Μια ακόμη «παράβλεψη» της ελληνικής πολιτείας έχει εξελιχθεί σε σοβαρό ζήτημα για πολλούς ανθρώπους που ζουν την πανδημία στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν ΑΜΚΑ και γι αυτό δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Eλληνες συνταξιούχοι που έχουν περάσει την εργασιακή τους ζωή στο εξωτερικό – και άλλοι που έφυγαν από τη χώρα πιο πρόσφατα αλλά επέστρεψαν για να είναι πιο κοντά στους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι αποκλεισμένοι από τους εμβολιασμούς. Το θέμα μάλιστα απασχόλησε και τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ όπως περιγράφουν αναγνώστες μας στο tvxs.gr, η κατάσταση είναι «τραγική και αδιέξοδη».
«Σε μια χώρα που έχει συνδέσει την προσπάθεια εμβολιασμού με την κατοχή ενός αριθμού κοινωνικής ασφάλισης (AMKA), αμέτρητοι μόνιμοι κάτοικοι από το εξωτερικό έχουν αναφέρει ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση», τονίζει ο Guardian. Αν και απελπισμένοι για την λήψη ενός εμβολίου, πολλοί λένε ότι, χωρίς τον ΑΜΚΑ, δεν μπόρεσαν καν να φτάσουν στο στάδιο όπου μπορούν να κλείσουν ραντεβού, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο Γιώργος Αγγελάκης, 74 ετών, όπως αφηγείται στο tvxs.gr, ανήκει στους Έλληνες συνταξιούχους παλλινοστούντες μετανάστες. Όπως ισχύει για όλους όσους μετανάστευσαν πριν από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, συνταξιοδοτήθηκαν εκεί και επέστρεψαν πλέον στην Ελλάδα μόνιμα ή ζουν μεταξύ των δύο χωρών, επειδή διατηρούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στις χώρες που μετανάστευσαν δεν είναι καταγεγραμμένοι στο ελληνικό σύστημα δημόσιας ασφάλισης, δεν διαθέτουν δηλαδή ΑΜΚΑ. Αυτό στην Ελλάδα όμως σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα όμως είναι αδύνατο εν μέσω πανδημίας αυτοί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και στις χώρες ασφάλισης τους για να εμβολιαστούν.
Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελάκης, προσπάθησε να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, μέσω φαρμακείου, αλλά το σύστημα τον απέκλεισε κι από κει άρχισε η περιπέτεια εύρεσης λύσης, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
«Ήμουνα μετανάστης στη Γερμανία. Αφού συνταξιοδοτήθηκα επέστρεψα στην Ελλάδα και ζω τον περισσότερο καιρό στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι ασφαλισμένος στη Γερμανία δηλαδή και δεν έχω ΑΜΚΑ στην Ελλάδα. Μου λένε λοιπόν πως δεν μπορώ να κάνω το εμβόλιο επειδή δεν έχω ΑΜΚΑ. Αλλά ούτε και μπορώ να βγάλω, μου λένε. Για να μου εκδώσουν ΑΜΚΑ στην Ελλάδα πρέπει, όπως μου είπανε, να πάω στη Γερμανία να διαγραφώ από το ασφαλιστικό σύστημα και μετά με τα δικαιολογητικά να βγάλω ΑΜΚΑ εδώ. Αλλά και να μπορούσα να πάω στη Γερμανία, που δεν γίνεται βέβαια, και να έβγαζα μετά ΑΜΚΑ εδώ, πάλι δεν θα προλάβαινα μου λένε να εμβολιαστώ γιατί η αίτησή μου θα ήταν εκπρόθεσμη, αφού η ηλικιακή μου κατηγορία πέρασε. Πήγα παντού, στο ΚΕΠ, στο δήμο, καμία λύση. Αδιέξοδο».
«Αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά για τους περισσότερους ξένους εδώ το σύστημα δεν λειτουργεί»
Τη δική του μαρτυρία καταθέτει στον Guardian και ο Ρόζτερ Γκριν, Βρετανός συγγραφέας που ζει στην Υδρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. «Η διαδικασία εμβολιασμού μας έχει προσπεράσει», αναφέρει. «Γνωρίζω ανθρώπους σαν κι εμένα που είναι στα 80 τους και φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους. Δεν είμαστε καταγγέλλοντες, αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά για τους περισσότερους ξένους εδώ, τουλάχιστον, το σύστημα δεν λειτουργεί».
«Σχεδόν κανένας αριθμός AMKA που χορηγήθηκε εντός του 2021 δεν λειτουργεί στην ιστοσελίδα των ραντεβού για το εμβόλιο», λέει και η Ρεμπέκα Λιμπ, η οποία μετακόμισε στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του συστήματος με τις χρυσές βίζες, που προσφέρει διαμονή σε υπηκόους τρίτων χωρών με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα.
Από το σπίτι της στο Πήλιο, η Λίμπ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη «διόρθωση αυτού του λάθους». «Λόγω του ακτιβισμού μου και της ενεργής φωνής μου, ο σύζυγός μου και εγώ λάβαμε ένα τηλεφώνημα που μας εξασφάλισε προσωρινούς αριθμούς AMKA και εμβόλια», δήλωσε. «Καθώς ήμασταν στην κατάλληλη ηλικιακή ομάδα, αποδεχτήκαμε, με την προϋπόθεση ότι αυτό το προνόμιο δεν θα με σιγήσει».
Μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, ψηφίζοντας νόμο αυτόν τον μήνα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να λάβουν μια προσωρινή εγγραφή AMKA, απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσει την κατάσταση, αναφέρει το επίμαχο άρθρο του Guardian, εξηγώντας ότι ο νόμος ισχύει για μόνιμους κατοίκους και όσους έχουν επιλέξει να περάσουν την πανδημία στην Ελλάδα.
Τους τέσσερις μήνες από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τον διαδικτυακό της ιστότοπο για τα ραντεβού, έχει γίνει από πολίτες αναφορά σε αξιωματούχους στον διαμεσολαβητή της ΕΕ, αλλά όλοι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα μεμονωμένα κράτη μέλη «έχουν τη διακριτική ευχέρεια» να κάνουν εμβολιασμούς με τον τρόπο που θεωρούν καταλληλότερο.
Οι ξένοι που ζουν στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν αποτελέσει το επίκεντρο των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού, και εκείνοι που έχουν εγγραφεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, έχουν αναφέρει και διαφορετικές εμπειρίες.
Σε νησιά όπως η Αντίπαρος, οι δημοτικές αρχές ενθάρρυναν τους «ανασφάλιστους αλλοδαπούς» να εμφανιστούν στην τοπική κλινική υγείας με διαβατήρια ή δελτία ταυτότητας για να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τον Guardian.
Εν τω μεταξύ, η προοπτική της Ελλάδας να ανοίξει ξανά για τον τουρισμό τον Μάιο τρομάζει τον Ρόζτερ Γκριν και πολλούς άλλους. Από αυτήν την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταργήσει τους κανόνες καραντίνας για πολίτες που έρχονται από την ΕΕ και πέντε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η ιδέα των τουριστών που φτάνουν μαζικά όταν δεν έχουμε εμβολιαστεί είναι ειλικρινά τρομακτική», δήλωσε ο Ρόζτερ Γκριν. «Υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων σαν εμένα σε όλη την Ελλάδα. Όποια και αν είναι τα λάθη του εαυτού μου και άλλων που δεν βρίσκονται στο σύστημα, βρισκόμαστε σε πανδημία και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >