Καταγγελία κατά της Πολιτείας της Αριζόνας κατέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες, Τρίτη, επιχειρώντας να αποτρέψει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου για την πάταξη της μετανάστευσης. Ο επίμαχος τοπικός νόμος έχει προκαλέσει την αποδοκιμασία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και μελώμ της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συγκεκριμένος πολιτειακός νόμος υποσκάπτει την δυνατότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εφαρμόσει την εθνική πολιτική όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένα «συνονθύλευμα πολιτειακών και τοπικών πολιτικών για την μετανάστευση», αναφέρει το ανακοινωθέν.
«Ο καθορισμός της πολιτικής όσον αφορά την μετανάστευση και της επιβολής του νόμου όσον αφορά την μετανάστευση είναι εθνική ευθύνη», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ. Η Αριζόνα, υποστήριξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, «ξεπέρασε τα όρια που ορίζει το Σύνταγμα».
Ο νόμος που ψήφισε το πολιτειακό Κογκρέσο, και τίθεται σε ισχύ την 29η Ιουλίου, καθιστά ποινικό αδίκημα το να βρίσκεται οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε στην Αριζόνα, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό, χωρίς επικυρωμένη άδεια παραμονής ή/και εργασίας.
Ακόμα, καθιστά υποχρεωτικό για την πολιτειακή αστυνομία-τα μέλη της οποίας δεν είναι ομοσπονδιακοί πράκτορες αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης-να κρίνουν εάν οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε βρίσκεται στη χώρα νόμιμα και να τον απελαύνει εάν όχι. Πολλοί επικριτές του νόμου εκτιμούν ότι η διάταξη αυτή του νόμου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ρατσιστικές πρακτικές.
Πολλοί επισήμαναν ότι ανησυχούν πως ο νόμος θα κάνει τα θύματα εγκλημάτων και αυτόπτες μάρτυρες «πολύ λιγότερο πιθανό να έρχονται σε επαφή με ή να συνεργάζονται με τις αρχές» εάν δε διαθέτουν έγκυρα έγγραφα. Ανάμεσα σε άλλα επιχειρήματα τονίστηκε ότι ο νόμος θα αναγκάσει την πολιτειακή αστυνομία να ανακρίνει οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε λόγω φυσιογνωμίας δεν μοιάζει να έχει την υπηκοότητα.
Στελέχη των πολιτειακών θεσμών στην Αριζόνα υποστηρίζουν ότι η μετανάστευση χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, έχει αναχθεί σε τεράστιο πρόβλημα, αυξάνει την εγκληματικότητα και απορροφά τεράστιους πολιτειακούς πόρους. Προσθέτουν ότι ο νόμος είναι αναγκαίος λόγω της «χαλαρότητας» των ομοσπονδιακών αρχών όσον αφορά την επιβολή του νόμου στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
«Οι πολίτες στην Αριζόνα είναι κατανοητό ότι αισθάνονται απογοήτευση όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την ευθύνη για μια συνεκτική αντιμετώπιση των ανησυχιών αυτών». Όμως, είπε, «η εκτροπή ομοσπονδιακών πόρων από την [καταδίωξη] επικίνδυνων ξένων όπως υπόπτων για τρομοκρατία και ξένων με ποινικό μητρώο θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια της χώρας».
Οι δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν την Αριζόνα καταδίκασαν την κίνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Ο Αμερικανικός λαός πρέπει να διερωτηθεί εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση Ομπάμα είναι πραγματικά δεσμευμένη στη φύλαξη των συνόρων όταν μηνύει μια πολιτεία η οποία απλά προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της εφαρμόζοντας το νόμο για την μετανάστευση», ανέφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν και Τζον Κάιλ.
Πάνω από το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ του νέου νόμου για την μετανάστευση στην Αριζόνα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Περίπου το 30% των κατοίκων στην Αριζόνα, πολιτεία ο πληθυσμός της οποίας φθάνει τα 6,6 εκατ., είναι Ισπανόφωνοι, και το ένα τρίτο εξ αυτών έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων και περίπου 460.000 μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο ανέφερε ότι το προσωπικό του υπουργείου της «εργάζεται εντατικά μαζί με μέλη του Κογκρέσου κι από τα δύο κόμματα για τη συνεκτική μεταρρύθμιση του συστήματος στη χώρα όσον αφορά την μετανάστευση στο ομοσπονδιακό επίπεδο διότι αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να επιλυθεί με ένα συνονθύλευμα ανακόλουθων πολιτειακών νόμων, μέρος του οποίου συνιστά και αυτός (στην Αριζόνα)».
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU) είναι ανάμεσα στις οργανώσεις που επαίνεσαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ομπάμα. «Η μηνυτήρια αναφορά της κυβέρνησης είναι μια κανονιά πάνω από την πρύμνη άλλων πολιτειών που ίσως μπουν στον πειρασμό να μιμηθούν την εσφαλμένη προσέγγιση στην Αριζόνα», σχολίασε ο Λούκας Γκούτενταγκ, διευθυντής της υπηρεσίας για τα δικαιώματα των μεταναστών στην ACLU.
Έξω από το Λευκό Οίκο, ακτιβιστές που αντιτίθενται στο νόμο που πέρασε η Αριζόνα πραγματοποιούσαν 24ωρη ολονυκτία ζητώντας να ακυρωθεί. «Η Αριζόνα είναι εδώ για να ζητήσει από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στο νόμο αυτό», δήλωσε η Ρόζα Μαρία Σότο, καλώντας να «υιοθετηθεί μια δίκαιη και συνεκτική μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού».
Ο Ομπάμα απηύθυνε την 1η Ιουλίου νέα έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την μεταρρύθμιση όσον αφορά το μεταναστευτικό ώστε οι 11 εκατ. μετανάστες χωρίς χαρτιά να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή να ζητήσουν υπηκοότητα, αλλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για “ψηφοθηρία” τέσσερις μήνες πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >