Πέντε μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα οικονομικά υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων αλλά και Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο περιθώριο της επίσκεψης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα γραφεία της Στατιστικής Αρχής, λίγα μόλις 24ωρα πριν καταφθάσουν στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες της τρόικας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πέρα από την καταγραφή των δαπανών των υπουργείων που θα κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), θα επικεντρωθούν αρχικά και σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) καθώς και τρία νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Αττικόν). Οι ιδιωτικοί ελεγκτές θα ασχοληθούν και με τους ΟΤΑ σε δεύτερη φάση, αφού ολοκληρωθούν οι αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης».
Οι εταιρίες που ανέλαβαν τον έλεγχο είναι οι Grand Thornton, Deloitte & Touche, Ernst and Young, KPMG, Price Waterhouse Coopers, στελέχη των οποίων βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Οι έλεγχοι αναμένεται να επικεντρωθούν:
– σε τυχόν υποχρεώσεις των Οργανισμών ή δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις διοικήσεις τους και οι οποίες δεν είναι σε γνώση του Γενικού Λογιστηρίου
– στην εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου (π.χ. καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία
– στην εγκατάσταση παντού συστήματος παρακολούθησης δαπανών
Ακόμα, θα συμβάλλουν και στην κατάρτιση των προϋπολογισμών-προγραμμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα έχουν τριετείς προβλέψεις για τις εξελίξεις των οικονομικών τους μεγεθών.
Περίπου 750.000 οι υπάλληλοι στο Δημόσιο
Ολοκληρώνεται σήμερα η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση. Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν απογραφεί 680.394 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να αγγίξουν τις 750.000.
Σε πρώτη φάση απογράφηκαν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ καθώς και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν τις ημέρες της απογραφής. Στη δεύτερη φάση το φθινόπωρο, θα απογραφούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και δημοτικές επιχειρήσεις, οπότε αθροιστικά οι υπάλληλοι δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1.000.000.
Μετά την απογραφή τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα διασταυρώσουν ψηφιακά τα στοιχεία, έτσι ώστε από την 1η Νοεμβρίου οι υπάλληλοι να πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Θα δημιουργηθεί μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων και το 2011 θα καθιερωθεί ενιαίο μισθολόγιο. Αναμένεται στον βασικό μισθό να ενσωματωθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι πολιτικοί υπάλληλοι των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ. Με την απογραφή θα φανεί και ποιες υπηρεσίες έχουν υπεράριθμο προσωπικό και ποιες πρέπει να ενισχυθούν.
Την πρωτιά σε δημοσίους υπαλλήλους καταγράφει το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο απογράφηκαν μέχρι τις 20 Ιουλίου 124.770 εργαζόμενοι. Παράλληλα καταγράφηκαν στις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 11.084 υπάλληλοι και στα ΝΠΔΔ του υπουργείου Παιδείας περισσότεροι από 3.000. Μέχρι και τις 20 Ιουλίου δεν είχαν απογραφεί εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και σε Ταμεία Πρόνοιας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >