Για «απαράδεκτη» κατάσταση στην Κύπρο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, καλώντας την Άγκυρα να τερματίσει την κατοχή του νησιού. Στο μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 36 από την εισβολή του Αττίλα, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ads

«Η 20ή Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί την απαρχή της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίας χώρας ανεξάρτητης, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ημέρα αυτή η διεθνής έννομη τάξη καταπατήθηκε βάναυσα και συνεχίζει μέχρι τώρα να παραβιάζεται» σημειώνει ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, με τελικό προορισμό το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ads

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια» ανέφερε.

Ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, υπογράμμισε ο ΣΥΝ. «Η αποφασιστική ενίσχυση των προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ πριν. Ένας πιο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται με μια νέα, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας μας, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό».

«Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και άλλα λάθη που θα εγκαθιδρύσουν καθεστώς επικυριαρχίας των Τούρκων στο νησί» τόνισε ο ΛΑ.Ο.Σ.