«Θα ανοίξουμε με ασφάλεια» στον τουρισμό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Ben Hall στο πλαίσιο του συνεδρίου The Global Boardroom της εφημερίδας Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς την Ελλάδα θα μπορεί να το κάνει, είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με το τεστ αντισωμάτων, είτε με ένα μοριακό τεστ.
Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ενθαρρυντική τάση όσον αφορά την πανδημία και σημείωσε ότι αναμένει δραστική βελτίωση της κατάστασης τον επόμενο μήνα εξηγώντας πως στην Ελλάδα θα καλωσορίσουμε επισκέπτες από τις 15 Μαΐου όταν πλέον οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες θα έχουν επιστρέψει σε μια κανονικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι αυτές τις ημέρες ξεπερνιέται φράγμα των 100.000 εμβολιασμών ανά ημέρα και σημείωσε πως καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια τον Μάιο και τον Ιούνιο «εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να προσφέρουμε εμβόλια σε όλον τον ενήλικο πληθυσμό».
«Πρέπει να προσαρμόσουμε την αγορά εργασίας στον 21ο αιώνα»
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το εργασιακό νομοσχέδιο παρότι προκαλεί έντονες αντιδράσεις και προαναγγέλλοντας 2η φάση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε την αγορά εργασίας στον 21ο αιώνα» δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι ορισμένοι θεωρούν πως το εργασιακό νομοσχέδιο θα έχει πολιτικό κόστος, αλλά ο ίδιος δεν το βλέπει έτσι.
Υποστήριξε εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα προστατεύονται οι εργαζόμενοι, καθώς όπως είπε δεν θα μπορεί ο εργοδότης να τους στείλει e mail οποιαδήποτε ώρα την ημέρα και θα έχουν δικαίωμα στην αποσύνδεση. Και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να καθορίσουν το χρόνο τους και να έχουν καλύτερη ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής. Αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για κατάργηση του 8ώρου, αναφέροντας ότι βλέπει πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν ορισμένες αρνητικές συνδηλώσεις, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να προχωρήσουν γιατί «είναι καλές για το λαό».
Δήλωσε δε ότι πρέπει να γίνει μία δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, αναφερόμενος στη νέα επικουρική ασφάλιση με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις συμπληρωματικές συντάξεις τους, ενώ τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο επικούρησης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία.
Κλείνοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ακροατών της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «καταστήσαμε απόλυτα σαφές στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά ό,τι αφορά την δύσκολη σχέση που έχουμε με την Τουρκία, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά την Ευρώπη στο σύνολό της. Επομένως, ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε υιοθετήσει την σωστή στάση, δηλαδή μια διττή προσέγγιση (dual track): προσφέρουμε στην Τουρκία μια θετική ατζέντα, αλλά ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές πως ό,τι θέτουμε στο τραπέζι συνδέεται με προϋποθέσεις και είναι δυνητικά αναστρέψιμο εάν η Τουρκία επιστρέψει σε επιθετική ή αναθεωρητική εξωτερική πολιτική, όπως είδαμε το 2020».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >