβιάσει τους κανόνες και καταπατήσει το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες της Ευρώπης. «Οι Ιταλοί παρέδωσαν μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, με τη φωνή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να τους υπαγορεύσει τι θα ψήφιζαν», σχολίασε δηκτικά ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Από την πλευρά του ο Μπάλας Όρμπαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του δεξιού εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, έδωσε επίσης «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».

Ο πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, απηύθυνε τα «συγχαρητήριά του» στην Μελόνι. Η Τζόρτζια Μελόνι «έδειξε τον δρόμο» προς μια Ευρώπη «υπερήφανη», «ελεύθερη», αποτελούμενη από «κυρίαρχα κράτη», πανηγύρισε από την πλευρά του ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, ο Σαντιάγο Αβασκάλ.

Ο «μεγάλος άγνωστος»

Τα Αδέλφια της Ιταλίας οφείλουν την επιτυχία τους στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αντιπάλων τους, στον άνεμο της απόρριψης της πολιτικής τάξης που πνέει στη χερσόνησο και στο χάρισμα της επικεφαλής τους.

Η 45χρονη Ρωμαία, η οποία δήλωνε στο παρελθόν θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της, ποντάροντας στους φόβους και στην οργή των Ιταλών εξαιτίας της έκρηξης των τιμών και την κρίση ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών.

Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί ο αλματωδώς αυξανόμενος πληθωρισμός, την ώρα που η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που φθάνει το 150% του ΑΕΠ της.

Στη χώρα όπου η κυβερνητική αστάθεια αποτελεί χρόνιο φαινόμενο, πολιτολόγοι ήδη δίνουν βραχύ προσδόκιμο ζωής στη συμμαχία που κέρδισε χθες, γάμο συμφέροντος ανάμεσα σε τρεις ηγέτες με ανταγωνιστικές φιλοδοξίες.

Για την Τζόρτζια Μελόνι, «η πρόκληση θα είναι να μεταμορφώσει την εκλογική της επιτυχία στην ηγεσία μιας κυβέρνησης που μπορεί να έχει διάρκεια», αυτό «είναι ο μεγάλος άγνωστος» της νέας ιταλικής πολιτικής εξίσωσης, σύμφωνα με τον Λορέντζο Ντε Σίο, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.

Η επικεφαλής της ακροδεξιάς, χωρίς καμία κυβερνητική εμπειρία πέρα από το εφήμερο πέρασμά της από το υπουργείο Νεολαίας (2008-2011), θα έχει γεμάτα τα χέρια στην προσπάθειά της να χειριστεί τους συμμάχους της, πολύ πιο πεπειραμένους από εκείνη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε επανειλημμένα πρωθυπουργός, ο Ματέο Σαλβίνι υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στον φάκελο της Ουκρανίας, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι της Ιταλίας, κράτους μέλος του NATO, θα βάλουν στο μικροσκόπιο την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των τριών κομμάτων. Καθώς μολονότι η κυρία Μελόνι δηλώνει πεισμένη υποστηρίκτρια της ατλαντικής συμμαχίας και τάσσεται υπέρ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο Σαλβίνι είναι κατά.