Με νέα του παρέμβαση ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στρέφει τα πυρά του στην κυβέρνηση στο ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ads

Ο Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο επιστημονικής συζήτησης για τις συνταγματικές/θεσμικές διαστάσεις της άρσης του απορρήτου, που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ, έκανε λόγο για διασυρμό του Συντάγματος λόγω των κυβερνητικών χειρισμών.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την επίκληση του απορρήτου στην Εξεταστική Επιτροπή, «μιλάμε για τον διασυρμό της ερμηνείας και της εφαρμογής του Συντάγματος και της έννοιας των οργανωτικών βάσεων του πολιτεύματος». Σημειώνεται ότι στο επιστημονικό πάνελ συμμετείχαν και οι καθηγητές Μ. Σταθόπουλος, Ν. Αλιβιζάτος και Γ. Καραβοκύρης.

Ο Ευ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η Εξεταστική είναι ο ανώτερος κοινοβουλευτικός έλεγχος και τυποποιείται στο άρθρο 68 του Συντάγματος. Εξήγησε ότι με βάση το εδάφιο ά και ΄β στο άρθρο 68 του Συντάγματος προβλέπονται οι κοινές εξεταστικές και εκείνες που αφορούν στην εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα, αντίστοιχα.

Ads

Οι δεύτερες έχουν ως αντικείμενο τα απόρρητα. Αυτές για να συγκροτηθούν απαιτείται απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, δηλαδή όλων των βουλευτών και εφόσον συγκροτηθούν δεν ισχύει το απόρρητο, καθώς η Ολομέλεια δίνει την εντολή να αρθεί για να ασκηθεί ο έλεγχος.

Ωστόσο, επισήμανε, στην περίπτωση των υποκλοπών η κυβέρνηση δεν θεώρησε ότι εμπίπτει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, ψήφισε «παρών» και με 148 συγκροτήθηκε η επιτροπή του εδαφίου ά. «Άρα δεν εμπίπτει στα απόρρητα για λόγους εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Εδώ σταματά όλη η συζήτηση», υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τόνισε ότι το άρθρο 68 δεν θα ερμηνεύεται με βάση διάσπαρτες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, ώστε κάθε υπουργός και ο πρωθυπουργός επικαλούμενος το απόρρητο να εξουδετερώνει κάθε είδους έλεγχο. «Αλλιώς οδηγούμαστε στην εκμηδένιση της  κοινοβουλευτικής ευθύνης και της λογοδοσίας και της δυνατότητας να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος και στη διακωμώδηση της αναθεώρησης του 2019 που δήθεν διευκόλυνε την αντιπολίτευση να συγκροτεί εξεταστικές» και «μιλάμε για τον διασυρμό της ερμηνείας και της εφαρμογής του Συντάγματος και της έννοιας των οργανωτικών βάσεων του πολιτεύματος».