Προς κρατικοποίηση φαίνεται πως οδηγείται η η Attica Bank, η οποία παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα τεράστιες ζημιές.

Ads

Μάλιστα νωρίτερα και μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η τιμή της οποίας οποία υποχωρούσε κατά 14,69% ενώ είχαν αλλάξει χέρια 573.379 μετοχές.

Η Attica Bank, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της, εμφάνισε ζημιές ύψους 306,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2020 έναντι 4,99 εκατ. ευρώ το 2019, με τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να ανέρχονται σε 72.000 και τις προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνονται σε 286 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τυπικά η τράπεζα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ για την κρατικοποίησή της θα ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος Χαρδούβελη, κάτι που σημαίνει πως θα μπει στην Attica Bank ως βασικός μέτοχος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για την ιδιωτικοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ads

Μετά την εξέλιξη αυτή ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο υπέρ του Δημοσίου καθώς η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε διάσπαση (hive down).

Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζα (ο ΕΦΚΑ κατέχει το 32,34% της Attica bank και το ΤΜΕΔΕ το 46,32%) θα υποστούν σημαντική απίσχανση αν ληφθεί υπόψιν ότι το υφιστάμενο κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο αναγκαίο βήμα προκειμένου στη συνέχεια η Τράπεζα Αττικής, να ιδιωτικοποιηθεί με τη συμμετοχή νέου στρατηγικού επενδυτή και με διαδικασίες ανάλογες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο είναι η διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πέρυσι η τράπεζα να εγγράψει πολύ μεγάλες προβλέψεις ύψους 282 εκατ. ευρώ, παρά τη μεγάλη τιτλοποίηση που είχε ολοκληρώσει το 2017.