Επισημάνθηκε προχθές από τα ellinikahoaxes.gr η ανακρίβεια της πρόσφατης δήλωσης του πρωθυπουργού ότι “έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες”. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών που εμβολιάστηκαν με μία τουλάχιστον δόση ήταν σημαντικά μικρότερος. Για την ακρίβεια, ήταν 2,170,847. Η επίδοση αυτή είναι η χειρότερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραδοσιακά θεωρούμε ανταγωνιστικές.

Ads

Αυτό που ήταν ίσως ακόμα πιο ανακριβές και δεν επισημάνθηκε, ήταν η αναφορά στους 5 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες μέχρι τέλος Μαΐου. Αυτό θα απαιτούσε να εμβολιαστούν σχεδόν 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστοι πολίτες σε λιγότερο από 30 ημέρες και δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Πόσο ανακριβής ήταν όμως αυτή η δήλωση;

Αν υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και όχι εμβολιασμένους μέχρι το τέλος του μήνα, αυτό σημαίνει περίπου 1,9 εκατομμύρια επιπλέον εμβολιασμούς. Από αυτούς, οι περίπου 1,2 εκατομμύρια είναι ήδη προσχεδιασμένοι ως δεύτερη δόση των ισάριθμων πολιτών που έχουν λάβει μέχρι τώρα μόνο την πρώτη δόση. Επομένως, απομένουν στην καλύτερη περίπτωση 700 χιλιάδες εμβολιασμοί πολιτών που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου. Συνεπώς, το σύνολο των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος του μήνα θα είναι λιγότερο από 3 εκατομμύρια.

image

Ads

Η δήλωση του πρωθυπουργού οδηγεί στον συνειρμό ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί περίπου ο μισός πληθυσμός. Στην πραγματικότητα, με 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 28-29% του πληθυσμού.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό είναι προφανές ότι πλέον ο ρυθμός εμβολιασμού αντιστοιχεί όλο και λιγότερο στον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμένων. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το ποσοστό 21% εμβολιασμένων στην Ελλάδα με μία τουλάχιστον δόση δεν είναι ευθέως συγκρίσιμο με το ποσοστό 44% της Αμερικής ή το 51% της Μεγάλης Βρετανίας. Δηλαδή, ο χρόνος που χρειάζεται για να καλυφθεί η διαφορά δεν είναι ανάλογος της διαφοράς αλλά πολύ μεγαλύτερος.

Τέλος, κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που έχω επισημάνει πολλές φορές ήδη σε συνεντεύξεις και άρθρα. Το 10% των εμβολιασμών μπορούσε να αποτρέψει το 90% των θανάτων. Στην Ελλάδα, το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη μεγαλύτερο και οι θάνατοι δεν μειώθηκαν όσο ραγδαία θα έπρεπε. Οπότε, πρέπει να αποφασίσουμε αν τόσο καιρό ήταν ο γιαλός στραβός ή αν στραβά αρμενίζαμε.

Πηγή: Facebook