Στο ευρωκοινοβούλιο μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, καταγγέλλοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό.

Ads

Κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα», ευρωπαίοι ευρωβουλευτές εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέτοντας ζήτημα για τη χρήση των λογισμικών παρακολούθησης που πλήττουν τη Δημοκρατία στην ΕΕ.

Παράλληλα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Επίτροπος Ντιντιέ Ρεντέρς επισήμανε πως δεν αρκεί η απλή επίκληση της Εθνικής Ασφάλειας, αλλά το κράτος-μέλος πρέπει να αποδείξει σύνδεση της παρακολούθησης με συγκεκριμένη απειλή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις Πολωνών Ευρωβουλευτών που υπογράμμισαν πως όλα αυτά μοιάζουν με τις αυταρχικές πρακτικές της δικής τους κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την τοποθέτησή του, κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ συνέκρινε τις πρακτικές του με τις πρακτικές αυταρχικών ηγετών ανά τον κόσμο. «Στόχος τους ήταν η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Ανδρουλάκης για την παρακολούθησή του, σημειώνοντας το γεγονός πως «κατά διαβολική σύμπτωση η παρακολούθησή διήρκεσε όσο η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Ads

Υπογράμμισε επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, έχει τη δυνατότητα βάσει νόμου να άρει το απόρρητο και τον κάλεσε να αποκαλύψει τους λόγους της παρακολούθησής του, «αντί να δηλητηριάζει την κοινή γνώμη διχάζοντάς τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας».

«Ο έλεγχος των ΜΜΕ, η παγίδευση πολιτικών αντίπαλων και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην ΕΕ», είπε και ζήτησε να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή στην Ελλάδα, αλλά και στην αρμόδια Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για να καταθέσουν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

«Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από τα παράνομα λογισμικά και όχι να καλύπτουν τη χρήση τους. Στις Δημοκρατίες καμία υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί στο απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία».

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Αγαπητοί Συνάδελφοι, Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί χάρη σε αυτές έγινε γνωστή η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το λογισμικό Predator.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, από τις έρευνες της Αρχής Διατήρησης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, μία ανεξάρτητη αρχή που ιδρύθηκε χάρη στην παράταξή μας, τις ίδιες ημέρες  η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ξεκίνησε να παρακολουθεί το τηλέφωνό μου. Μία παρακολούθηση που κατά διαβολική σύμπτωση διήρκησε χρονικά όσο και η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και εκλέχτηκα Πρόεδρος. Ο στόχος τους η αυτονομία της παράταξης.

Ο Πρωθυπουργός με κάλεσε και χθες να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους που με παρακολουθούσαν. Με καλεί όμως να κάνω κάτι που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του.

Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, ο φάκελός μου καταστράφηκε, την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία μου. Γιατί άραγε;
Ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.

O Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον Ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης πρέπει να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Επιτροπή PEGA, όλα τα πρόσωπα που βάση της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών.  Το προσπαθήσαμε ήδη μια φορά αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε.

Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα.  Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους.

Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια νέα κανονικότητα, όπου οι παρακολουθήσεις πολιτικών, κομμάτων, δημοσιογράφων, δικαστών αλλά και κάθε απλού πολίτη θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες. Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο «μεγάλος αδελφός». Η αίρεση της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα μίας αόριστης και απόρρητης εθνικής ανάγκης

Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους, όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η παγίδευση των πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.

Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θωρακίζει τους Ευρωπαίους πολίτες τόσο από τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων όσο και από ολιγάρχες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κακόβουλα λογισμικά, ενισχύοντας περεταίρω τη δύναμή τους. Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους συναδέλφους να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό τον νέο αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».