Τα νησιά του Ιονίου αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες, αλλά όχι και τα νοσοκομεία των νησιών, αφού διαπιστώνονται κάθε καλοκαίρι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.
Οι χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν τα νησιά, όπως είναι φυσιολογικό, αυξάνουν τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε περιόδους διακοπών είναι αρκετά. Οι ελλείψεις όμως των ιατρικών μονάδων μετατρέπουν σε πραγματικό “Γολγοθά” την ενδεχόμενη ανάγκη για περίθαλψη κάποιου.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 1/3 των ατόμων που θα επιλέξουν ένα νησί ως προορισμό των διακοπών τους θα χρειαστούν τη βοήθεια μιας ιατρικής μονάδας εξαιτίας ενός επιπόλαιου ή σοβαρότερου τραυματισμού. Οι οργανικές θέσεις για γιατρούς μένουν ακάλυπτες με αποτέλεσμα να επιλέγεται η πανάκριβη μέθοδος των αεροδιακομιδών, με την κάθε μία από αυτές να κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ στο Δημόσιο. To 2009 πραγματοποιήθηκαν 1.196 αποστολές, οι οποίες “έγραψαν” 2.905 πτήσεις και μετέφεραν 1.646 ασθενείς.
Τα στοιχεία από τα νησιά του Ιονίου είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Στην Κέρκυρα των 113.000 κατοίκων (με δεκαπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι) η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δε λειτουργεί στο Νοσοκομείο Κέρκυρας εξαιτίας της αναμονής μετακόμισης σε νέο κτίριο. Παράλληλα, δε λειτουργεί ουτε μαστογράφος, ούτε αξονικός τομογράφος εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Στην Κεφαλλονιά, το νοσοκομείο έχει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στη Ζάκυνθο των 40.000 κατοίκων, οι οποίοι το καλοκαίρι γίνονται 200.000-300.000, το νοσοκομείο δεν έχει μαστογράφο και διαθέτει μόλις έναν καρδιολόγο καθώς και ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στην Ιθάκη, δεν υπάρχει παιδίατρος, στα Κύθηρα, στις έκτακτες περιπτώσεις οι ασθενείς περιμένουν ελικόπτερο για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Αττικής. Στους Παξούς δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο, ενώ στα Αντικύθηρα, δεν υπάρχει καν φαρμακείο.
Συνολικά, πάντως, οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις στα ελληνικά νησιά ανέρχονται σε περίπου 5.000. Περίπου 3.500 είναι οι θέσεις ειδικών γιατρών, 1.100 ειδικευομένων και 400 στα κέντρα υγείας.
Οπότε, χρειάζεται διπλή προσοχή στα νησιά, όχι τόσο για την πρόκληση ατυχήματος, όσο για την μετέπειτα ταλαιπωρία που… επιφυλάσσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >