Δηλώσεις στα ΜΜΕ έκανε για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη η οποία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον πατέρα της αλλά και εκπροσωπώντας δύο ακόμα οικογένειες που έχουν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα στη δομή.
Όπως η ίδια επεσήμανε ο πατέρας της εισήχθη στο ιδιωτικό γηροκομείο και πολύ σύντομα η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε. Στις επισκέψεις της και στις επίμονες ερωτήσεις της η Διοίκηση απαντούσε ότι η κακή εικόνα του ηλικιωμένου ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε, η νοσοκόμα της είπε ότι δεν μπορεί να δεί τον πατέρα της γιατί κοιμόταν και όταν η ίδια την απώθησε και μπήκε στη δομή αντίκρυσε τον πατέρα της δεμένο σε αναπηρικό καρότσι. Όταν ρώτησε γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση ο πατέρας της, της επανέλαβαν ότι ήταν λόγω αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον και τη διαβεβαίωσαν ότι χαίρει άκρας υγείας, είναι απύρετος και έχει άριστο οξυγόνο. Η κα Παπαδάκη δεν πείστηκε και επέμεινε στη διαμετακομιδή του στο νοσοκομείο. Μόλις ήρθε το ΕΚΑΒ ο διασώστης βρήκε εμπύρετο τον πατέρα της και με χαμηλό οξυγόνο.
«Μόλις φτάσαμε στα ΤΕΠ», ανέφερε η δικηγόρος, «μου είπαν ότι ο πατέρας μου είχε 41 πυρετό και πεθαίνει. Ακολούθησε καθοδική πορεία η οποία ενάμιση μήνα μετά οδήγησε στον θάνατό του».
Τέλος η κ. Παπαδάκη ξεκαθάρισε ότι η σιωπή της όλο αυτό το διάστημα δεν οφείλεται σε φόβο αλλά περίμενε να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία σεβόμενη όσα ο νόμος προβλέπει. Ωστόσο όπως είπε θα πρέπει να γίνει κάτι έστω και τώρα για να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι άδικα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.
Άρχισαν οι συλλήψεις
Στη σύλληψη ενός νοσηλευτή του γηροκομείου, που ερευνάται για πάνω από 70 θανάτους, με την αυτόφωρη διαδικασία, προχώρησαν αστυνομικοί αργά το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ αναζητούνται άλλα δύο άτομα, ένας νοσηλευτής και μια γυναίκα φίλη της ιδιοκτήτριας, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα. Και αυτό γιατί έχει γίνει καταγγελία από μία γυναίκα για τις συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα, για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου. Συγκεκριμένα, οι τρεις άνθρωποι της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, διατύπωσαν ευθέως κατηγορίες στο πρόσωπο της μηνύτριας, κατονομάζοντάς την με σχόλιά τους κάτω από δημοσίευμα, που αφορούσε στην επίμαχη υπόθεση, ως σκευωρό που εξαγοράζει μάρτυρες κατηγορίας.
Νέες μαρτυρίες που σοκάρουν
Η κυρία Ελένη μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο για την επιδείνωση της εικόνας της μητέρας της μέσα σε 11 μήνες. «Δεν είχε τίποτα, δεν έπαιρνε χάπια, μόνο που και που για την πίεση. Ήταν υγιέστατη, δεν μπορούσε να περπατήσει καλά και πονούσαν τα πόδια της. Αναγκάστηκα να την πάω εκεί για λίγο καιρό, επειδή ήμουν άρρωστη και δεν μπορούσα να τη φροντίσω».
«Μόνη της ζούσε. Αλλά έπεσε κι έσπασε την λεκάνη της γι’ αυτό την πήρα εγώ. Μετά από 3 χρόνια που αρρώστησα εγώ, την πήγα στην “Αγία Σκέπη”. Την είχα κάνει να περπατάει. Είχα πει στην κυρία Γεωργία που ήταν διευθύντρια ότι περπατάει. Ένα μήνα μετά, που πήγα να τη δω, της είχαν βάλει καθετήρα. Ποτέ πριν δεν είχε καθετήρα. Ήταν συνεσταλμένη και τη ρωτούσα “περνάς καλά;” μου έλεγε “καλά περνάω” δεν μας έλεγε τίποτα. Μόνο μια φορά εκμυστηρεύτηκε ότι την κλείνουν σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και την αφήνουν εκεί μόνη της. Μια φορά πήγαμε να τη δούμε βρώμαγε γιατί δεν πήγαινε κανένας να την καθαρίσει. Όταν πήγα να παραπονεθώ μου είπε η διευθύνουσα ότι τίποτα από όσα σας λέει δεν είναι αλήθεια γιατί έχει άνια. Η παθολόγος που την παρακολουθούσε μου είπε ότι δεν έχει άνοια».
«Κάθε φορά που πηγαίναμε της κρατούσαμε τον καφέ της και κάτι να φάει, μας έλεγε “μην μου τα αφήνετε γιατί μου τα παίρνουν”. Η ντουλάπα της, τα ρούχα που είχα πάει εκεί, ήταν άδεια. Παπούτσια το ίδιο. Πήγα αγόρασα νέα ρούχα, ξαναπάω, την άλλη φορά πάλι άδεια η ντουλάπα».
«Στο σώμα της είχε κοκκινίλες. Είχε πάθει και ψωρίαση εκεί μέσα. Και ουρολοίμωξη», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για τέρατα. Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα», δήλωσε ο γιος της 85χρονης που πέθανε στο συγκεκριμένο γηροκομείο, πριν από ένα χρόνο. Την εκταφή της σορού της μητέρας του πριν από λίγες μέρες, διαδέχτηκαν ανατριχιαστικές μαρτυρίες, που όπως είπε έξυσαν μια βαθιά πληγή που παραμένει πάντα ανοιχτή για τον ίδιο.
Η 85χρονη μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και πέθανε 4 μήνες μετά. Όπως είπε ο γιος της, μετά τις πρώτες ημέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά. Τον περασμένο Μάιο ενημερώνεται πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά χωρίς να την έχει δει, μαθαίνει ότι πέθανε. Η μαρτυρία νοσηλευτή για πτώση της άτυχης γυναίκας από το κρεβάτι της, αρχίζει να βάζει στο μυαλό του, τους πρώτους εφιάλτες. Οι υπεύθυνοι όπως λέει δεν τον ενημέρωσαν ποτέ.
Ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο.
Την ίδια στιγμή, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μίλησε, ανώνυμα, πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου κάνοντας σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες; θανάτου πολλών ηλικιωμένων.
«Είναι περίεργο να λέμε ότι είναι σοκαρισμένα τα Χανιά, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στο φως η υπόθεση, είχαν γίνει και παλιότερα καταγγελίες. Δεν είχαμε πρόσβαση εμείς οι βοηθοί νοσηλευτών στους συγγενείς, να προειδοποιήσαμε. Επικρατούσε το απόρρητο, η σιωπή. Ούτε μεταξύ μας δεν μας αφήναν να μιλάμε, συνεννοούμασταν με τα μάτια. Τους καθίζανε στα αμαξίδια, κλεισμένους στα δωμάτια, ούτε στο σαλόνι δεν τους άφηναν. Οι άνθρωποι ειναι αβοήθητοι, κατάκοιτοι, επικρατεί τρόμος, φοβόντουσαν να ζητήσουν χαρτί υγείας. Θέλανε να με διώξουνε από καιρό» ανέφερε.
Όπως είπε κανείς δεν την εμπόδιζε να μιλήσει νωρίτερα. «Εδώ όλοι ξέρουν και κανένας δεν μιλάει. Όλοι φοβούνται γιατί όλοι έχουν γνωστούς. Είναι γελοίο, άνθρωποι να κλαίνε στα χέρια σου και να σου λένε, “μίλα, άνοιξε το στόμα σου”. Δεν τους έδιναν το τηλέφωνο ούτε να μιλήσουν στους συγγενείς. Ερχόντουσαν και δεν τους άφηναν να τους πλησιάσουν. Μίλησα γιατί οι άνθρωποι είναι αιχμάλωτοι, κάτι πρέπει να κάνει η κοινωνία. Όσο ήμουν εκεί πέθαναν 25 άτομα, μπορεί και παραπάνω».
Τι λέει ο δικηγόρος του γηροκομείου
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του γηροκομείου, Νικόλαος Ρουσόπουλος, υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον της επιχείρησης, καθώς είναι σε εξέλιξη ακόμα η έρευνα.
«Κάμερες υπάρχουν στην επιχείρηση, είναι όλα καταγεγραμμένα» σημείωσε ο δικηγόρος του γηροκομείου, τονίζοντας ότι οι πρώην εργαζόμενοι έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις για την επιχείρηση και θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη.
«Λειτουργούσε πάνω από 12 χρόνια αυτή η μονάδα, τον τελευταίο χρόνο προέκυψε το πρόβλημα; Όλοι οι έλεγχοι που έχουν γίνει δεν είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα;» διερωτήθηκε ο δικηγόρος του γηροκομείου, συμπληρώνοντας ότι ακόμα κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς διερευνά η Δικαιοσύνη.
«Οι 68 θάνατοι δεν έχουν συμβεί, 24 ληξιαρχικές πράξεις έχουν ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο δικηγόρος του γηροκομείου, συμπληρώνοντας ότι «ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων υποστήριξε ότι δεν έχει βρεθεί κάτι στους ελέγχους που έκαναν οι υπεύθυνοι».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >