της Ξένιας Σακελλάρη
Σε αυξημένα επίπεδα κινείται η ανεργία στις γυναίκες ενώ οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό φαίνεται να τις δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, εφόσον οι ρόλοι τους σε κοινωνικό επίπεδο είναι πολλαπλοί. Η γυναίκα είναι ταυτόχρονα μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη, πλαισιωμένη από ένα σύστημα που απέχει έτη φωτός από αυτό της πρόνοιας. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας στο όνομα της ισότητας των δύο φίλων φαίνεται να νομιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα έλλειψη μέριμνας, ασφάλειας και ευελιξίας που θα έπρεπε να προστατεύει τη γυναίκα σε κρίσιμες περιόδους της ζωής της.
Σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί από 30 γυναίκες συνδικαλίστριες συμβολική κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με πρωτοβουλία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και της ΑΔΕΔΥ. Στο κτίριο αναρτήθηκαν δύο πανό, ενώ προκηρύξεις μοιράζονταν στους περαστικούς. Ακολούθησε συνάντηση με την κ. Στρατηγάκη, την επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Θέμα της συζήτησης ήταν η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γεγονός που πλήττει τις γυναίκες εργαζόμενες καθώς επιβαρύνονται με 15 χρόνια παραπάνω εργασίας.
Όπως διευκρίνησε η κ. Δέσποινα Σπανού, μέλος διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, «η παρέμβασή μας στη γραμματεία ισότητας, είχε σκοπό τη διαμαρτυρία για το ασφαλιστικό γενικά αλλά και ιδιαίτερα την επιβάρυνση που προκαλεί στις γυναίκες στο όνομα της ισότητας. Με όχημα την ισότητα, μας οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα, τη στιγμή που η χώρα πάσχει από πλήρη ανυπαρξία υποδομών και το κοινωνικό κράτος διαλύεται. Η κυβέρνηση, με αυτές τις ρυθμίσεις, δεν λύνει αλλά αυξάνει τα προβλήματα των γυναικών».
Η κ. Στρατηγάκη απάντησε ότι από τη θέση αρχής στην οποία και βρίσκεται καθώς και από φεμινιστική σκοπιά είναι υπέρ της εξίσωσης, καθώς είναι ένα βήμα προς την ισότητα, ενώ, για την ανυπαρξία υποδομών, η κ. Στρατηγάκη επικαλέστηκε τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία της χώρας αλλά και τη θέση της, στην οποία δεν υπάγονται τέτοιου είδους αρμοδιότητες αφού ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι συνδικαλίστριες επέμεναν πως η εξίσωση των ορίων ηλικίας μπορεί να γίνει και προς τα κάτω, αφού κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά από τη δικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου η οποία ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια να γίνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις. Υποστήριξαν ακόμη ότι το νομοθετικό πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω της απουσίας κράτους πρόνοιας, δομών και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη γυναίκα στην καθημερινότητά της.
Σχολιάζοντας την κινητοποίηση της Πέμπτης στο tvxs.gr, η κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος των πρωτοβάθμιων σωματείων και εκλεγμένη στην ΑΔΕΔΥ, τονίζει ότι ήταν μια συμβολική κίνηση που είχε ως στόχο να αναδείξει το γυναικείο φύλο, το οποίο πλήττεται τόσο καιρό στο όνομα της ισότητας. «Είναι ισότητα να αυξάνονται τα όρια ηλικίας για όλους -όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες- τη στιγμή που δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, που κλείνουν νοσοκομεία, μονάδες για ψυχικά ασθενείς και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων; Αυτές είναι βασικές υποδομές που θα πρέπει να πληρούνται πριν προχωρήσουμε στην αύξηση των ορίων ηλικίας». Η κ. Κουτσούμπα ανέφερε πως η γενική γραμματέας πρόταξε στην κουβέντα τους διάφορα προγράμματα που προωθεί η Γεν. Γραμματεία Ισότητας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Τέτοιες δηλώσεις είναι αστείες για τη σημερινές συγκυρίες», υπογράμμισε η κ. Κουτσούμπα. «Κινδυνεύουν να απολυθούν από το “Αντλάντικ” χιλιάδες εργαζόμενες. Μάλλον δεν θα είναι ικανοποιημένες με αυτά τα προγράμματα που προωθεί η Γενική Γραμματεία».
Το ίδιο ισχύει και για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπει την παροχή «κουπονιών» στους γονείς που θα τους επιδοτούν ώστε να πάνε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς από Σεπτέμβρη. «Δεν ήταν όμως αρκετά ξεκάθαρη», συμπληρώνει η κ. Κουτσούμπα, «γιατί δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για αυτό το επιδοτούμενο πρόγραμμα». Η κ. Στρατηγάκη μίλησε για περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που θα λειτουργήσουν ως βοήθημα στις οικογένειες για να πάνε τα παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, γεγονός αντιφατικό αν κανείς αναλογιστεί ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για να γίνουν νέες προσλήψεις σε παιδικούς σταθμούς. «Είναι απαράδεκτο και τραγικό να πριμοδοτεί το κράτος τον ιδιωτικό τομέα αντί να φροντίζει να καλύψει κενά προσλήψεων και κτιριακών υποδομών τη στιγμή που σήμερα σε μια βρεφονηπιοκόμο αντιστοιχούν 20 παιδάκια».
Επίσης, οι μισθοί των γυναικών είναι χαμηλότεροι από αυτούς των ανδρών, σημειώνει η κ. Κουτσούμπα, ενώ οι περισσότεροι ανασφάλιστοι υπάλληλοι είναι γυναίκες εργαζόμενες. Η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους που θα φρόντιζαν την ισότητα στο πραγματικό επίπεδο της αγορά εργασίας διαιωνίζουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και το ρατσισμό απέναντι στις γυναίκες. «Ούτε οι άνδρες, ούτε οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν σύνταξη σε τόσο μεγάλη ηλικία, ενώ πρέπει να υπάρχουν προστατευτικές ρυθμίσεις για ανήλικα τέκνα, γονείς με αναπηρίες κ.λπ. Άρα, δεν είναι το θέμα η ισότητα. Το θέμα είναι να περάσουν ένα σκληρό νομοσχέδιο…»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >