Λίγο πριν την επίσκεψη Κ.Μητσοτάκη στον Γάλλο πρόεδρο Ε.Μακρόν, το γαλλικό περιοδικό Marianne δημοσίευσε άρθρο-αφιέρωμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό με τίτλο τίτλο «Σκάνδαλα και νεποτισμός: ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο «Έλληνας Macron» που γίνεται δεκτός αυτή τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων;».

Ads

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποσταθεροποιείται από μια υπόθεση υποκλοπών και ότι για τους επικριτές του, αυτή η υπόθεση αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του και του τρόπου διακυβέρνησής του ενώ κάνει αναφορά για νεποτισμό και συμμαχίας του με αντισημίτες πολιτικούς.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ οι σχέσεις μεταξύ Μακρόν-Μησοτάκη είναι πολύ καλές, επισημαίνοντας ότι το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιαζόταν συχνά ως ο «Έλληνας Macron». Εκείνη την περίοδο έκανε εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές που θα τον οδηγούσαν στην αρχηγία της χώρας τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Ο Μητσοτάκης, προκαλούσε σε αναμέτρηση τότε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά), ωστόσο, έγινε και ο ίδιος «δεσποτικός». «Δεσποτικός ίσως, «απόλυτος κυρίαρχος» σίγουρα απαντούν οι επικριτές του» σημειώνει.

Ads

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ αναφέρει πως: «Στα τέλη Ιουλίου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του είχε γίνει στόχος του λογισμικού κατασκοπίας Predator. Σύμφωνα με αρκετά ελληνικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να διεισδύσει στο φορητό υπολογιστή του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών. Για τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ), «αυτή η υπόθεση και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται δείχνουν ότι η Ελλάδα οδεύει προς ένα αυταρχικό κράτος με μια κυβέρνηση που έχει ακροδεξιές πρακτικές όπως αυτές που μπορεί κανείς να βρει στην Ουγγαρία ή στην Πολωνία».

Για τον Δημήτρη Χριστόπουλο, κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ένας «πρωθυπουργός που τείνει σε μια μορφή βοναπαρτισμού: όλη του η πολιτική και η επικοινωνία χτίζονται γύρω του». Για τον ακαδημαϊκό, «στην Ελλάδα έχει στηθεί ένα σύστημα γύρω από τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του».

Μόλις είχε εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός διόρισε έναν ανιψιό του στη θέση του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης και έναν πιστό του ως επικεφαλής της ΕΥΠ, της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης θέσει υπό την άμεση ευθύνη του την ΕΥΠ και την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση. Επιπλέον, «ανήκει σε μια από τις τρεις δυναστείες που κυβερνούν τη χώρα από τη δεκαετία του 1960», υπενθυμίζει ο Δημήτρης Χριστόπουλος. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν επίσης πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993. Η αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, είναι βουλευτής και ένας άλλος ανιψιός του, ο Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων. Δεν είναι εύκολο υπό αυτές τις συνθήκες να επιβάλεις το στίγμα σου…».

Αναφέροντας για την εκπαίδευση του Κ. Μητσοτάκη το γαλλικό Μέσο τονίζει ότι «τα γαλλικά του είναι τέλεια. Όπως και τα αγγλικά του. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974, σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών και μετά το απολυτήριο συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αποφοίτησε από το Harvard και έζησε δέκα χρόνια. Το 2004 εξελέγη βουλευτής».

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι «το 2012 έγινε υπουργός αρμόδιος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση έχοντας, ως πρόγραμμα, ιδίως την κατάργηση 15.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων. Οικονομικά φιλελεύθερος, κλίνει προς το συντηρητισμό σε κοινωνικά ζητήματα. Επιπλέον, όταν το 2013, ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα, το ΛΑΟΣ, συγχωνεύτηκε στη ΝΔ, που ήταν συνδεδεμένο με το ΕΛΚ, αποδέχθηκε αυτή την προσχώρηση. Το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει μάλιστα την εκλογή του ως επικεφαλής της ΝΔ στις ψήφους βετεράνων του ΛΑΟΣ.

Για τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά, δημοσιογράφο με ειδίκευση στην ακροδεξιά, «ο Μητσοτάκης πληρώνει σήμερα επειδή επέλεξε ως πιο πιστούς συνεργάτες του αυτούς που είχαν αντισημιτικό λόγο». Μια ακόμη καμπή σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου με τον διορισμό της δικαστή Μαριάνθης Παγουτέλη ως Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Ψαρράς το 2010, η Μαριάνθη Παγουτέλη είχε μιλήσει ανοιχτά με αντισημιτικά λόγια σε αρκετές περιπτώσεις. Στο ιστολόγιό της, εξέφραζε λύπη «που ο Χίτλερ δεν εξολόθρευσε εντελώς τους Εβραίους». Το 2007, είχε ζητήσει την αθώωση ενός διαβόητου αρνητή του Ολοκαυτώματος, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο “Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια”, που κατηγορείτο για ρατσιστικά σχόλια και υποκίνηση μίσους. Δικηγόρος του ήταν ο γιος του Θάνος Πλεύρης… σήμερα υπουργός Υγείας».

Ενώ το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι «στην τηλεόραση, η αδερφή του Πρωθυπουργού απείλησε με δέκα χρόνια φυλάκιση τους βουλευτές που θα εξηγούσαν τι συμβαίνει στην κοινοβουλευτική επιτροπή» και «πολλοί φοβούνται πλέον ότι η Ελλάδα θα αλλάξει και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παγιδευμένος από την ακροδεξιά, θα γίνει αυταρχικός ηγέτης».