Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να μην κατανοούν τη νομισματική πολιτική της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. Η τελευταία, με εντολή του Προέδρου Ερντογάν, μείωσε τα επιτόκια την Πέμπτη, την επομένη της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ads

Θεωρητικά Ισλαμιστής, ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι καταρχήν αντίθετος στο επιτόκιο για θρησκευτικούς λόγους και πιστεύει ότι η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί αυτόματα την αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού.

Αλλά αυτή η θεωρία διαψεύδεται στην πράξη εδώ και δύο και πλέον χρόνια: Ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αυξήσει καθόλου τα επιτόκια, ο πληθωρισμός σπάει ρεκόρ: Ο ετήσιος πληθωρισμός που υπολογίστηκε τον Ιούνιο είναι 78,62% σύμφωνα με την Επίσημη Στατιστική Υπηρεσία (TUIK), αλλά είναι 173,55% σύμφωνα με την Ομάδα Οικονομικών Ερευνών – Μελέτης του Πληθωρισμού (ENAG), μία ομάδα πολιτών που αποτελείται από ακαδημαϊκούς και οικονομικούς αναλυτές.

Ο μέσος άνθρωπος, ειδικά στην εκπομπή «Pop Vox»που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταφράζει αυτά τα νούμερα με έναν πολύ απλό τρόπο: «Εγώ, κάθε Τρίτη πηγαίνω στη λαϊκή. Υπολόγισα και είδα ότι σε μία εβδομάδα με 200 τουρκικές λίρες μπορούσα να αγοράσω μόλις το μισό από αυτό που είχα αγοράσει την προηγούμενη εβδομάδα».

Ads

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής παραμένει το κύριο πρόβλημα για την πλειονότητα του πληθυσμού.

Οι διαδηλωτές στη Ρωσία κατά του Πούτιν και του πολέμου και οι γυναίκες στο Ιράν κατά της δικτατορίας της Τεχεράνης απουσιάζουν από τα κυβερνητικά ΜΜΕ. Αλλά οι Τούρκοι πολίτες ταυτίζονται εύκολα με αυτούς τους διαδηλωτές και μάλιστα τα μεταφράζουν στην τοπική κοινωνία και το κράτος τους. Διότι, «Η Ουκρανία του Πούτιν είναι το Κουρδιστάν του Ερντογάν» και «οι γυναίκες του Ιράν που καίνε τα τουρμπάνια τους είναι οι γυναίκες της Τουρκίας που υποφέρουν από τη θρησκευτική καταστολή της εξουσίας».

Ακόμη και η Άγκυρα χρειάστηκε να διαμαρτυρηθεί για το λεγόμενο δημοψήφισμα του Πούτιν και δύο τουρκικές τράπεζες τερμάτισαν τις συναλλαγές και τις κινήσεις που πραγματοποιούνταν σύμφωνα με το ρωσικό σύστημα MIR.

Αλλά ο Ερντογάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίζει τις καλες σχέσεις ταυτόχρονα, και με τη Μόσχα, και με το Κίεβο. Αυτές οι δύο πρωτεύουσες, ωστόσο, δεν είναι ικανοποιημένες από τις πολιτικές της Άγκυρας.

Η αστυνομία ήταν και πάλι πολύ δραστήρια αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του σημερινού Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και των Μητέρων του Σαββάτου (Γονέων των αγνοουμένων) η αστυνομία, για να συλλάβει αρκετές δεκάδες διαδηλωτές, που πήγαν, για να υποστηρίξουν τον Δήμαρχο και τις Μητέρες του Σαββάτου, ενήργησε πολύ βίαια εναντίον των εκπροσώπων των κομμάτων της Αριστεράς, των δικηγόρων και των δημοσιογράφων.

Το ίδιο συνέβη και στην Άγκυρα κατά τη δίκη των δολοφόνων του Μούσα Άντερ,δημοσιογράφου, δημοφιλούς Κούρδου φιλόσοφου, που σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1992 στο Ντιγιαρμπακίρ. Η τουρκική αστυνομία και η δικαιοσύνη επί 30 χρόνια δεν μπόρεσαν να βρουν τους υπεύθυνους για αυτή τη δολοφονία και το δικαστήριο έκλεισε την υπόθεση λόγω παραγραφής. «Σκότωσαν τον πατέρα μου για δεύτερη φορά», είπε ο γιος του, Ντικλ Άντερ.

Εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές και γενικές εκλογές, ο Πρόεδρος Ερντογάν συγκεντρώνει μόλις το 30% των προθέσεων ψήφου, ενώ απαιτείται τουλάχιστον 51%, για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο.

Η αντιπολίτευση δεν έχει δηλώσει ακόμη τον υποψήφιό της, αλλά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος κεμαλικο-εθνικιστικού και κρατικιστικού-με 134 έδρες επί των 600- κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) πιθανότατα θα είναι ο υποψήφιος του αντιπολιτευτικού Μετώπου, το οποίο συνεχίζει το έργο του με το όνομα «Ο Πίνακας των 6», με τους αρχηγούς των έξι εκπροσωπούμενων στη Βουλή.

Ο Ερντογάν θέλει και μπορεί να κάνει τα πάντα, για να ξανακερδίσει τις εκλογές, αλλά οι συνθήκες εντός και εκτός της χώρας δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ηγέτη που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια.

Μένει να γνωρίζουμε την απάντηση σε δύο ερωτήματα:

– Θα κάνει τις εκλογές;
– Εάν ναι, θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες, ήτοι με δίκαιο και ισότιμο τρόπο;

 * Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.