Για το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο νοσοκομείο της με τον θάνατο ενός 76χρονου διασωληνωμένου ασθενή με κοροναϊό, για τον οποίο κατηγορείται 60χρονος ασθενής που βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο, μίλησε σε εκπομπές του Ant1 και του Open η πρόεδρος των εργαζόμενων στον Ερυθρό Σταυρό Βούλα Γεωργάκη.

Ads

«Το βέβαιο είναι ότι ο ασθενής αυτός θα έπρεπε να είναι σε μονάδα» εντατικής θεραπείας, «δεν ήταν σε μονάδα» ο άτυχος 76χρονος, τόνισε η κα Γεωργάκη, «η αντιμετωπισή του στην μονάδα δεν θα ήταν η ίδια … δεν πρέπει να βρίσκουμε δικαιολογίες, ούτε το ψυχιατρικό, ούτε το ψυχικό νόσημα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τα πάντα. Το θέμα είναι ότι ένας ασθενής διασωληνωμένος, του πρέπει και του αναλογεί να νοσηλευτεί όπως είναι σωστό. Να είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν «ελλείψεις τραγικές» σε ανθρώπινο δυναμικό που απειλούν την ζωή των νοσηλευόμενων που κανονικά θα έπρεπε να είναι μέσα σε ΜΕΘ.

Διέψευσε επίσης το αφήγημα που έχει «χτιστεί» για το τραγικό περιστατικό και στοχοποιεί τον 60χρονο φερόμενο ως δράστη ως «με παρελθόν», «βίαιη συμπεριφορά», ψυχικά προβλήματα, ακόμη και τα περί δήλωσής του ότι «τον ενοχλεί ο ήχος του μηχανήματος» του αναπνευστήρα που κρατούσε στη ζωή τον 76χρονο που παρέμενε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στον Ερυθρό Σταυρό. «Μετά το περιστατικό, ο φερόμενος ως δράστης εξετάστηκε από δύο πολύ έμπειρους ψυχιάτρους του νοσοκομείου. Έχει γνωμάτευση γραπτή ότι ήταν πολύ καλά ισορροπημένος, ούτε ψυχιατρικά διαταραγμένος, με σώας τας φρένας». «Ούτε την προηγούμενη ημέρα είπε» κάτι, «ούτε παραβατική συμπεριφορά είχε, ούτε “είπα, είπες” είχε … δεν έγινε» εξέταση πριν το περιστατικό. «Εξετάστηκε μετά το γεγονός και δεν είχε κανένα οξύ ψυχιατρικό πρόβλημα. Ήταν απόλυτα ισορροπημένος … δεν υπήρχε λόγος να γίνει ψυχιατρική εξέταση» πριν, «δεν είχε δώσει κανένα δείγμα στο νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε είχε παραβατική συμπεριφορά».

Ο 60χρονος «ασθενής δεν είχε παρουσιάσει καθόλου εριστική συμπεριφορά, ούτε εριστικός ήταν, ούτε σε εμάς είχε παραπονεθεί, στο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό ότι τον ενοχλούσε το μηχάνημα. Αυτά, αν ειπώθηκαν, εμείς δεν τα γνωρίζουμε, ειπώθηκαν στις αστυνομικές Αρχές. Ήταν 5 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για κάτι, η συμπεριφορά του ήταν απόλυτα φυσιολογική: ενός περιπατητικού ασθενή σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, με λοίμωξη για την οποία έπαιρνε την αγωγή του. Δεν είχε δώσει κανένα δείγμα συμπεριφοράς» που να προβληματίζει. «Πόσο μάλλον, όταν συνέβη το γεγονός. Είχε απόλυτα ψύχραιμη συμπεριφορά και μετά το γεγονός. Αιφνιδιαστήκαμε. Έχουμε μείνει άναυδοι».

Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη όπως εξήγησε «οι γιατροί περνούν για επίσκεψη από όλους τους ασθενείς, σχεδόν ανά μία ώρα. Συνηθίζεται να είναι δύο γιατροί και νοσηλευτές του τμήματος. Είναι ένας γιατρός “ντυμένος” και ένας “στην κίνηση”. Η γιατρός που ήταν “ντυμένη” λοιπόν πήγαινε την συνηθισμένη επίσκεψή της. Κατά λίγο πριν φτάσει στο θάλαμο αντελήφθη ότι το μηχάνημα “σφύριζε”. Μπήκε γρήγορα μέσα και αντιλήφθηκε ότι υπήρχε “ισοηλεκτρική γραμμή”, που δηλώνει ότι έχει επέλθει ανακοπή, θάνατος στον ασθενή. Άρχισε να κάνει ΚΑΡΠΑ (σ.τ.σ. καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση), δηλαδή ανάνηψη για να σωθεί ο άρρωστος, όπως συνηθίζεται. Μέχρι να φωνάξει την άλλη συνάδελφό της και αυτή να βάλει την στολή, πέρασαν 3-4 λεπτά. Μπήκε και το νοσηλευτικό προσωπικό, έπεσαν όλοι πάνω στον ασθενή, που έπρεπε να σωθεί, είναι το πρώτο μέλημά μας».

«Εκείνη την ώρα δεν κοιτάς το χώρο γύρω-γύρω, μόνο τον ασθενή που προσπαθείς να σώσεις. Στο τέλος της διαδικασίας, όταν δυστυχώς δεν κατάφεραν να σώσουν τον ασθενή, αντελήφθηκαν ότι είχε βγει η πρίζα από το μηχάνημα. Πολλές φορές όμως, σε αυτή την διαδικασία, συμβαίνει και εμείς να το βγάλουμε … ακόμη κι αν βγει η πρίζα, τα μηχανήματα λειτουργούν, με μπαταρία. Μπορούν να μείνουν από 2 ως 6 ώρες με την μπαταρία τους … Το γιατί δεν είναι το μηχάνημα στην πρίζα είναι ένα ερώτημα. Μπορεί όμως να τύχει στην διαδικασία κι εμείς να την βγάλουμε».

Ads

Την στιγμή της επέμβασης των γιατρών και των νοσηλευτών, δεν πρόσεξε κανείς εάν ο σωλήνας ήταν μέσα στο σώμα του ασθενούς ή έξω, πολύ λίγο, ανέφερε η κα Γεωργάκη. «Ο σωλήνας έξω από το σώμα του ασθενή κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, μπορεί να συμβεί ενώ κάνουμε ΚΑΡΠΑ … θέλαμε να πιστεύουμε, μέχρι που ήρθε η αστυνομία, ότι μπορεί να έχει συμβεί, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τον ασθενή».

Συνολικά, «το γεγονός ότι κάτι πήγαινε στραβά ήταν ολοφάνερο, γι’ αυτό και ειδοποιήθηκε η αστυνομία», όπως διευκρίνισε. Για την πληροφορία ότι έχει βρεθεί αποτύπωμα του 60χρονου στον σωλήνα που είχε βγει από τον 76χρονο, η κα Γεωργάκη είπε ότι «αν έχει συμβεί αυτό -και είναι προσωπική η εκτίμηση, όχι με το θεσμικό μου ρόλο- πρέπει να τιμωθηθεί ο ασθενής, αν αποδειχθεί».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι ο 60χρονος «παραμένει στο θάλαμό του όπου και κρατείται, φρουρούμενος από την αστυνομία, είναι σε πολύ καλή κατάσταση. «Σε μία εβδομάδα από χθες θα ήταν έτοιμος να περάσουν οι ημέρες της καραντίνας και πήγαινε πολύ καλά σε σχέση με τη λοίμωξη».