Μόλις 98 εκατ. δολάρια, ποσό μικρότερο από το εν πέμπτο εκείνου που είχε υποσχεθεί η διεθνής κοινότητα έχει λάβει το Ταμείο για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής, το οποίο διευθύνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του τομέα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Τράπεζας, μόνο η Βραζιλία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Γαλλία και η Κολομβία έχουν πράγματι δώσει τα υπεσχημένα κεφάλαια στο Ταμείο.

Ads

Η Αϊτή υπέστη τεράστιες καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή 220.000 ανθρώπων και πλέον.

Σε μια σύνοδο δωρητριών χωρών στη Νέα Υόρκη, η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να παράσχει στην Αϊτή έως και 5 δισ. δολάρια σε βοήθεια. Από τα χρήματα αυτά, τα 500 εκατ. δολάρια επρόκειτο να κατευθυνθούν στο Ταμείο που διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά έξι μήνες μετά την καταστροφή το Ταμείο έχει λάβει μόλις το 19% του ποσού.

Η Κοξ κάλεσε την διεθνή κοινότητα «να τιμήσει της υποσχέσεις της». Αναγνώρισε πάντως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα κεφάλαια πρέπει να περάσουν από διαδικασία έγκρισης και ένταξής τους στον προϋπολογισμό, κάτι που απαιτεί χρόνο. «Καλούμε αυτές τις χώρες να εγκρίνουν [την καταβολή] των χρημάτων το ταχύτερο δυνατόν ώστε να τα καταστήσουμε διαθέσιμα στην κυβέρνηση της Αϊτής» πρόσθεσε.

Ads

Η Κοξ σημείωσε ότι σε μια προηγούμενη περίπτωση, αυτή του Ατσέχ στην Ινδονησία -που επλήγη από το καταστροφικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004- η εμπειρία έδειξε πως χρειάστηκαν έως και δύο χρόνια για να συγκεντρωθούν τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί οι δωρήτριες χώρες.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι» σημείωσε. «Θα ήθελα να δω το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πριν την πρώτη επέτειο του σεισμού» πρόσθεσε.

Τα έργα ανοικοδόμησης, όπως η οδοποιία και η ανέγερση κατοικιών «μπορεί να πάρουν καιρό» συνέχισε. Σημείωσε ότι το Ταμείο δεν επιβραδύνει την ανοικοδόμηση ακόμα, αλλά «θα είναι εμπόδιο» το ενδεχόμενο να μην φθάσουν στο Ταμείο περισσότερα χρήματα τους επόμενους μήνες.

Η Κοξ επέπληξε παράλληλα τις αρχές της Αϊτής για τις «καθυστερήσεις» από την πλευρά τους, ειδικά την σύσταση της Προσωρινής Επιτροπής Ανοικοδόμησης και την παραχώρηση εκτάσεων γης ώστε να αρχίσουν έργα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την διαδικασία λήψης αποφάσεων και οι δωρητές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα ρέουν γρηγορότερα» τόνισε ακόμα.